HomeНовиниОфіційноПроцедура призначення допомоги при народженні дитини

Процедура призначення допомоги при народженні дитини

( 0 Votes )

Кому надається допомога

Допомога при народженні надається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом із дитиною.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

 Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу. Крім того, необхідно надати:

- заяву, яка складається по формі, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 22 лютого 2012 р. за № 96. Така заява заповнюється безпосередньо у відділі соціального захисту населення.

- Копію свідоцтва про народження дитини. (У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають).

- Витяг з Державного реєстру актів громадянського стану про народження дитини для виплати допомоги у зв’язку з її народженням. Цей витяг надається відділом реєстрації актів громадянського стану. Або подається довідка для призначення допомоги при народженні, яка надається виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради.

- Копію рішення про усиновлення опіки – подають лише опікуни.

- Довідку про склад сімї і копію свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги. Ці документи подають особи, які звертаються за призначенням допомоги при народженні другої і наступної дитини.

Розмір допомоги при народженні

У 2013 році розмір допомоги при народженні першої дитини складає:

з 1 січня – 29 160 гривень, з яких 9 720 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 24 місяців;

з 1 грудня – 30 960 гривні, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 24 місяців.

Розмір при народженні другої дитини:

з 1 січня – 58 320 гривень, з яких 9 720 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 48 місяців;

з 1 грудня – 61 920 гривні, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 48 місяців.

Розмір при народженні третьої і кожної наступної дитини :

з 1 січня – 116 640 гривень, з яких 9 720 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 72 місяців;

з 1 грудня – 123 840 гривні, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами впродовж 72 місяців.

Чи залежить розмір допомоги на другу дитину від того, коли народилась перша дитина?

Не залежить. Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей (у тому числі і вже померлих), що знаходились до народження дитини на утриманні особи, якій призначається допомоги, її чоловіка (дружини). Водночас не враховуються повнолітні діти чоловіка, яких дружина не всиновлювала.

Розмір допомоги у випадку народження двійні

При народженні двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною. Отже, при народжені двійні на першу дитину буде призначена допомога як на першу, на другу – як на другу.

Контроль за цільовим використанням допомоги

Контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється головними державними соціальними інспекторами і державними соціальними інспекторами управління праці та соціального захисту населення разом з відділом у справах сім’ї та молоді райдержадміністрації, службою у справах дітей райдержадміністрації і органами опіки та піклування шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги, вибіркового обстеження окремих сімей. І у разі встановлення факту нецільового використання коштів зазначені органи подають керівнику органу, що призначив допомогу, пропозиції щодо припинення її виплати.

Також у випадку невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до одного року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання дитини.

Куди і коли звертатися за допомогою

Для отримання допомоги необхідно звернутись до фахівця з соціальної роботи сільської (селищної) ради за місцем проживання. Допомогу можуть призначити як за місцем реєстрації, так і по місцю фактичного проживання, але для цього необхідно буде надати довідку про неотримання цієї допомоги по місцю реєстрації.

Важливо: звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.


Наталія ШАМА,

начальник управління

 

У вас недостатньо прав для коментування.