HomeНовиниОфіційноГігантська ЛЕП від РАЕС крокує до Києва

Гігантська ЛЕП від РАЕС крокує до Києва

( 0 Votes )

Підбиваючи підсумки 2012 року, можна з упевненістю сказати, що Рівненська АЕС може пишатися своїм внеском у розбудову атомної галузі держави, – так у спеціально підготовленому прес-релізі окреслено місце 2012 року в економічних здобутках колективу РАЕС. За довгі роки безпечної експлуатації станція виробила понад 375 мільярдів кіловат-годин «екологічно чистої електроенергії», у кожній з яких – «праця, енергія та натхнення усього колективу рівненських атомників».

Звучить дещо пафосно, але ж і не безпідставно. 17 млрд. 893 млн. кВтг виробленої торік електроенергії становить 100,9 відсотка планового завдання та на 342 млн. кВтг перевищує здобуток 2011 року. Це рекордний показник РАЕС – найбільшого містоутворюючого підприємства північно-західного регіону України, яке у 2012 році до місцевого бюджету сплатило понад 146 млн. грн. при міському бюджеті Кузнецовська на 2013 рік дещо вище 199 млн. грн.! Факт, як мовиться, говорить сам за себе.

До речі, РАЕС стала пілотною для низки міжнародних проектів у сфері поводження з радіоактивними відходами та неруйнівного контролю обладнання. Тут реалізується проект будівництва та введення в експлуатацію комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів, введено в дослідну експлуатацію унікальну аналітичну систему управління старінням тепломеханічного обладнання та впроваджено автоматичну систему комерційного обліку електроенергії. Тож на фоні активної інноваційної діяльності неминуче мало постати ще одне важливе завдання – видача повної потужності РАЕС в енергосистему України. Річ у тім, що вже багато літ станція діє в режимі постійних диспетчерських обмежень, оскільки при повній потужності виробляла б надлишкову електроенергію, яку наявні електролінії не змогли б передати споживачам. Аж тепер «зачинені» потужності атомних станцій, схоже, «вивільняться» з допомогою нової високовольтної електролінії 750 кВ «Рівненська АЕС - підстанція «Київська».

Ця ЛЕП забезпечить пряме сполучення РАЕС з центральними та східними областями. І високо оцінюючи її значення для економіки країни, Президент України Віктор Янукович у селі Наливайківка Макарівського району (Київщина) рік тому особисто дав старт будівництву лінії. Вже у 2014 році, коли ЛЕП запрацює, РАЕС зможе видавати в енергосистему України більше 18 мільярдів кіловат-годин електроенергії. При цьому, за словами заступника директора ДП НЕК «Укренерго» Анатолія Баталова, набагато стабільнішим стане електропостачання центральних областей країни.

Куди іще, крім економічно потужних регіонів України, піде рівненська електрика? Кажуть, що частину її спрямують на Молдову, Білорусь та Росію. Але в «Укренерго» це заперечують. Виробленої у центральній частині України електроенергії достатньо для продажу згаданим країнам. Однак експортні можливості України завдяки новій ЛЕП, безперечно, збільшаться.

Ні фінансових, ні технічних проблем, які б гальмували будівництво, вважають спеціалісти, немає. Тож найбільша складність з відведенням землі під захисну зону електролінії. Нова ЛЕП пролягатиме територією Рівненської, Житомирської та Київської областей. Її протяжність – 353 кілометри. А що ці землі зазвичай розпайовані і перебувають у сільгоспобороті, то спірні питання подекуди вирішуються в судах. Природолюбів, зі свого боку, непокоїть, що ЛЕП на десятки кілометрів пролягла широченними (60-120 метрів) лісовими просіками, тоді як лісів для екологічного благополуччя в Україні, на їх погляд, не вистачає.

Зокрема і в нас, у трьох районах Рівненщини (Володимирецькому, Сарненському й Рокитнівському) мурують фундаменти під електроопори високовольтної лінії. Цих гігантських «стовпів» (на фото) в області поставлять 331, і від РАЕС вони  вже «вийшли» до траси Київ-Ковель. Оскільки місцевість болотиста, їх одразу ж оцинкують, щоб запобігти корозії.      

За словами керівника прес-центру РАЕС Вікторії Леонової, на станції збираються реконструювати відкритий розподільчий пристрій напругою 750 кВ, щоб зєднати лінію зі станцією. Цей проект нині на узгодженні, і загальна його вартість – понад 400 млн. євро від Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та "Укренерго". Очікується, проект окупиться за кілька років, а щорічний економічний ефект від підвищення якості електроенергії становитиме 900 млн. грн. Крім цього, це найбільший серед аналогічних електроенергетичних об'єктів, збудованих у період незалежності України.

 
 

 

Олексій ГОРОДНИЙ

 

У вас недостатньо прав для коментування.