HomeНовиниДСНС повідомляєДТП внаслідок ожеледиці біля Рафалівки

ДТП внаслідок ожеледиці біля Рафалівки

( 0 Votes )

9 грудня о 16:10 до Служби порятунку за номером 101 надійшло повідомлення про ДТП на автодорозі біля смт.Рафалівка в напрямку с.Суховоля. Я виявилося 25-річний водій на автомобілі Фольксваген ЛТ, внаслідок складних дорожніх умов (ожеледиця) не справився з керуванням, з’їхав з дороги та здійснив зіткнення з деревом. В салоні автомобіля перебувало ще двоє пасажирів. Внаслідок ДТП всі отримали травми та були затиснуті в салоні автомобіля.

Рятувальники, які першими прибули на місце події відразу зняли клеми з акумулятора, щоб попередити загрозу короткого замикання та займання авто, заспокоїли потерпілих та прикрили їх куртками, аби уникнути переохолодження. Після прибуття на місце ДТП «швидкої» рятувальники разом з медиками обережно вивільнили потерпілих з понівеченого авто. Для їх госпіталізації було залучено два автомобілі швидкої допомоги. Згодом рятувальники відбуксирували автомобіль з кювету.

Внаслідок ДТП власник авто 25-річний житель с.Любахи отримав забій поперекового відділу хребта – стан задовільний. Від госпіталізації відмовився. 38-річна жителька м.Кузнецовськ отримала перелом кісток тазу – стан середньої важкості. Направлена в травматологічне відділення СМСЧ-3 м.Кузнецовськ. 35-річна жителька с.Любахи отримала закритий перелом середньї третини правого стегна – стан середньої важкості. Направлена у травматологічне відділення Володимирецької ЦРЛ.

У зв’язку з цим рятувальники Держслужби з НС закликають власників автотранспорту бути вкрай обережними на слизькій дорозі та в черговий раз згадати елементарні правила, як по ній їздити.

Гальма

Як би це парадоксально не звучало, але гальма й ожеледь - речі несумісні. Удавити педаль гальма в підлогу може й хочеться, але робити це вкрай не рекомендується. Якщо автомобіль обладнаний ABS, то дана проблема практично вирішена й машина не піде юзом, електроніка не дозволить заблокувати колеса (хоча, для перестраховки краще гальмувати з інтервалами). Але якщо ви поки рулите на автомобілі без ABS, треба зімітувати її роботу, багаторазово й переривчасто натискаючи на педаль.

Інший спосіб гальмування - двигуном. Переходячи на більш низьку передачу, можна одержати стабільне вповільнення аж до повної зупинки. Мотору доведеться пошуміти, але наслідки ДТП можуть виявитися набагато страшніше.

Привід

Також, варто пам'ятати про те, які колеса є ведучими у вашого автомобіля (багато хто може про це довідатися тільки після того, як потрапить в халепу). У випадку замету на передньопривідній машині, варто плавно додати газ і повернути кермо убік  замету. На передньому приводі легше заїжджати на гірку заднім ходом, щоб завантажити ведучі колеса. У випадку із заднім приводом треба, навпаки, забрати ногу з педалі газу, щоб його погасити, кермо варто повертати убік  замету. Як тільки замет припинитися, повертайте кермо в протилежну сторону й будьте готові проробити цю процедуру кілька разів, якщо швидкість руху виявилася високою.

Повнопривідний автомобіль, у випадку пропорційного розподілу крутного моменту по осях, поводиться  так само як і задньопривідний (варто злегка скинути газ), але якщо ви сидите за кермом кроссовера з електромуфтою, можуть бути нюанси. Радимо з'ясувати, які колеса у вашого авто ведучі, а які муфта підключає при пробуксовці. Також будьте готові до того, що комп'ютер може зненацька змінити розподіл крутного моменту.

Механіка/автомат

При їзді по ожеледі з механічною КПП можна налагодити більш близькі відносини з двигуном. У випадку з АКПП, використовуйте знижений ряд передач, якщо такий передбачений конструкцією (позначається, у більшості випадків, як 1,2 або Low).

Автомобілістам-початківцям варто неодмінно знайти час, віддалений від насичених автомагістралей майданчик, вкритий кригою, досвідченого водія або інструктора й удосталь поганяти, щоб відчути початок замету, поводження автомобіля, подивитися збоку на швидкість своїх реакцій.

І, наостанок, найголовніше правило їзди по слизькому дорожньому покриттю. Не поспішаєте, не робіть різких рухів, тримайте максимальну дистанцію й інтервал стосовно інших учасників дорожнього потоку й звільняйте дорогу всім дурням.
 

Начальник ДПРЧ-16 ГУ ДСНС України у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

В статті використано матеріали з сайту: autoexpert.in.ua
 
У  Володимирці по вул. Шевченка фури тягали вантажівки
 
У  Володимирці по вул. Шевченка фури тягали вантажівки

 

У вас недостатньо прав для коментування.