HomeНовиниОфіційноОбережно - гриби!

Обережно - гриби!

( 0 Votes )

 Збираючи гриби, завжди пам’ятайте, що серед їстівних грибів зустрічаються також отруйні. Здавалося б, правила збору грибів достатньо прості. Але щороку ми знову чуємо про десятки отруєнь, іноді – із смертельним кінцем. Слід знати, що можна отруїтися не лише отруйними, а й їстівними грибами, якщо вживати в їжу перезрілі, підгнивші, червиві плодові тіла, будова і колір яких ще не чітко виражені і їх можна сплутати з подібними отруйними.

В Україні налічується понад 70 видів отруйних грибів, але особливо небезпечних – трохи більше десятка. По характеру дії на людину отруйні гриби можуть бути поділені на три групи.

До першої групи  відносяться гриби, вживання яких викликає легкі шлунково-кишкові розлади. Токсичні речовини, які містяться в них, можна видалити, якщо гриби перед вживанням відварити, а відвар злити. Симптоми отруєння цієї групи проявляються через 1-2 години після вживання.

Друга група грибів проявляє різку дію на нервову систему. Ці гриби викликають важкі отруєння, які через декілька днів закінчуються виздоровленням. Але якщо гриби їли хворі, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, або діти, то може наступити смерть. Симптоми отруєння проявляються через 0,5-4 години: нудота, пронос, головокружіння, втрата свідомості, приступи сміху і плачу, галюцинації. До групи цих грибів відносяться: мухомор червоний, мухомор пантерний, говорушка біла і червона отруйна та інші. Тривале відварювання плодових тіл таких грибів і видалення відвару знімає токсичну дію на організм людини. До цієї групи також відносяться деякі види шампіньйонів, рядовик, сироїжок, волнушок.

До третьої групи відносяться дуже небезпечні, смертельно отруйні гриби, які викликають виражені плазмотоксичні дії: бліда поганка, мухомор білий, павутинник, оранжево-червоний та інші.

Отрута цих грибів, потрапляючи в шлунок, спочатку себе нічим не проявляє. Симптоми отруєння наступають лише через деякий час, від 8 годин до 14 діб, коли отруйні речовини досягають головного мозку.

Бліда поганка вже давно відома своєю отруйністю. Висока смертність пояснюється не тільки сильною дією отрути, яка входить в склад цих грибів, але і її незвичними властивостями.

Основну роль в механізмі отруєння блідою поганкою відіграє аманитоксин. 25-50 мг. цієї отрути, яка міститься в одному грибі блідої поганки, достатньо, щоб викликати смертельне отруєння. Окрім цього, аманитоксин зовсім не розчиняється у воді, зберігає свою отруйність навіть після 20 хвилин кип’ятіння. І, потрапивши в організм, отрута дає про себе знати не відразу, а трохи згодом.

Коли з’являється ознаки отруєння, то врятувати людину важко: токсин гриба, який потрапив у кров, видалити з організму важко.

Симптоми отруєння блідою поганкою.

Частіше всього вони виникають через 6-12 годин після споживання гриба. Це підвищене слиновиділення, сильні болі в животі, непогамовна блювота, розлад кишківника, нестерпна спрага, сильні болі в печінці супроводжуються швидким розвитком жовтяниці, нерідко виникають судоми, посиніння губ і нігтів, охолодження рук та ніг. З кожним часом хворий слабшає, впадає у забуття, а через день-два може настати летальний кінець.

Симптоми отруєння червоним мухомором переважно розвиваються через 30-40 хв. (рідше – через 1-2 год.). Хворий сильно пітніє, у нього починається слиновиділення, розлад кишківника з болями в животі, звужуються зіниці, сповільнюється серцебиття, падає артеріальний тиск, наступає ядуха, розлад центральної нервової системи. Найбільш важкий перебіг отруєння мухомором у дітей.

При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою!

До прибуття лікаря (фельдшера) хворого потрібно покласти в ліжко, дати випити 4-5 склянок кип’яченої води, содового розчину (1 ч.л. сода на стакан води), розчину марганцівки, після чого визвати блювоту, дати проносне, щоб вивести отруйні речовини з організму.

Попередження: спиртні напої при отруєнні вживати не можна, бо спирт прискорює всмоктування грибної отрути.

Рекомендації тим, хто любить смакувати грибами понад усе. Пам’ятайте, що гриби можна збирати тільки в екологічно чистих районах. Потрібно бути особливо уважним при їх збиранні і вживанні: звертати увагу на їх зовнішній вигляд (колір, свіжість, запах); збирайте тільки знайомі вам гриби. Не беріть старі та перезрілі або дуже молоді гриби, адже їх легко переплутати з отруйними. Не купуйте гриби в місцях не санкціонованої торгівлі. Перед вживанням, гриби обов’язково потрібно піддати термічній обробці (відварити). Щоб отруїтися грибами, не обов’язково їх їсти: досить лише скористатися посудом, у якому готувався тільки один такий гриб. Не бажано включати в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок. Ніколи не пробуйте сирих грибів, у яких ви сумніваєтесь, а також ті, які біля кореня мають потовщення, оточене оболонкою. Будьте уважні! Деякі їстівні гриби мають своїх двійників серед не їстівних і отруйних грибів. У період лісових прогулянок слід проводити найсуворіший нагляд за всіма дітьми, хто збирає квіти, гриби, трави; ретельно контролювати за використанням у їжу грибів, зібраних дітьми.

Слід завжди пам’ятати, що тільки вміння розпізнавати їстівні гриби і правильне їх приготування убереже вас від отруєння.

Будьте обережними, не ризикуйте здоров’ям своїм та близьких!

Підготувала Раїса Воробей,

фельдшер з санітарної освіти

КЗ «Володимирецька ЦРЛ».

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.