HomeНовиниОфіційноРослина-убивця

Рослина-убивця

( 0 Votes )

Борщівник Сосновського багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає наче величезний кріп і сягає 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло, великі перисті листки. Борщівник мігрує Україною: узбіччями польових доріг, з'являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних ділянках, населених пунктах. Якщо не вжити невідкладних заходів, то за десяток років він перетвориться на стихійне лихо №1.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягає в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. У разі дотику до рослини або потрапляння його соку на шкіру людина не відчує відразу біль, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки. Борщівник Сосновського викликає й алергічні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

 

Держпродспоживслужба в Рівненській області нагадує, що рослина є надзвичайно небезпечною. Будьте обачними, проходячи повз вогнища борщівника Сосновського, а також уникайте контактів та потрапляння його на шкіру. Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів. Найефективніший засіб боротьби – хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, найкраще – Раундапом.

Згідно із статтею 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Земельного Кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Наталія Кравчук,

державний фітосанітарний інспектор 

 

У вас недостатньо прав для коментування.