HomeНовиниОфіційноУ Володимирецькому БК відбулася щорічна серпнева конференція педагогів

У Володимирецькому БК відбулася щорічна серпнева конференція педагогів

( 0 Votes )

 

29 серпня в залі Будинку культури відбулася щорічна серпнева конференція. Обговорювались підсумки попереднього навчального року та визначення пріоритетних напрямків подальшого розвитку освіти району.

Членами президії були голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук, голова Володимирецької райради Василь Ковенько, заступник голови Володимирецької РДА Ярослав Березюк, голова районної організації Профспілки педпрацівників освіти і науки України Віталій Друзь, заступник начальника управління освіти РДА Вадим Друзь, завідувач КНМУ «Володимирецький районний методичний кабінет» Софія Шидловська, директор Володимирецького районного колегіуму Анатолій Остапенко, вчитель трудового навчання Володимирецького районного колегіуму Людмила Вакуліч, вчитель української мови та літератури Степангородської ЗОШ Тетяна Міхеєва, вчитель фізичної культури Кідрівської ЗОШ Сергій Бадига.

Головуючий конференції, начальник управління освіти, відділу та спорту Анатолій Рижий в своїй доповіді назвав багато позитивних результатів попереднього навчального року. Так, нині в районі функціонує 8 навчально-виховних комплексів «ЗОШ – дошкільний навчальний заклад» (проти 5ти в 2009). Наразі охоплення дітей віком від 1 до 6 років дошкільними навчальними закладами становить 27,8% проти 29,8% у 2012році. Зниження показників охоплення пояснюється зростанням народжуваності. Анатолій Петрович відмітив ріст якісного показника кадрового забезпечення дошкільних навчальних закладів. І саме будівництво нових ДНЗ збільшить відсоток охоплення дітей дошкільною освітою, а впровадженн електронної реєстрації дітей у дошкільні заклади дасть можливість упорядкувати заяви і регулювати черговість.

Стосовно середньої освіти він доповів: в районі функціонує 44 ЗОШ (1088 учнів). В окремих навчальних закладах через недостатню кількість навчальних приміщень залишається двозмінне навчання, що можна вирішити також лише шляхом будування нових приміщень.

Розглянуто питання і упровадження профільного навчання, яке назване одним з шляхів поліпшення якості освіти. Профільне навчання організовано за чотирма напрямками і 10 профілями, серед яких по охопленню учнів лідирують біолого-хімічний (7 ЗНЗ, 206 учнів), історичний (4 ЗНЗ, 119 учнів), фізико-математичний (3 ЗНЗ, 88 учнів).

Ведеться постійна робота з обдарованими дітьми, результатом чого є щорічне зростання кількості призерів ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, ІІ та ІІІ етапів конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАНУ, різних конкурсів, спортивних змагань. Найбільше учнів-призерів підготували колективи Володимирецького районного колегіуму (який, до речі, цьогоріч на ІV Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти-2013» за управління і науково-методичний супровід інноваційного розвитку навчального закладу отримав Золоту медаль), Володимирецької ЗОШ №1, Каноницької, Рафалівської ЗОШ. У обласних олімпіадах взяли участь 79 учнів району, серед яких 44 стали переможцями, більшість призерів підготовлено колективом Володимирецького районного колегіуму. Окрім конкурсів з базових дисциплін є ще й інші конкурси, змагання, виставки, фестивалі обласного та Всеукраїнського рівнів, на яких в попередньому навчальному році 260 учнів району здобули перемогу. Постійними їх учасниками є учні Жовкинівської, Рафалівської ЗОШ, Володимирецької ЗОШ №1, Володимирецького районного колегіуму, Городецького та Володимирецького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів - НВК», вихованці ПНЗ «Володимирецький районний Будинок школярів та юнацтва» та центру дитячої та юнацької творчості смт.Рафалівка. серед команд області команда Володимирецького району зайняла 4 місце з предметних олімпіад та 4 місце в конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН.

А от говорячи про ЗНО-2013, то цього року число учасників його значно знизилось – зареєструвалось та проходило зовнішнє оцінювання лише 498 (64%) учнів з числа випускників ЗНЗ району (проти 74,09% у 2012 році). Підсумки ЗНО є результатом роботи навчальних закладів, а продемонстровані всім присутнім таблиці із відсотками абітурієнтів з отриманими балами, показали, що спільна робота навчальних закладів не є оптимальною, тому що 36% незареєстрованих випускників можна віднести до тієї категорії, яка б на ЗНО не набрала б прохідні 124 бали. Тому є над чим працювати.

Звітував про роботу Володимирецького районного колегіуму його директор Анатолій Остапенко і пообіцяв всім присутнім, що віднині колегіум матиме більше медалістів, адже результати ЗНО випускників колегіуму підтверджують свої знання і варті такої заслуги, к золота медаль.

Керівник гуртків Ганна Мирончук, в свою чергу, розповіла про діяльність школи лідерів районної ради старшокласників, яка має на меті прививати дітям зі шкільного віку лідерські якості.

Голова районної організації Профспілки педпрацівників освіти і науки України Віталій Друзь підняв гостре питання контрактної основи для директорів та проблему харчування в школах. На підняті питання відповіли обидва голови – Василь Ковенько намагався всіх переконати в доцільності та «нормальності» контрактої форми наймання директорів, адже й він працює за такою формою. А по завершенню дії контракту ніхто не звільнить директора, який буде належним чином виконувати свої обов’язки. Володимир Ткачук запропонував педколективам подумати над створенням асоціації директорів на громадських засадах, що буде відстоювати права керівників шкіл у будь-яких питаннях. Проблема ж харчування дітей в школах вже вирішується.

По завершенню конференції 25 новим спеціалістам було доручено покласти квіти до пам’ятника Шевченку.

 

 
 


Олена ВАСИЛЬЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.