HomeНовиниВ РайоніЗіпсовані продукти на полицях магазинів Володимирця (+фото)

Зіпсовані продукти на полицях магазинів Володимирця (+фото)

( 0 Votes )

«Володимирецький вісник» провів рейд по магазинах райцентру

У магазинах та супермаркетах України сьогодні більше десятка тисяч найменувань продуктів. Кожен товар має свій термін придатності та умови зберігання.

Доволі часто трапляється, коли магазини навмисно намагаються неуважним покупцям збути зіпсовані продукти.

На товар із закінченням терміну реалізації пропонують знижку, або переклеюють етикетки з термінами придатності, до цукерок «з черв’ячками» додають свіженькі, гарненько перемішують і продають як свіжо виготовлений продукт. 

Неприємний продуктовий «сюрприз» чекав нещодавно на жителя Варашу. У магазині він придбав сосиску в тісті, яка … зацвіла. І це не поодинокий випадок, де за немалу ціну пропонують людям те, що давно вже мало би зникнути з полиць супермаркетів, або взагалі не потрапляти на них.

Тому «Володимирецький вісник» вирішив провести своє журналістське розслідування на наявність «ненаявного» на полицях магазинів. Перевіряли ми ті примхливі продукти, які мають особливі умови і вимоги до зберігання: м’ясна, рибна, молочна продукції, яйця.

Що одразу впало в очі – в кожному магазині фасована вручну продукція маркована лише цінником, ніде не вказувалась дата пакування і строк придатності. Отож, виходить, замотані в харчову плівку риба чи м'ясо можуть місяцями лежати на прилавках?

У результаті півгодинної перевірки відділу продуктів ТЦ «Полісяни» ми знайшли прострочену на два дні сметану; після зауваження адміністратору її одразу прибрали з полиці. У холодильнику відшукали два пакети простроченого на два місяці мороженого зеленого горошку. Йому так набридло там сидіти, що від безвиході пакет аж здувся. 

У центрі давно себе зарекомендував міні-маркет на першому поверсі ТЦ «Дарунок». Зазвичай тут завжди скажуть, свіжий продукт чи ні. Вдалося оглянути лише ті товари, до яких мали доступ.

На морожених вагових креветках вказана лише дата фасування. Однак не завжди дата фасування співпадає з датою виготовлення. В результаті креветки, які мають зберігатися 3-6 місяців і виключно в герметичній упаковці, у міні-маркеті лежать вже майже 9 місяців у звичайному від руки закрученому целофановому пакеті (на фото).


 

Продавці чемні і привітні, проте між собою плутаються і не завжди обізнані у свіжості продукту. Трапляються випадки, коли два різних продавці по-різному визначають свіжість печива: одна запевняє, що його брати не варто, а інша нагадує, що «вчора лишень фасували».

Риба, що на вітрині, не завжди буває свіжа. Час від часу, коли з вітрини м'ясо і кістки не продаються, їх заморожують. Знову ж таки – без зазначення дати фасування і з тихим зауваженням: «воно трохи давно лежить».

 


 

Далі вирушаємо у «Рікос». Серед прострочених продуктів – листкове тісто (2 дні), шашлик (2 місяці), заморожені креветки у герметичній упаковці, крабові палички (2 тижні).

 

 

 

Помітивши, що ми пильно придивляємося до продуктів харчування, до нас підійшов адміністратор. У неї запитуємо, чому не вказані терміни придатності і дати фасування на фасованій заморожені продукції, зокрема, на м'ясі та рибі. На що нам відповіли, що дана інформація вказана на цінниках. Проте вона і там майже ніде не зазначена.

Окремої уваги заслуговує сир домашній (творог): практично кожен тиждень після вихідних кілька упаковок сиру буде прострочено на 1-2 дні.

Також тут нерідко зустрінеш і герметичні упаковки напівфабрикатів, де строк придатності стертий, а дата виробництва взагалі ніде не вказана (на фото). За прилавком у відділі печива ящики з печивом лежать на рівні ніг, часто не прикриті нічим. Що важливо – набирають його у целофановій рукавичці – в принципі, як і всюди, як і має бути.


 

Ситуацію з продукцією в «Рікосі» прокоментувала директор Володимирецького комбінату громадського харчування Марія Сиротюк.

