HomeНовиниДСНС повідомляєОбережно! Вибухонебезпечні предмети в районі!

Обережно! Вибухонебезпечні предмети в районі!

( 0 Votes )

Пройшло вже понад 70 років, як відгриміли останні бої ІІ світової війни. Але і досі багатостраждальна українська земля зберігає в собі страшні залишки тієї пори – бомби, міни, гранати, патрони. Все це називається вибухонебезпечними предметами (ВНП). За окремими розрахунками, ще сьогодні на території України знаходиться кілька мільйонів одиниць смертоносного вантажу, в тому числі близько 100 тисяч (!) авіабомб.

З приходом потепління та початком весняно-польових робіт громадяни все частіше виявляють на присадибних ділянках різного роду вибухонебезпечні предмети. Особливо це відноситься до населених пунктів, які розташовані біля залізничної дороги неподалік с.М.Жолудськ. Саме поблизу даного населеного пункту небезпечні артефакти Другої світової знаходять не вперше. У роки війни тут розбомбили радянський ешелон із снарядами, тож подібні знахідки для місцевих жителів не дивина. Крім того час від часу вибухонебезпечні предмети громадяни виявляють і в інших населених пунктах району. І це не лише боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни, а й з І-ої світової війни.

З огляду на це рятувальники Служби порятунку нагадують мешканцям краю правила поводження з вибухонебезпечними знахідками.

Як правило, подібні „знахідки” виявляють в землі під час проведення земляних робіт, тому основна частина знахідок припадає на весну-осінь. Головну небезпеку у вибухонебезпечних предметах (ВНП) становлять пристрої ініціювання вибуху. Від вологи, тривалого перебування в землі, внаслідок взаємодії металу та вибухівки на поверхні ВНП (а їх спектр представлений доволі широко: від авіаційних бомб, снарядів, інженерних та артилерійських мін, гранат до патронів) утворюються хімічні сполуки – пікрати (зовні мають вигляд своєрідних білуватих порошкодібних наростів). Небезпека пікратів в тому, що вони здатні вибухати навіть від найменшого тертя, іскри або удару. Саме тому піротехніки – спеціалісти у знешкодженні вибухонебезпечних предметів не рекомендують не те, що самовільно діставати подібні „знахідки” із землі, але й торкатися їх. Окрім того, фахівці піротехнічної справи радять це правило застосовувати й до предметів, які за обрисами схожі на вибухонебезпечні предмети. 
Про знахідку вибухонебезпечного предмету необхідно терміново повідомити місцеві органи влади (сільраду, райвійськкомат, правоохоронні органи, або рятувальників). Також бажано до часу прибуття до місця події представників органів влади подбати, аби місце знахідки охоронялося, аби виявлений вами вибухонебезпечний предмет не став, скажімо, знахідкою дітей, або людей менш освічених.

Слід згадати, що лихо трапляється ще й внаслідок несанкціонованого пошуку, збору та нелегальної реалізації елементів боєприпасів, як металобрухту, з подальшим використанням.

Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають навички роботи з „небезпечними знахідками”.

Знайдіть час, щоб розповісти дітям правила поводження з вибухонебезпечними предметами. Попередьте їх про небезпеку, яку являє собою звичайний, на перший погляд, шматок застарілого металу. Кілька хвилин, витрачених на подібну розмову, обов’язково повернуться сторицею.

Довідково: всього за 2015 рік на території Володимирецького району виявлено та знешкоджено 300 одиниць (!) вибухонебезпечних предметів. З них, на виконання "Обласної програми запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та захисту населення і території у разі їх виникнення на 2013-2017 роки», в період з 28.09.2015р. по 23.10.2015р. піротехніками аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Рівненській області було проведено роботи по очищенню території біля села Малий Жолудськ Володимирецького району на площі 5 га від боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів та приведено її у безпечний стан. Загалом тоді було виявлено та знешкоджено 265 вибухонебезпечних предметів.

Начальник Володимирецького РС ГУ ДСНС в області

А. Муравинець

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.