HomeНовиниОфіційноБагаті теж заплатять податки

Багаті теж заплатять податки

( 0 Votes )

Зміна системи декларування доходів - справа практично вирішена. Найближчим часом Міністерство доходів і зборів винесе на обговорення законопроект про обов'язкове загальне декларування доходів громадян. Ця ініціатива, за приблизними підрахунками, торкнеться близько 30 мільйонів українців.

У відомстві вважають, що це поліпшить економічну ситуацію в країні. Глава Міндоходів Олександр Клименко заявив, що введення загального декларування доходів стане ще одним кроком до побудови сучасної системи оподаткування. Крім того, прийняття такого закону дозволить урядові знизити ставку єдиного соціального внеску, а це, в свою чергу, поліпшить бізнес-клімат. За словами міністра, відомство при розробці законопроекту не копіює нічиєї системи, воно створює нову, яка «буде максимально ефективною», повідомляє УНІАН.

Багато експертів сприймають такі плани Міндоходів з розумінням. "У всіх більш-менш цивілізованих країнах ця система вже працює десятки років. Ми не повинні залишатися податковими ізгоями, а ввести її в Україні. Звичайно, це потрібно робити поступово, але в цілому ініціатива правильна», - вважає відомий економічний експерт, колишній радник голови НБУ Віктор Лисицький.

Однак далеко  не всі переконані в тому, що нововведення виправдає себе. «Подивіться, які особняки будують собі чиновники, політики, а потім зазирніть в їхні податкові декларації. І це не лише у нас, так по всій країні. Якщо зараз з них не беруть податки, то й за нової системи не будуть», - каже підприємець з Володимирця Олег. За його словами, «попередній досвід примушує з побоюванням ставитися до всіх нововведень».

З цим згодні і деякі експерти. Голова Комітету економістів України Андрій Новак, наприклад, вказує, що для ефективності пропонованої системи необхідно відслідковувати не лише доходи, а й витрати, що залишаються за межами офіційних доходів, які будуть подаватися в деклараціях». Необхідним є ряд інших заходів. "Загальне декларування доходів - нормальна практика цивілізованих країн", - цитує Новака «Газета по-українськи».

У Міндоходів вважають вкрай важливим, щоб приклад чесної сплати податків подали державні чиновники вищого рангу та великі бізнесмени, а також члени їхніх сімей. У відомстві обіцяють, що найпильнішу увагу звертатимуть саме на ці категорії громадян. Досвід вже є: цього літа податківці в різних регіонах країни виявили ряд місцевих депутатів, які ухилилися від подачі декларації.

"Громадяни самостійно будуть сплачувати податки, заповнювати податкові декларації. Коли людина почує, що десь чиновник не розрахувався з державою, її, як і на Заході, обурить цей факт. І вона буде висувати претензії як платник податків», - відзначає виконавчий директор "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

Віктор Заяц


 

У вас недостатньо прав для коментування.