HomeНовиниОфіційноШколи, до навчального року готуйсь!

Школи, до навчального року готуйсь!

( 0 Votes )

 

В приймальні начальника управління освіти, молоді та спорту Анатолія Рижого день в день величезна черга: директори узгоджуюсь останні питання перед новим навчальним роком, молоді спеціалісти нервово мнуть папки зі своїми документами… Не дивлячись на щільний графік, Анатолій Петрович зумів поспілкуватись і зі мною.

- Анатолію Петровичу, розкажіть, будь ласка, чим школи району можуть порадувати своїх школярів в цьому році?

- Наш президент неодноразово акцентував на належній підготовці до нового навчального року. На новий навчальний рік виділено кошти з місцевого бюджету в розмірі 9 млн грн, що на 5% більше, ніж торік. За ці кошти продовжується реконструкція гуртожитку ЗОШ №3 під навчально-виховний комплекс в смт.Володимирець. який до кінця поточного року планується ввести в експлуатацію. Розробляється проектно-кошторисна документація на будівництво школи в Озерцях та за кошти ОДА – в Степангородській школі. Вартість будівництва Озерецької ЗОШ І-ІІ ступенів на 195 учнівських місць становить 30 млн. грн, проектно-кошторисна документація готується для проведення державної будівельної експертизи, а безпосереднє будівництво заплановане на 2014 рік. Орієнтовна вартість будівництва Степангородської ЗОШ І-ІІІ ступенів на 500 учнівських місць становить 60 млн.грн, перший транш на її будівництво заплановано на жовтень-листопад 2013 року.

- Але ж чи не кожен директор щиро дякує завжди не лише управлінню освіти, молоді та спорту у вашій особі, а й благодійникам…

- Так, батькам, спонсорам, педагогічним колективам завжди окрема подяка за ініціативність, сприяння в підготовці шкіл до нового навчального року. Цьогоріч благодійні внески становлять 254 тис.грн. найбільше благодійних коштів надійшло до Володимирецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та Володимирецького районного колегіуму.

- Як вирішено питання поточних ремонтів котелень та перехід навчальних закладів на місцеве паливо?

- Нині відремонтовано 5 із запланованих 6 котелень: в Каноницькій, Полицькій, Красносільській, Новаківській ЗОШ, у Володимирецькому навчально-виховному комплексі «ЗОШ І-ІІІ ступенів - ДНЗ». В Хиноцькій школі до того ж замінений котел на спалювання тріски, завершено промивку системи опалення та заміну тепломережі. Надалі планується перехід всіх шкіл на місцеве паливо – дрова, тріску, торфобрикет.

- Питання внутрішніх санвузлів давно сполошило весь район фактом їх будівництва і щедрим фінансуванням. Як ви це прокоментуєте?

- Серед шкіл району планувалось збудувати 7 внутрішніх туалетів. Та обласне управління освіти дало добро на 14. На сьогодні в 7 школах району вже встановлені внутрішні санвузли, в 3 – на стадії завершення, ще в 4 – будуть завершені до кінця поточного року.

- Знаю, що область виділила Володимирецькому району шкільні автобуси. Це правда?

- Так, 22 серпня з рук голови ОДА В.Берташа та першого заступника голови облради М.Кривка  ми отримали ключі від двох автобусів. Вони підуть на потреби Полицької та Озерецької шкіл. Вже з 1 вересня будуть на маршруті, задля чого введено посаду водія та медпрацівника в цих школах.

- А що Ви скажете стосовно доцільності введеної в цьому році контрактої форми наймання директорів шкіл?

- До червня 2014 року всіх директорів переведено на контрактну основу. Відтепер безстроковість трудових договорів з ними скасована. Поки що рано судити про результативність таких змін, бо сталися вони наприкінці минулого навчального року, проте вже можна помітити більшу активність роботи керівників шкіл з батьками, краще організовану роботу таборів відпочинку при школах. Сам підхід в роботі директорів шкіл змінюється: тепер не школа для директора, а – директор для школи.

- Чи були якісь проблеми в підготовці до нового навчального року?

- Проблеми є завжди. Наша справа – не дивлячись ні на що забезпечити повноцінну злагоджену роботу навчальних закладів. Щоправда, в цьому році через затримку платежів державним казначейством помічено певний дисбаланс в ході підготовки шкіл. Та й це не кінець світу. Управління освіти, молоді та спорту прийняло всі школи, вони готові до нового навчального року.

-Дякую за бесіду.

- Хотів би всіх причетних до освіти привітати з початком нового навчального року та побажати натхнення, успіхів та нових звершень…

А перевірити слова Анатолія Петровича можна, завітавши хоча б до Озерської ЗОШ, яка обновилась новий тренажерним залом, відремонтованим спортзалом, безліччю іншого.

«Школа в нас велика, - розповідає директор Марія Чашка, - 220 учнів, а за останні 3 роки фінансування з боку держави значно покращилось. Та й був у нас спецфонд школи, ось в сукупності джерел фінансування ми цього року значно й обновились».

І перераховує: 300тис.грн на внутрішні санвузли, будування яких до початку навчального року саме має завершитись; відремонтовано болючу тему школи – спортзал, де балки зовсім були слабі, на що управління освіти, молоді та спорту виділило 39 тис.грн, з бюджету також виділено кошти на нові світильники в одному з кабінетів та меблі в перший клас. За кошти спецфонду школи придбано музичну апаратуру. А оскільки школа щорічно займає призові місця на районній спартакіаді, вирішено було ще й спортінвертаря набрати (на 20 тис.грн). За кошти благодійних внесків відремонтовано сходи на другий поверх школи, поклеєно шпалери в одному з класів. Поточні ремонти в класах зроблено за певні кошти батьків та за допомоги підприємців С.Ткачу, В.Бортнику, В.Безушко, В.Парейко. Вони ж допомогли і облаштувати кабінет під англійську мову, якого раніше не було, бо викладалась інша іноземна мова

На питання про насущні проблеми директорка відповідає, що було 2 перші проблеми – внутрішні санвузли та стеля спортзалу. Тепер вони вирішені, чому батьки тільки радіють. Фасад терпимий, та й він вже планується на ремонт…

І дійсно – заходиш в школу – ніби потрапляєш в іншу країну – не кожна сільська школа має змогу так виглядати. Кабінети добротні, багато квітів, коридори чепурні… Вже давно є в них і мережа Інтернет, і вікна всі замінені по школі. А директор ніяк не нахвалиться дружним колективом…

Осінь вже дихає в спину, школярі чепурять свої портфелі…Школи, до відкриття нового навчального року, готуйсь!..

 Олена ВАСИЛЬЄВА
 

У вас недостатньо прав для коментування.