HomeНовиниОфіційноСкасовуються кримінальні справи

Скасовуються кримінальні справи

( 0 Votes )

Науковці та практики по-різному оцінюють новий Кримінально-процесуальний кодекс, прийнятий Верховною Радою України та підписаний Президентом України. Одні науковці називають кодекс революційним, порівнюючи його за значимістю з "другою Конституцією", інші ж не очікують від нового закону істотних змін.

 По-перше, із запровадженням цього закону буде скасовано порушення кримінальної справи. Як тільки правоохоронці отримають заяву про злочин (або самі виявлять такий) і внесуть інформацію про це до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тут же почнеться це розслідування без процедури "порушення". Стандартний термін - 2 місяці, за нетяжкі злочини його можуть продовжити до 7 місяців, за тяжкі - до року.

Також скасовується спрямування судом справи на "дорозслідування". Вироки будуть лише двох видів – виправдувальний і обвинувальний.

Зрівняють права захисту та обвинувачення. Адвокати отримають право (як і слідчі) збирати докази і представляти їх суду. Що є доказом, а що – ні, вирішуватиме суд (зараз це можуть робити і слідчі). Допуск до участі в суді отримають лише адвокати, які матимуть відповідні свідоцтва. Таким чином, припиниться практика, коли захисником обвинуваченого може виступати будь-хто, навіть його родичі.

Буде запроваджено поняття "угода з правосуддям". Якщо обвинувачений надасть слідству усі необхідні факти для розкриття злочину, йому можуть офіційно пом'якшити покарання.

        Запроваджується домашній арешт. Він може супроводжуватися "електронними кайданами", які сигналізуватимуть про місце перебування підсудного. Крім того, як додаткова міра буде дозволено вилучення закордонного паспорту.

У судах приберуть клітки з металевих жердин і натомість встановлять бар'єри з оргскла. Також там з'явиться обладнання для проведення відеоконференцій.

Тим, кому загрожуватиме довічне ув'язнення, дозволять вимагати для себе суду присяжних. Якщо мова не йде про особливо тяжкі злочини (вбивство, зґвалтування), то суд, навіть арештувавши людину, має в постанові вказати, під яку заставу обвинувачений може вийти на волю. Якщо за обвинуваченого протягом 5 діб буде внесена застава, він може звільнитися з-під варти. 

 

У вас недостатньо прав для коментування.