HomeНовиниДСНС повідомляєВ Сопачеві через розряд блискавки горів житловий будинок

В Сопачеві через розряд блискавки горів житловий будинок

( 0 Votes )

Ураження блискавкою досить не часте явище. Воно складає десятимільйонну долю ризику.  Але саме в весняні та літні місяці блискавка може становити небезпеку для людини, її майна. Від ударів блискавки гинуть люди, виникають пожежі, стаються інші нещастя.

Зо останні три роки на території Володимирецького району через розряд блискавки зареєстровано 11 пожеж, прямі збитки від яких сягнули понад 220 тис. грн. Через удар блискавки також загинула 1 людина.

Зокрема 20 травня о 17 год. 50 хв. до пожежно-рятувальної служби за номером 101 надійшло повідомлення про пожежу в селі Сопачів. На місце виклику негайно виїхав черговий караул рятувальників. Як з’ясувалося горів дах житлового будинку. Спільними силами вогнеборців та місцевих жителів, пожежу вдалося вчасно локалізувати не давши вогню поширитися на житлові приміщення будівлі та надвірні споруди, які були зовсім поруч. Внаслідок пожежі знищено лише дах житлового будинку критого шифером. Загиблих та травмованих немає. Як стало відомо пізніше, з опитування свідків, на той час йшов сильний дощ та «гриміло», вони навіть встигли побачити, як один з розрядів блискавки влучає в покрівлю будинку, внаслідок чого і виникає пожежа.

В Сопачеві через розряд блискавки горів житловий будинок
 

Як ми бачимо, цього року сезон блискавок вже розпочався. Синоптики майже щодня прогнозують дощі з грозами. Тому саме зараз слід нагадати громадянам, як не стати черговою жертвою блискавки.

Якщо ви знаходитися в приміщенні: негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, взагалі будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водогоном, у жодному разі не слід митися у ваннах; утримайтеся дзвонити по телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж опісля чергового грозового розряду.

Захиститися від блискавок майже неможливо, але знизити ймовірність ураження все-таки можна. Найнебезпечніше під час грози у сільській місцевості - 90% усіх нещасних випадків. Дуже часто жертвами блискавки стають предмети, що стоять окремо (дерево, будівля, копиця сіна). Тому перше правило: ніколи не ховайтесь від блискавки під самотніми деревами, високими металевими конструкціями. Пам’ятайте, що блискавка ніколи не вціляє в кущі - краще сховайтеся під ними.

Другі за небезпекою - вода і береги водойм. Щоб не стати мішенню блискавки, не можна перебувати у воді під час грози, розбивати намет на відкритому березі водойми. А найнебезпечніше місце - сухі рівнини, балки між пагорбами.  Під час грози заборонено ховатися біля самотніх дерев, прихилятися до скель і стін, зупинятися на узліссі, біля водойм, ховатися під скельним виступом, бігати і метушитися, пересуватися щільною групою, перебувати біля багаття, зберігати металеві предмети в наметі, використовувати електроприлади в будинку, користуватися мобільним телефоном.

Перебуваючи під час грози на відкритому місці, варто присісти навпочіпки, ноги разом, голова до колін. Це найбезпечніше положення тіла. Не рекомендується тримати при собі під час грози великі металеві предмети, наприклад, косу або пилку. Бажано під час грози загасити багаття, закрити засувку в печі: вогонь створює сильний тепловий потік, який притягає електричний заряд.

Перша допомога при уражені блискавкою: якщо поруч з вами виявилася людина, уражена або контужена блискавкою, не бійтеся торкатися до неї - заряду в тілі потерпілого не залишається. Треба пам’ятати, що не всяке ураження блискавкою смертельне! Людину можна врятувати, якщо вчасно надати першу допомогу. Основна причина смерті при ударі блискавкою - порушення діяльності серця і легенів. Тому постраждалому варто робити штучне дихання і масаж серця, не зупиняючись більш ніж на хвилину. Подекуди існує теорія, що ураженій блискавкою людині можна допомогти, закопавши її тіло в землю.  Цим можна тільки нашкодити, тому що потерпілий у такому стані особливо має потребу в посиленому припливі повітря до тіла.

Дотримуйтеся цих простих, посильних для кожної людини, незалежно від віку, правил поведінки. Якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її біда обмине.

 

Начальник РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.