HomeНовиниВ РайоніКороваї, квіти і музика на току в Городці

Короваї, квіти і музика на току в Городці

( 0 Votes )

               

А ще – винуватці торжества: хлібороби-рільники, механізатори, комбайнери, водії, завідуючі током і складами, гості, хористи Свято-Миколаївського храму. Так вдруге в дослідному господарстві «Городецьке», котре сьогодні підпорядковується Національній академії аграрних наук України, відзначено «Обжинки-2013».

За імпровізовану сцену на току слугували столи, застелені вишитими скатертинами та рушниками, гарно випеченими хлібами-короваями. Хористи церковного хору та учасниці народного фольклорного самодіяльного колективу «Берегиня» піснеспівом вітали присутніх і благословили початок торжества.

                Директор дослідного господарства «Городецьке» Микола Сонько вклонився громаді:

– Сьогодні я дякую кожній людині, кожному трудівнику, усім вам, мої дорогі працівники дослідного господарства «Городецьке». Ось і ще одні жнива ми завершили успішно. З честю виконавши обов’язок перед Богом і землею, ми можемо стверджувати, що цей рік був для нас непоганим. Тож вітаю вас з дожинками-обжинками!

                Далі директор подав повний аналіз справ у рослинництві. Порадів, що зросла урожайність зернових, і в той же час зазначив, що валовий збір склав всього 76 процентів до минулорічного. Розчарував керівника й люпин – нині дуже популярна у фермерському світі культура. У цьому році, за його словами, городчани районували новий сорт третікале, який на піщаних ґрунтах дав по 17,4 цнт/га. Задоволені вони й новим сортом жита.

                – У першу чергу ми забезпечимо наш район високоякісним кондиційним насінням третікале і жита, які вже відпускаємо по ціні 2,50 та 2,20 грн. за кілограм. Воно вже й протравлене.

Подякував Микола Сонько донецьким комбайнерам Ігорю Саприкіну, Геннадію Бондару, Андрію Ломанчуку, які одним німецьким комбайном «Клаас» зібрали всі зернові на площі понад тисячу гектарів. Після економічного аналізу директор Микола Сонько розповів, що мріє одержати в ДГ «Городецьке» мільйон гривень прибутку. От тоді вони куплять і хорошу нову техніку, і буде зарплата, і він з честю одягне сорочку-вишиванку…

Тепло і щиро вітала з обжинками своїх земляків сільський голова Лідія Кузьмич. Вона подякувала директору Миколі Соньку за те, що взяв на себе таку відповідальну ношу, як дослідне господарство «Городецьке» – піднімає його економіку, нарощує виробничі потужності, сіє, утримує худобу, свиней, дає людям роботу.

 Лідія Михайлівна щиро, з квітами привітала керівника, а в його особі і всіх трудівників «Городецького». А ще вона зазначила, що в селах їх сільради будувалися і будуватися будуть, що всі проблеми із землею вже вирішуються на рівні столиці. Також повідомила, що три дні по Городцю, Велихові і Сваринях збиратимуть картоплю для районної лікарні.

– Хай Господь не доводить нам туди попадати, – зазначила сільський голова, – а кому і доведеться, то хай на здоров’я з’їсть нашу картоплину і швидше одужає…

Перший заступник голови Володимирецької РДА Петро Вакуліч від імені обласної ради та ОДА, районної ради і РДА щиро привітав присутніх із Обжинками-2013. Він зазначив, що колись вважалося: там живе село, де є школа. Сьогодні живе той населений пункт, де є об’єкт господарювання. Городчанам справді поталанило, у них є господарство. Працює економіка. Люди мають роботу. Коли до району на нараду приїжджає Лідія Кузьмич, їй всі голови сільських рад завидують: на території її сільради є виробництво, йде життя. І воно має продовжуватися, бо сумлінні і дуже хороші люди живуть у Городці.

Кожному виступаючому вручалися квіти та коровай. Вручили запашну хлібину, і водіям та механізаторам, які ударно працювали на двох жнивах: зелених і хлібних. Бо заготовили 411 тонн сіна, до тисячі тонн силосу, спресували 325 тонн соломи і припасли для громадського стада 1446 тонн сінажу. Називалися імена багатьох, серед них – Михайла Антипця, Петра Слюсара, Анатолія Сафоніка. А водій Петро Дойонко перевіз 644 тонни 550 кілограм збіжжя.

…І лилася пісня над селом. То хліборобів дослідного господарства «Городецьке» вітали піснями, літературним монтажем і веселим танком майстрині сцени місцевого сільського будинку культури, в яких теж є мрія –  виступити не тільки на току, а й у новому палаці культури.

А потім був традиційний спільний обід. Дай, Боже, за рік дожити і одержати сторицею.

 
 
 
 

 

Галина Тєтєнєва.

На фото авторки: фрагменти свята.

 

У вас недостатньо прав для коментування.