HomeНовиниОфіційноГуртки технічної творчості – гордість закладу

Гуртки технічної творчості – гордість закладу

( 0 Votes )

Рафалівський позашкільний заклад готується до 60 річного ювілею.

У травні я розповідала про роботу мистецьких гуртків КПНЗ «Рафалівський ЦДЮТ». Свою другу розповідь хочу присвятити роботі технічних гуртків. Адже вони завжди були родзинкою нашого позашкільного закладу.

У технічних гуртках дітям надається можливість самостійного вирішення численних композиційних, конструктивних і технологічних завдань. Знання, отримані гуртківцями на заняттях, допомагають їм зорієнтуватись у світі сучасної техніки, а головне – діти мають можливість розвивати власну творчу активність, самостійність і цілеспрямованість.


Уже з кінця шістдесятих років в закладі починають працювати технічні гуртки. Першими були гуртки авіамоделювання, технічна творчість молодших школярів. Далі створюються гуртки радіоконструювання, ракетомоделювання, судномоделювання, автомоделювання та фотогурток. Особлива увага приділяється розвитку в дітей основ конструкторських умінь і здібностей, елементів технічного мислення, формуванню загально трудових умінь, навичок роботи з найпростішими знаряддями праці.

З дев’яностих років значно розширюється штат закладу за рахунок гуртків які працюють на базах шкіл району. Та гуртки технічної творчості функціонують в основному в Рафалівці. Керували гуртками у ці роки різні талановиті керівники, які працювали як в основному складі колективу, так і за сумісництвом. Це і Лемещук В.В., і Лоянич І.В., і Герштун Г.Т., і Чирук В.М., і Турчин В.С., і Турчин Є.К., і Стельмах О.В., і Свідрик А.В., який з 2008 по 2015 роки очолював заклад.

Але найкращого розвитку, найбільшого піднесення технічна творчість мала завдяки двом керівникам. Це Віктор Кіндратович Мельничук, який з 1991-го сімнадцять років керував закладом, та Олексій Васильович Фокін.

Вони розпочали свою діяльність у закладі невдовзі після його створення, і впродовж багатьох років віддавали свої вміння вихованцям. Вироби їхніх гуртківців неодноразово займали призові місця на обласних та Всеукраїнських виставках. Про перемоги на змаганнях різних рангів із судномодельного, авіамодельного, ракетомодельного спорту та інших свідчать грамоти, похвальні листи, кубки. Про те, що велика увага приділялася розвитку в позашкільному закладі дитячій технічній творчості, свідчить і назва. Заклад з 1992 по 2002 роки називався «Рафалівська районна станція юних техніків».

Сьогодні технічні гуртки ракетомоделювання, повітряні змії, початкове технічне моделювання в закладі веде Леонід Іванович Окач. Це надзвичайно відповідальний і творчий працівник. На технічну творчість кошти майже не виділяються. Він підшуковує необхідні матеріали, за свої кошти все купує, але ракети і повітряні змії регулярно здіймаються в небо. Діти конструюють найпростіші моделі на заняттях гуртка з початкового технічного моделювання і колекціонують нагороди за призові місця в обласних виставках та змаганнях.

 

 

Так, на цьогорічній обласній виставці «Український сувенір» вироби гуртківців Станіслава Стадника, Віктора Войтовича, Юрія Бачинського зайняли перші місця. В обласних змаганнях учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання Захар Савонік зайняв ІІІ місце. На змаганнях з повітряних зміїв «Поліське небо» рафалівська команда посіла 5 місце, хоч у минулі роки були і ІІ, і ІІІ призові місця. Виріб Віктора Войтовича «Маніпулятор» зайняв ІІІ місце в обласній виставці «Наш пошук і творчість – тобі, Україно».

 

 

Леонід Іванович вважає, що важливим аспектом занять з дітьми молодшого віку є не лише формування умінь та навичок практичного виготовлення виробів своїми руками, а й розвиток образного мислення, фантазії.

На жаль, через брак коштів Леонід Окач не зміг виставити на обласні змагання з ракетомодельного спорту команду вихованців закладу, які наполегливо готувалися до цих випробувань і теж мріяли про призове місце.

А на заняттях гуртків оригамі, квілінг та виготовлення сувенірів, який веде ще один досвідчений керівник Галина Мирославівна Скібчик, діти виготовляють найрізноманітніші вироби з паперу.

У цьогорічних обласних змаганнях з оригамі команда Рафалівського ЦДЮТ з посіла ІІІ місце. За авторську розробку «Україна колядує» вихованка гуртка Анна Сергійчук отримала ІІІ місце в області на виставці «Паперовий світ», Ольга Сергійчук та Христина Гаврилюк І місця за свої вироби, які експонувалися на обласній виставці «Новорічна композиція», та інші нагороди, які діти отримали, дякуючи праці керівника гуртка.

Спільна робота вихованця гуртка початкового технічного моделювання Віктора Войтовича (кер. Л.І. Окач) та вихованки гуртка оригамі Анни Грималюк (кер. Г.М. Скібчик) демонструвалася на Всеукраїнській виставці в Києві і була удостоєна диплома ІІІ ступеня.

 На початку цього навчального року до нас у колектив прийшов ще один досвідчений викладач гуртків технічної творчості Олександр Сергійович Савчук, який очолив гуртки мопедистів і мотоциклістів та картингу.

Набрав у Рафалівці групу дітей, але здібних і захоплених технікою учнів з володимирецьких шкіл теж не полишив. Саме вони, Тарас Савчук, Степан Дацький, Володимир Симчук, Данило Блищик, Владислав Чугай, Віталій Симчук здобули для закладу командне призове ІІ місце в обласних змаганнях, які проходили у травні, та привезли цілу купу нагород – медалі й грамоти за перемогу в особистих заліках. А володимирчанин Данило Блищик та рафалівчанин Андрій Мороз стали призерами в особистих заліках під час обласних змагань з картингу.          

 

Світ техніки великий і розмаїтий: нас оточують різні технічні пристрої, механізми, машини. Заняття в технічних гуртках розвивають інтерес дітей до техніки, створюють і закріплюють творче ставлення до професійної діяльності.

Хотілося б, щоби технічній творчості підростаючого покоління приділялося трохи більше уваги і виділялося достатньо коштів. А творчі в технічному плані особистості працювали не в Польщі чи ще десь, а залучали в Україні дітей до моделювання, до творчості. Та, звісно, щоб мали для цього всі необхідні умови праці, оплату і увагу до себе.

 

 Ганна Стельмах,

заступник директора з навчально-виховної роботи,

керівник зразкового театрального

 колективу «Цвіт папороті»

КПНЗ «Рафалівський ЦДЮТ».

 

У вас недостатньо прав для коментування.