HomeНовиниУ ВарашіНімецька дослідниця напише історію українських атомоградів

Німецька дослідниця напише історію українських атомоградів

( 0 Votes )

«Історію радянських і пострадянських атомоградів» напише доктор історичних наук, науковий керівник Інституту Гердера (Марбург, Німеччина) Анна Вероніка Вендланд. Цими днями пані Вендланд відвідала Рівненську атомну електростанцію та місто Кузнецовськ. Візит – попередній. Головна мета – представити проект атомникам, познайомитися з керівництвом станції та налагодити контакти. У 2013 році дослідниця планує приїхати до міста рівненських атомників з кількатижневим відрядженням. За цей час вона планує поспілкуватися з різними поколіннями енергетиків, в тому числі, з ветеранами і молоддю, дослідити архівні матеріали, щоб перейнятися духом поліського атомограда.

«Радянські та пострадянські атомогради – явище унікальне, це справжній соціально-культурний феномен, якого немає  ніде у світі, - каже Анна Вероніка Вендланд. – Атомоград був останньою урбаністичною утопією Радянського Союзу, проектом ідеального соціалістичного міста. Мене цікавить як будувалися і розвивалися ці міста-супутники атомних станцій, як сьогодні живуть і працюють атомники».

Головними темами майбутньої монографії стануть піонерські часи атомної станції і міста, криза, пов’язана з чорнобильською катастрофою і розпадом СРСР, ядерний ренесанс останніх років та повсякденне життя і робота на тлі цих епохальних подій.

До написання подібної праці пані Вендланд спонукали як науковий, так і особистий мотиви. Вона є спеціалістом з історії Східної Європи. Наприкінці 80-х стажувалася у Київському університеті. Саме тоді її зацікавила так звана «чорнобильська тема». Пізніше Анна Вероніка познайомилася із багатьма прип’ятцями та навіть відвідала ЧАЕС. Це справило на дослідницю велике враження і саме так зявилася ідея написати книгу про радянські атомогради. Окрім того, пані Вендланд займається історією техніки, зокрема, ядерної. Щоб краще зрозуміти історію атомників, їхній побут та життя, треба вивчити і техніку, з якою щодня ці люди мають справу, - переконана німецька науковця. У роботі суттєво допомагає і те, що пані Вендланд дуже добре розмовляє українською і російською мовами.

Під час кількаденного візиту до Кузнецовська Анна Вероніка Вендланд зустрілася із генеральним директором РАЕС Павлом Павлишиним, спеціалістами станції, побувала на енергоблоках, а також поспілкувалася з ветеранами та представниками молодіжної організації РАЕС.  

Рівненська АЕС стала першою атомною станцією України, яку відвідала пані Вендланд у ході підготовки до роботи над книгою. Пізніше у планах – візит на Запорізьку АЕС. Загалом же дослідниця хотіла б відвідати усі українські, а також декілька російських атомоградів.

Довідково:

До наукових зацікавлень Анни Вероніки Вендланд входить велике коло тем з історії Східної Європи. Це, головним чином, історія Галичини, зокрема історія Русофільства та міста Львова, історія міст України та Східної Європи, а також історія Польщі, Росії та країн Балтії, історія розвитку публічного простору та історіографія Східної Європи.

Вона є автором двох монографій і багатьох наукових статей, в тому числі і статті «Повернення до Чорнобиля. Від національної трагедії до інноваційних підходів в історіографії не тільки України».

Викладає східноєвропейську історію в Ґісенському університеті. Входить до дирекції Інституту Гердера (Марбург, Німеччина). Чільний член дорадчої ради Центру міської історії центрально-східної Європи у Львові.

 

У вас недостатньо прав для коментування.