HomeНовиниУ ВарашіВиїзне засідання ДІЯРУ на РАЕС

Виїзне засідання ДІЯРУ на РАЕС

( 0 Votes )

Для Рівненської АЕС новий 2013 рік розпочався з визначення пріоритетних завдань щодо виконання умов ліцензії на продовження термінів експлуатації перших двох енергоблоків. Цьому була присвячена виїзна нарада Держатомрегулювання під головуванням заступника голови ДІЯРУ – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Михайла Гашева, яка відбулась 5 січня  на проммайданчику станції.

 Зустріч проходила у режимі відеоконференції за участю керівництва ДП НАЕК «Енергоатом», директора департаменту ДІЯРУ з питань безпеки ядерних установок-заступника Головного державного  інспектора, начальника інспекції ДІЯРУ на РАЕС, керівництва та спеціалістів РАЕС.

Темою наради стало обговорення виконання рішень постанови Колегії Держатомрегулювання України «Про результати виконання умов ліцензії на експлуатацію енергоблоків № 1, 2 РАЕС у понадпроектний термін». У своїй доповіді головний інженер ВП РАЕС Павло Ковтонюк детально зупинився на виконанні окремих заходів, шляхах їх реалізації, термінах. Серед таких акценти були зроблені на заходах з безпечної експлуатації внутрішньокорпусних пристроїв реакторів енергоблоків №1, 2 у понадпроектний термін; обґрунтування допустимої кількості циклів навантаження обладнання та трубопроводів реакторної установки; кваліфікації обладнання, будівель та споруд на сейсмостійкість; модернізації системи збудження генераторів блоків №1, 2.

Окрема увага у доповіді була приділена виконанню заходів «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС України». У рамках узгодженого План-графіку на 2011-2017 роки для РАЕС передбачено 83 заходи, 18 з яких виконано минулого року. Ще 18 заплановано  на поточний рік.

Було зазначено, що технічних перепон для виконання зазначених План-графіком заходів, немає. Необхідною умовою їх реалізації є своєчасне та повне фінансування. Як повідомив в.о. президента ДП НАЕК «Енергоатом» Віссаріон Кім, Компанією підготовлені відповідні документи у НКРЕ для розгляду зміни тарифу на електроенергію.

Однак, незважаючи на обставини, принциповою позицією Держатомрегулювання, зі слів Михайла Гашева, залишається вимога обов’язкового дотримання термінів виконання всіх запланованих заходів.

Ми повністю усвідомлюємо обсяг поставлених завдань та зробимо все для їх реалізації, – запевнив генеральний директор ВП РАЕС Павло Павлишин.

Предметно обговоривши коло визначених питань, Михайло Гашев завершив нараду приємним моментом і вручив  Павлу Павлишину ліцензію на право здійснення організаційно-розпорядчих функцій, пов’язаних із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки.

 



 


УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВ’ЯЗКІВ  З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.