HomeНовиниОфіційноОбережно - отруйні гриби!

Обережно - отруйні гриби!

( 0 Votes )

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

В Україні традиційно серпень - вересень - сезон масового збирання грибів, хоча отруєння грибами реєструється в медичних закладах протягом усього року, однак пік припадає на кінець літа - початок осені.

Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, що містяться у грибах. Більшість отруєнь спричинені, як правило вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), які помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочний сік - дощовики, чорнильний гриб, сморчки).

Основні причини: неправильне приготування умовно-їстівних; споживання старих або зіпсованих їстівних; грибів, котрі мають двійників або змінилися внаслідок мутацій ( навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників); споживання грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях.

 

Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) й здебільшого мають „сімейний” характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені грибники.

Симптоми розвиваються від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікає набагато важче, аніж іншими харчовими продуктами.

Ознаки отруєння: нудота, блювання, біль у животі, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння з’являються через одну - чотири години після вживання грибів, залежно від їхнього виду, кількості з’їденого, віку та стану здоров’я людини. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів протягом 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами негайно викликати „швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок, випийте 5-6 склянок перевареної води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювання; прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля. Після надання такої допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води - це допоможе відновити водно-сольовий баланс. Покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілку.

Збирайте та купуйте лише ті гриби, про котрі вам добре відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

Перевірте гриби на радіоактивність. Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі. Не куштуйте старі гриби на смак. Удома ще раз перевірте принесені гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні - викиньте.

Не займайтесь самолікуванням.

 

Бережіть своє здоров’я!

Кабінет санітарної освіти

 

                                    ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ГРИБНИКІВ

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди не­обхідно строго дотримувати основні правила. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.

 

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Вн точно знаєте, що вони їстів­ні.

Гриби, що Ви не знаєте, або викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клуб- невидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і чер­воного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з , цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попере­дньому правилі.

Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім су­теніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.

Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, груз­ді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засо­ленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні для шлу­нку речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спо­чатку прокип’ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не їжте гриби в сирому виді.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають по­темніння чи цибулини срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за ме­дичною допомогою.

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких гри- ! бів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

 

 



 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.