HomeНовиниУ ВарашіКоли закінчиться владний конфлікт у Кузнецовську?

Коли закінчиться владний конфлікт у Кузнецовську?

( 0 Votes )

Упродовж останнього року депутати Кузнецовської міської ради тричі намагались достроково припинити повноваження кузнецовського міського голови Сергія Анощенка (вперше – у травні 2012 року, вдруге – у червні 2012 року, і втретє зовсім нещодавно – 14 грудня 2012 року).

На думку депутатів, це був єдиний спосіб нейтралізувати параліч роботи міської ради, виконавчого комітету, управлінь, відділів і служб міста та розв’язати ситуацію, яка склалась у міській раді. На думку міського голови – за цими рішеннями депутати намагались приховати бажання узурпувати владу в місті та призначити «своїх» людей на ключові посади у виконавчому комітеті Кузнецовської міської ради..

 

На сьогоднішній день у міській раді Кузнецовська склалась неоднозначна ситуація – жодна із сторін конфлікту не налаштована йти на поступки. Депутати вимагають проведення дострокових перевиборів міського голови Кузнецовська. Натомість міський голова звернувся до відповідних органів із вимогою про дострокове припинення повноважень депутатів Кузнецовської міської ради VI скликання та про призначення дострокових виборів депутатів у місті Кузнецовськ.

«Хто винний у тому, що від владної суперечки кузнецовських народних обранців страждають мешканці міста?» і «Що робити з конфліктом, який наразі паралізував роботу Кузнецовської міської ради?» – на ці два актуальних питання, які необоротно постають перед кузнецовцями, швидше за все, найближчим часом доведеться відповідати чиновникам  та політикам  як обласної, так і Верховної Ради України.

 

Коментар Сергія Івановича Анощенка, міського голови Кузнецовська

– Ситуація, яка склалась на сьогоднішній день в міській раді, не є новою. Вже стало звичним, що окремі депутати Кузнецовської міської ради керуються у своїх вчинках власними бажаннями та абіціями, а не Законами України та Конституцією. Рішення "Про дострокове припинення повноважень Кузнецовського міського голови Анощенка С.І." від 14 грудня 2012 року визнано Рівненським окружним адміністративним судом незаконним. А рішення "Про дострокове припинення повноважень Кузнецовського міського голови Анощенка С.І." від 15 червня 2012 року (на яке зараз посилаються депутати) взагалі є рішенням депутатських зборів.

 

Коментар Юрія Кравця, депутата фракції ВО «Свобода» в Кузнецовській міській раді:

– Для того, щоб зрозуміти ситуацію, яка виникла у Кузнецовській міській раді і розбурхала усе місто, необхідно вивчити дійових осіб даної проблеми.

Отже, Сергій Анощенко – людина-конфлікт, яка зуміла пересваритись з усіма «інакомислячими». Інші дійові особи – депутати міської ради, люди, яких С. Анощенко об’єднав своїми постійними інтригами та конфліктами. Представники багатьох політичних сил, які до цього були на різних політичних та ідеологічних платформах, за відсутності конструктивного діалогу із міським головою під тиском ситуації прийняли непросте для всіх рішення: далі так працювати неможливо, і ТРИЧІ відправили у відставку очільника міста. Це був єдиний спосіб розв’язати ситуацію, адже стало зрозуміло, що дослухатися до думки депутатів (а тим паче спільно шукати шляхи вирішення проблем) С. Анощенко наміру не мав.

Не хочу вводити читача в подробиці, але параліч роботи міської ради, виконавчого комітету, управлінь, відділів, служб міста не додає позитиву ні іміджу влади, ні спокою мешканцям. Наведу тільки результати роботи міської ради без участі голови, починаючи з 14 грудня 2012 р., коли втретє були припинені його повноваження: розблоковано роботу ради, прийнято 108 рішень, в тому числі і з питань, які з незрозумілих причин не виносились міським головою на розгляд впродовж тривалого часу.

Нам, депутатам, дане виключне право представляти та захищати інтереси виборців і особисто в мене немає ні часу, ні бажання витрачати сили і знання на боротьбу з особою, яка поставила власні амбіції вище інтересів громади. І все ж, не зважаючи ні на що, хочу завірити всіх – здоровий глузд переможе, правда проб’є торований шлях.

 

Своїм баченням конфліктної ситуації поділився й Степан Жданюк, колишній міський голова Кузнецовська (2002-2005 рр.):

– Відповідальність за кризу в місті лежить як на міському голові, так і на депутатах. Однак, як колишній міський голова, вважаю, що левова частка цієї вини лежить саме на міському голові. Він не повинен був довести раду до такого протистояння та мав врахувати інтереси політичних партій, представлених в міській раді. В тому числі й кадрові. Адже обрані депутати представляють інтереси виборців і повинні володіти інструментом впливу на процеси для виконання своїх передвиборчих програм і поточних завдань. А якщо врахувати, що політична сила, з якою йшов на вибори голова, має всього два депутати з сорока обраних, то він одразу був приречений керувати шляхом компромісів та домовленостей з фракціями. Авторитарний стиль управління в представницькому органі не проходить. Це не виконавча влада. Хоча й там голова районної чи обласної держадміністрації рахується з депутатами, якщо інтереси громади ставить вище особистих амбіцій.

 

У вас недостатньо прав для коментування.