HomeНовиниДСНС повідомляєПожежа в Сошниках знищила надвірну будівлю та автомобіль

Пожежа в Сошниках знищила надвірну будівлю та автомобіль

( 0 Votes )

27 березня об 13:30 до Служби порятунку за номером 101 надійшло повідомлення про пожежу в селі Сошники. Горіла дерев’яна надвірна будівля в приватному домогосподарстві. Туди відразу було направлено черговий караул  рятувальників з смт.Рафалівка. На жаль пожежу було виявлено вже коли почав «стріляти» шифер, тому на момент прибуття вогнеборців будівля повністю була охоплена вогнем.

 Ще до прибуття рятувальників місцеві жителі намагалися врятувати автомобіль, який був у будівлі, проте полум’я яке швидко поширювалься по дерев’яним конструкціям перекинулося і на автівку, зробивши свою «чорну» справу (адже вогню достатньо 7 хвилин, щоб повністю знищити легковий автомобіль). Прибувши до місця виклику, працівники Держслужби з НС оперативно локалізували пожежу, не давши їх поширитися ще й на сусідні будівлі та житловий будинок, а відтак збитки могли бути значно більшими. Загиблих і травмованих внаслідок пожежі не має. Вогнем знищено дерев’яну надвірну будівлю розмірами 5х6м., криту шифером, автомобіль ВАЗ 2106 та мотоколяска до мотоцикла ИЖ, які були в будівлі.

Пожежа в Сошниках знищила надвірну будівлю та автомобіль
 
Пожежа в Сошниках знищила надвірну будівлю та автомобіль
 

Як виявилося пізніше в приміщенні, де виникла пожежа знаходилася стара електропроводка, яка до того ж була прокладена безпосередньо по дерев’яним конструкціям, що правилами пожежної безпеки суворо заборонено. Враховуючи цей факт, а також те, що поширення пожежі відбувалося саме з того місця, де була прокладена ця електропроводка, було встановлено, що загоряння виникло внаслідок короткого замикання в електромережі.

З початку 2014 року на території Володимирецького району зареєстровано 24 пожежі, проти 15 за аналогічний період 2013 року, що на 60% більше. Збитки складають близько 220 тис. грн. В середньому цьогоріч у Володимирецькому районі кожного тижня траплялося 2 пожежі.

Однією з основних причин виникнення пожеж, згідно статистики є несправність електропроводки та електрообладнання. У 2013 році із 75 зареєстрованих пожеж третина виникла саме через коротке замикання в електромережі. В поточному році вже 7 пожеж.

Рятувальники Держслужби з НС закликають громадян: щоб попередити виникнення пожежі через електричні причини необхідно: довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з’єднань. Заборонено експлуатувати електропроводку із явними ознаками пошкодження, а з'єднання,  відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів мають здійснюватися лише за допомогою опресування,  зварювання, паяння, або затискачів (гвинтових, болтових тощо). Перед тим, як вийти з приміщення, треба повимикати все електрообладнання з розеток. Не можна користуватися несправними та нестандартними електронагрівальними приладами. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

Якщо всі громадяни будуть дотримуватись цих норм і правил, кількість пожеж та надзвичайних ситуацій значно зменшиться, а відтак зменшиться кількість жертв і втрат, яким можна запобігти. Хотілося б вірити: більшість громадян так і робитимуть – з повагою ставитимуться як до власного життя і майна, так і до своїх сусідів.

 

Начальник РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.