HomeНовиниОфіційноДо лісу – з державницьких позицій

До лісу – з державницьких позицій

( 0 Votes )

Про ліс ми багато говоримо. І переважно зі споживацької сторони. Але ліс – то не просто цінна деревина, гриби-ягоди-звірі. Це складна екологічна система, яка напряму залежить від життєдіяльності людини. Цією складною структурою опікуються лісівники, які 16 вересня святкують своє професійне свято. Як господарі та охоронці «зелених скарбів» стрічають своє свято, ми попросили розповісти директора державного підприємства «Володимирецьке лісове і мисливське господарство» Олександра Міська.      

– Олександре Степановичу, найперше вітаємо вас із Днем народження, бажаємо мудрості і наснаги у відновленні престижу районного лісгоспу. З позиції досвідченого лісівника дайте оцінку стану справ «у районному лісі».    

– Дякую. Сьогодні в лісовому господарстві проходить реорганізація. Лісівники взяли на себе відповідальність не тільки по вирощуванню лісів, але й по створення умов для розведення диких тварин, птаства тощо. Це відображено навіть у назві нашого підприємства: «лісове і мисливське господарство». Усі районні лісгоспи є структурними підрозділами обласного управління лісового і мисливського господарства і є державною власністю. Відповідно, з державницьких позицій ведеться і наша робота у лісі. Пріоритетною була і залишається програма «Ліси України», розрахована на десятиліття. Вона передбачає заліснення території України не менш як на п’яту частину території України. Проект «Ліси України» має міжнародне значення. Адже зі шкільної парти відомо, що ліс – це легені планети, це найактивніший чинник і оздоровник в екологічній системі Землі. Ліс зупиняє буревії, наступ пісків. Завдяки цьому Полісся, де значні площі зайняті лісами, менше потерпає від природних катаклізмів.

– Повернемося до нашого краю. Що робиться для відновлення лісів?

– Пріоритетом у нашій роботі було і буде виконання державної програми по залісненню виведених із виробничого обігу земель та земель запасу, тощо. Перед Україною поставлено завдання довести заліснення території до 20-28%. В нашому районі цей показник вже сягає 48-50 відсотків. Районні лісівники планують розгорнути масштабну висадку сіянців листяних і хвойних дерев, але не мають вільних площ.

Цього року колективом ДП «Володимирецький лісгосп» створено лісових культур на площі 282 га. У лісових розсадниках вирощено 5,1 млн. штук садивного матеріалу. Заготовлено 250 кг насіння сосни та 20 кг насіння ялини.

Сьогодні лісівники району опікуються площею лісів у 88.5 тис. га, в т.ч. 77.1 тис. га – повністю вкриті лісом, у відсотках це 87.4% (з них молодняки до 20 років займають 8.7 тис. га). Хвойне господарство має 49.6 тис. га, м'яколистяне 24.5 тис. га, твердолистяне 3.0 тис. га. Загальний запас деревостану 14549.60 тис. куб. м.

Щорічно ДЛГ створює до 300 га лісових культур, а на площі близько 120 га проводить заходи по сприянню природному відновленню лісу, в тому числі покращеним посадковим та посівним матеріалом.

– Це означає, що скільки вирубується – стільки ж і насаджується нових лісів?..

– І навіть більше. Щорічно на площі 3500 га проводяться планові рубки догляду, формування і оздоровлення лісів, та інші заходи, пов'язані з веденням лісового господарства, в тому числі рубки догляду в молодняках, а це десь буде до 300 га.

Виробнича діяльність ДЛГ йде в ногу із сучасністю. В своїй практиці ми використовуємо нові технічні засоби та механізми, нову техніку і технології. Зокрема, на часі державна концепція електронного обліку деревини. По чіпу можна буде взнати, де вирощувалася і обліковувалася деревина.

– Територія нашого району досить обширна. Чи вистачає в лісгоспу людей для обслуговування своїх лісових насаджень?

Чисельність працівників ДЛГ на сьогодні налічує 425 осіб, це значно менше, ніж було в минулі роки. Але справляємось.

В адміністративно-господарському відношенні територія нашого лісгоспу поділена на 16 лісництв. ДЛГ налічує 2 лісопромислових комплекси, 2 автотранспортних цехи, 2 ремонтно-механічні майстерні, 2 нижніх склади на залізничних станціях Антонівка і Рафалівка, цехи переробки деревини. До зими маємо збудувати 8 км лісових доріг із твердим покриттям.

– А заповідники, які є на Володимиреччині, теж у вашому відомстві?

– Так. Лісівники Володимиреччини дбають про первісні і реліктові природні оазиси. З метою збереження болотних масивів, де проростають рідкісні реліктові рослини, на території лісгоспу організовані заказники республіканського та місцевого значення: «Хиноцький» 2267 га, «Красносільський» 934 га, «Мульчицький» 2897 га, «Партизанський» 1938 га., «Озірецький» 1840 га. Загальна площа заказників складає 9876 га, що становить 11.2% від загальної площі лісгоспу.

Частина лісової території передана «Білоозерському «державному заповіднику, що в с. Більська Воля.

– Отже, основна діяльність лісгоспу – заготівля і переробка деревини?

– Ми займаємося переважно заготівлею. Основним видом продукції, що виготовляється ДЛГ, є лісоматеріали круглі для розпиловки.

За 8 місяців 2012 року ДЛГ реалізовано продукції на суму 29,8 млн. грн., що в порівнянні з відповідним періодом минулого року складає 105%. Із цього обсягу реалізованої продукції на експорт пішло деревини на суму 12,7 млн. грн. (або 42,6% від загального обсягу).

За 8 місяців 2012 року заготовлено 72,1 тис. куб.м. деревини, в тому числі від рубок головного користування 41,1 тис.куб.м.

 Середньомісячна заробітна плата одного працюючого за 8 місяців досягла до 3003 грн. і склала 108.9% до минулорічного показника.

– А які саджанці у вас вирощуються?

В нашому лісгоспі є комплекс по вирощуванню декоративного посадкового матеріалу. Нині там вирощується 60 тисяч штук саджанців декоративних деревно-чагарникових порід для потреб озеленення.

З метою виховання в молодого покоління бережливого ставлення до лісів , природи при лісгоспі з 2003 року функціонує шкільне лісництво на базі Антонівського ліцею лісотехнічного спрямування.

– Маєте нагоду для привітання…

– Дякую. Наше підприємство є найбільшим лісгоспом в Україні та одним із найбільших платників податків в районі. За 8 місяців 2012 року сплачено податків, зборів до зведеного бюджету та внесків на загальнообовязкове соціальне страхування на суму 8193,9 тис. грн., в тому числі до державного бюджету 2229 тис.грн., до місцевого бюджету – 1987тис.грн., до фондів пенсійного і соціального страхування —3977,6 тис. грн.

За цими показниками стоїть велика і напружена праця кожного лісівника, всього трудового колективу ДЛГ. Щиро дякую всім нашим працівникам та друзям за розуміння і старанність і сприяння у виконанні поставленого завдання. Дякую ветеранам, пенсіонерам нашого лісгоспу, які заклали основи і міцний фундамент колективу, передали традиції новому молодому поповненню когорти лісівників. Свідомо не називаю персонально кращих. Їх у переддень свята назвав колектив. Тож усіх лісівників, ветеранів лісового господарства та їх сім’ї, а також наших партнерів щиро вітаю з Днем працівників лісу і бажаю миру, злагоди, здоров’я і статків. Всього найкращого Вам!

Записала Галина Тєтєнєва

На світлині: директор ДЛГ Олександр Місько.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.