HomeНовиниОфіційноСтережіться: мобільні шахраї!

Стережіться: мобільні шахраї!

( 0 Votes )

 

Мобільний зв'язок міцно увійшов до побуту кожного з нас. Це зручно, це престижно, це, врешті-решт, вигідно. Проте з популяризацією мобільних телефонів зріс і ризик стати жертвою аферистів. Способів обману, пов'язаних з використанням мобільного, багато, шахраї дуже винахідливі. Зрозуміло, неможливо убезпечити себе від усіх видів шахрайства з мобільними телефонами, проте понизити рівень ризику, зберігши таким чином свої гроші, цілком реально. Попереджений – отже, озброєний.

З початку 2014 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 18 кримінальних проваджень за фактами шахрайств, які сталися у м. Кузнецовську та у Володимирецькому районі.

Які схеми використовують злочинці задля обману користувачів мобільного зв’язку? Про що треба пам’ятати, аби не стати жертвою зловмисників? І, нарешті, що робити, якщо ви вже постраждали від мобільного шахрайства?

По перше, ні в якому разі не довіряйте інформації, яку ви отримуєте від незнайомців по мобільному телефону! Навіть якщо співрозмовник представляється співробітником компанії – телеком-оператора, представником правоохоронних органів або навіть знайомим ваших родичів чи друзів – не поспішайте йому довіряти! Особливо, якщо ця людина говорить про переказ коштів на мобільний телефон або в будь-який інший спосіб.

Типовий випадок, коли злочинці користуються цією схемою: хтось телефонує батькам уночі і повідомляє, що їхня дитина – підліток – затриманий під час бійки і начебто знаходиться у відділку міліції. Ціна за непритягнення до кримінальної відповідальності – певна сума, яку треба терміново перерахувати на вказаний номер. Так нещодавно, а саме 12 липня 2014 року, до Кузнецовського МВ із письмовою заявою звернулась жителька смт Рафалівка Володимирецького району. Вона описала, що в цей же день невідома особа шахрайським способом під приводом непритягнення її сина до кримінальної відповідальності заволоділа грошовими коштами у сумі 10 000 гривень, котрі вона перерахувала через термінал «Приватбанку» у м. Кузнецовськ.

Ще один приклад мобільного шахрайства: коли ви щось втратили, загубили і даєте оголошення в газеті. Будьте пильні, тому що вам можуть зателефонувати шахраї, у яких немає загубленої речі, але які намагатимуться видурити у вас гроші.

І, нарешті, ще один типовий варіант розвитку подій: неочікуваний виграш у лотереї чи в акції (в тому числі від оператора, якихось фірм тощо). Не поспішайте довіряти таким дзвінкам! Особливо якщо ви не брали участь у згаданих акціях. Обов’язково варто замислитися і зупинитися, коли вам пропонують перерахувати якісь кошти. 

По друге, не повідомляйте коди поповнення рахунків незнайомим особам! Ця інформація є сугубо конфіденційною! Тому ніколи не надавайте її стороннім особам. 

А коли ви все ж таки стали жертвою мобільного шахрайства, слід якомога швидше повідомити про те, що сталося, в правоохоронні органи за номером 102. Якщо не будете зволікати, ймовірно, після перевірки видурені у вас злочинним шляхом кошти будуть повернуті на ваш рахунок. Однак для цього є необхідна вимога: правоохоронцям повідомляйте про себе вичерпну і правдиву інформацію.

Ірина Ляшук,

Кузнецовський МВ УМВС України в Рівненській області

 

У вас недостатньо прав для коментування.