HomeНовиниУ ВарашіКонкурс рефератів «Малі Курчатовські читання» пройшов в інформаційному центрі Рівненської АЕС

Конкурс рефератів «Малі Курчатовські читання» пройшов в інформаційному центрі Рівненської АЕС

( 0 Votes )

Кузнецовські школярки Ангеліна Онищук та Анастасія Король стали тріумфаторами традиційного конкурсу рефератів «Малі Курчатовські читання», що пройшов 30 листопада в інформаційному центрі Рівненської АЕС. Старшокласниці отримали не тільки корисний досвід підготовки наукових робіт та виступів перед аудиторією, а й грошові винагороди.

              Конкурс рефератів серед старшокласників шкіл зони спостереження РАЕС проводить управління інформації та зв’язків з громадськістю уже понад десять років. Його мета – професійна орієнтація учнівської молоді регіону в атомну енергетику. За цей час багато учасників конкурсу вступили до технічних вишів, обравши професійний шлях атомника. Дехто досягнув значних успіхів на науковій ниві. «Малі Курчатовські читання» стали осередком творчості,  обміну думками, багатьом школярам вони допомогли визначитися з майбутньою професією. 

Цього року на розгляд авторитетному журі було подано 40 робіт. Це більше, ніж торік. Тематика найрізноманітніша: продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків, радіація та її вплив на людину, ядерно-паливний цикл, АЕС та громадськість, міжнародна співпраця та кадровий потенціал атомної галузі. Вісімнадцять найкращих були відібрані для участі у другому турі – презентації робіт в інформаційному центрі РАЕС. Серед них 10 робіт зі шкіл Кузнецовська, 5 – з Маневицького району Волинської області, 3 – з Володимирецького району Рівненщини.

При визначенні переможців досвідчена суддівська колегія у складі провідних інструкторів НТЦ  Дмитра Дейнеги і Володимира Хлюстіна, начальника прес-центру Вікторії Леонової та інженера-радіометриста ЦРБ Андрія Чепурка керувалося насамперед актуальністю та оригінальністю обраної теми, повнотою  її розкриття і вмінням учасника представити роботу аудиторії.

Беззаперечним лідером нинішнього конкурсу стала одинадцятикласниця ЗОШ №2 м. Кузнецовська Ангеліна Онищук. Її робота «Нове життя перших енергоблоків РАЕС – визначна сторінка в історії АЕС України» захопила журі повнотою та масштабністю і заслужила найвищу нагороду – гран-прі і 400 гривень премії. Перше місце і 300 гривень призових виграла артистична Анастасія Король (ЗОШ №2) та її робота «Перспективи розвитку кадрового потенціалу РАЕС». Друге місце розділили одинадцятикласник ЗОШ №3 Михайло Бортнік («Вміст радіонуклідів у ягодах і грибах») та учениця ЗОШ с. Копилля Маневицького району Тетяна Поторась («Роль харчування при радіоактивному забрудненні»). Обоє отримали по 250 гривень премії.

Традиційно було визначено і три третіх місця. «Бронзовими» призерами стали кузнецовчани Олександр Семко («Термоядерний синтез»), Олександр Ніконоров («Міжнародна співпраця РАЕС») та учениця Володимирецького районного колегіуму Тетяна Горецька («Вплив іонізуючого випромінювання на організм людини»). Вони отримали по 200 гривень призових. Усі школярі, котрі не потрапили до числа призерів, були нагороджені заохочувальними грошовими преміями по 50 гривень. Матеріальні винагороди отримали і вчителі-наукові керівники. А приз глядацьких симпатій цього разу завоював володимирчанин Сергій Гапончук. 


У вівторок, 4 грудня, в інформаційному центрі Рівненської АЕС пройде брейн-ринг, присвячений Дню енергетика. Участь у ньому візьмуть учнівські команди усіх кузнецовських шкіл, гімназії та ПТУ, а також Володимирецького районного колегіуму та загальноосвітніх шкіл смт. Маневичі.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.