HomeНовиниДСНС повідомляєЧерез несправне пічне опалення мало не згорів житловий будинок у Володимирці

Через несправне пічне опалення мало не згорів житловий будинок у Володимирці

( 0 Votes )

Так 3 грудня о 4:20 до Служби порятунку за номером «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в смт.Володимирець. Вже за декілька хвилин рятувальники були на місці події. В апаратах захисту органів дихання вони увійшли в заповнену їдким димом будівлю та швидко ліквідували загоряння. Завдяки оперативним та злагодженим діям рятувальників вдалося врятувати від знищення житловий будинок. Відповідно збитки завдані пожежею мінімальні. Вогонь встиг пошкодити лише перекриття на площі близько 2 м.кв.

Як виявилося пізніше пожежу виявила власниця. На той момент приміщення будівлі були заповнені димом, а біля опалювальної грубки прогоріла стеля. Пожежа виникла на горищі, де димові канали мали явні порушення правил пожежної безпеки: вони не були оштукатурені та побілені, а також мали тріщини, що в свою чергу і призвело до загоряння.

димові канали не відповідають нормам пожежної безпеки
 
Наслідки пожежі в житловому будинку смт. Володимирць

З початку року на Володимиреччині через несправність пічного опалення, або через порушення правил його експлуатації сталося 14 пожеж, на яких вогнем знищено, або пошкоджено 5 житлових будинків та 10 господарських та допоміжних будівлі. Збитки від яких сягають близько 126 500 грн. За минулий рік на Володимиреччині через пічне опалення виникло 23 пожежі.

З настанням холодів жителями району максимально застосовуються прилади пічного опалення. І нажаль через порушення громадянами правил пожежної безпеки при експлуатації печей часто виникають пожежі.

У зв’язку з тим, що з початком опалювального періоду почастішали випадки пожеж через пічне опалення, рятувальники Держслужби з НС звертаються до громадян, зверніть особливу увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час влаштування печей і їхньої експлуатації. У будинках загорання найчастіше відбуваються через перегрівання печей, появи в кам'яній чи цегляній кладці тріщин, а також у результаті застосування для розтоплювання горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки жарин. Щоб попередити випадки виникнення пожеж у опалювальний сезон, необхідно дотримуватися таких правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням:

-   перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі;

-   біля кожної печі, перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х0,7 м;

-   усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути оштукатурені й побілені;

-   золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

 Під час використання пічного опалення не допускається:

-   залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;

-   користуватися печами, які мають тріщини;

-   не розміщувати меблі менше 1 метра до печі;

-   розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

-   зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;

-   сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

-   застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;

-   використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;

-   здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;

-   закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

-   зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу.

Пам’ятайте! Лише дотримання цих простих, але вкрай необхідних заходів, допоможе зберегти Ваше житло та, найголовніше, життя! Будьте пильні, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, а також прищеплюйте це своїм дітям змалку.

 

Начальник ДПРЧ-16 ГУ ДСНС у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.