HomeНовиниОфіційноБібліотечні будні…

Бібліотечні будні…

( 0 Votes )

Бібліотека… Древня і вічно юна оселя людського розуму. Ряди книжкових полиць містять в собі допитливий науковий пошук, насолоду прекрасним, здобуття знань і так – до безконечності. Бібліотека сьогодні є не тільки інформаційною, але й освітньою, культурно-просвітницькою, дозвіллєвою установою, так би мовити, «гостиною» міста чи села.

Книгозбірні Володимиреччини – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які є справжніми помічниками та порадниками на шляху до вершин знань і мудрості народу, вірними збирачами духовних скарбів, провідниками у світ нового і непізнанного.

Бібліотечне обслуговування району забезпечують 46 бібліотек. З них центральна районна бібліотека; районна бібліотека для дітей; 44 публічно-шкільні бібліотеки, та 5 шкільних відділів. Діяльність установ забезпечуються 85 працівників з них  99.8% – фахівці.

Інноваційним методом в роботі по створенню нового формату бібліотек Володимиреччини стало створення при 8 публічно-шкільних бібліотеках району музейних експозицій; у практику роботи ввійшли нові форми роботи, не притаманні бібліотеці: виставки творів самодіяльних авторів, декоративно-прикладного мистецтва, які дозволяють на більш високому рівні здійснювати естетичне виховання, залучати широкі верстви до культури та національного відродження; щопонеділка на Майдані Єдності працювала літня тераса відділу обслуговування та юнацького відділу Володимирецької районної бібліотеки «Перетвори світ на бібліотеку». З метою організації дозвілля пацієнтів Володимирецької дитячої лікарні щовівторка їх відвідують працівники районної бібліотеки для дітей з журналами, книжками, розмальовками або з «Дитячим кінозалом».

 Комп’ютерну техніку використовують 57% бібліотечних установ, з них стаціонарно комп’ютеризовано 50% установ.

 Значний внесок у розвиток інформаційної інфраструктури району здійснено програмою «Бібліоміст». Так, у 2011 році 5 публічно-шкільних бібліотек с. Антонівка, Більська Воля, Полиці, Рафалівка, Великі Цепцевичі як переможці конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до мережі Інтернет» отримали комп'ютерне обладнання в кількості 15 комплектів; фахівці бібліотек, які долучилися до програми, пройшли навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі тренінгового центру обласної бібліотеки.

У квітні 2013 р. програма «Бібліоміст» визначила групу українських публічних бібліотек, що пройшли відкритий конкурсний відбір і стали переможцями п'ятого раунду конкурсу. Серед переможців п'ятого раунду і Володимирецька центральна районна бібліотека та районна бібліотека для дітей. Ці бібліотеки отримали 2 комп’ютери, пристрої безперервного живлення та веб-камери за кошти районного бюджету. До кінця 2013 року ці установи отримають ще 4 комплекти комп’ютерного обладнання по програмі «Бібліоміст».

 На базі медіа-центру центральної районної бібліотеки відбуваються інтерактивні та он-лайн конференції. Рівненською обласною державною бібліотекою проведено ряд вебінарів та методичних консультацій з питань створення повнотекстових баз даних: відбір та оцифрування краєзнавчих документів, опис документів, прикріплення повних текстів до бібліографічних описів для бібліотечних працівників Володимирецької ЦСПШБ.

У 2013 році книгозбірні поповнилися на 16376 примірників книгу на суму 248241 грн.; підписано 76 назв періодичних видань на суму 63062 грн.

У липні 2013 року на базі публічно-шкільної бібліотеки с. Великі Цепцевичі проходила регіональна літня школа молодих бібліотекарів «Сучасна бібліотека – активна громада. Застосовуємо інструменти адвокації». Проведено теоретичні та практичні завдання, присвячених стратегічному плануванню бібліотек, проектній діяльності, розвитку електронного урядування, створення комфортних умов перебування в бібліотеці для користувача, організації дозвілля різних вікових груп, залучення громади. У роботі Школи взяли участь представники 15-ти централізованих бібліотечних систем з усієї області та молоді фахівці Володимирецької централізованої системи публічно-шкільних бібліотек.

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек хочу подякувати всім, хто підтримує бібліотечну галузь нашого району. Працівникам галузі, ветеранам, усім, хто любить і шанує книгу, побажати доброго здоров’я, щасливих відкриттів непрочитаних сторінок, творчих успіхів, і родинного щастя!

Ілона Курач,

директор Володимирецької централізованої системи публічно-шкільних бібліотек 

 

У вас недостатньо прав для коментування.