– Ні для кого не секрет, що вагова продукція, скажімо, крупа, продається у відкритому доступі з мішка чи зі спеціального ящика. Тара не закривається, тому, звичайно, до крупи можуть потрапити і пил, і бруд, і будь-що інше. У «Рікосі», між іншим, також продають вагові крупи і макарони…

Особисто я ставлюсь негативно до вагової відкритої продукції, адже навіть хвора людина може чхнути на ту крупу, чи просто випадково з одягу покупця впаде якийсь бруд. Але принцип товарів на вагу дуже популярний серед покупців, для них це зручно. До того ж ваговий товар на кілька копійок дешевший. Тому і ми виставили подібну продукцію в «Рікосі». Санітарні стандарти і вимоги дотримуються нашими працівниками.

До речі, у фасованій продукції «брак» виявити можна частіше, ніж у ваговій (жучки-черв’ячки, якщо мова йде про крупи, борошно, макарони – ред.). при тому, що строк придатності ще не вийшов, а продукція вже зіпсована. В таких випадках ми повертаємо товар. Трапляється, що постачальники відмовляються, але тоді я ставлю питання руба. Вони бояться втратити такий крупний магазин, як наш (маємо більше 10 тисяч найменувань товарів). Тому погоджуються на обмін продукції.

Інколи трапляється, що й покупці повертають товар. Ми віримо на слово нашому покупцеві і повертаємо йому гроші. А далі вже самі розбираємось з постачальниками.

– Як прокоментуєте відсутність маркування (дати фасування, строків придатності) на фасованій м’ясній і рибній продукції?

– На кожному замороженому шматку мяса чи риби, можливо, й нема маркування, проте його ми пишемо на ціннику, який кріпиться на бортику відкритого холодильника (Прим. – дана інформація все-таки зазначена не завжди і не кругом. – ред.). Окрім того, маємо автоматизований облік товарів, моніторимо швидкість реалізації певної продукції і робимо замовлення так, щоби продукт не залежувався. Продукти мають сертифікати якості, при бажанні кожен покупець може ознайомитись і документами на певний продукт, але як показує практика, майже ніхто ніколи такою інформацією не цікавився.

– Часто трапляються випадки повернення товару покупцями?

– Дуже рідко, але трапляється. Питання якості продукції у мене особисто на контролі, продукцію на терміни придатності можу перевіряти і разів п’ять на день.

– Часто приходиш в будь-який магазин і питаєш в продавця, чи продукт свіжий, а у відповідь чуєш «Так, свіжий, сьогодні привезли». Чи гарантує фраза «сьогодні привезли» власне свіжість продукту?

– Не завжди. У мене був випадок, коли один постачальник привіз копченості у вакуумній упаковці, дата виробництва «свіжа». Ввечері того ж дня побачила, що упаковка на тій «свіжій» продукції місцями здулась. Відкрили одну, а звідти запах смердючий. От і вір даті виробництва. Постачальник м'ясо нам поміняв. Ми з посередниками-оптовиками або напряму з виробниками під час підписання договору про співпрацю завжди вносимо в документ пункт про повернення неякісної продукції. До того ж, коли постачальник забирає прострочену продукцію з магазину, то він забирає і ту, яка має 1-2 дні до кінця терміну придатності.

– Що робити покупцеві, якщо він купив у вас в магазині продукцію із діючим терміном придатності, а вдома виявив, що продукція зіпсована?

– Згідно закону – покупець має надати чек. Є мій особистий наказ – будь-яку продукцію, придбану у нас, яку повертає покупець, ми маємо прийняти. З нашої вини чи не з нашої, але продукція виявилась неякісна. Ми її вилучаємо і далі розбираємось із постачальником.

– Як часто завозиться м’ясна і рибна продукція і яйця?

– Кожен постачальник приїжджає оновлювати свою продукцію у нас в магазині 2 рази в тиждень. Строк придатності яєць – до місяця. За такою продукцією я їжджу сама в Сарненський район (птахофабрика «Журавушка»), орієнтуюсь на залишки і терміни придатності. Замороженої продукції закуповуємо небагато – бо ж, повторюся, моніторимо залишки з попередніх закупівель і орієнтуємось на популярність товару так, щоб він не залежувався. У замороженої продукції терміни придатності довший.

– Готова продукція (салати, смажена риба, котлети, напівфабрикати) також у вас не маркована, на ній ніде не вказана дата виробництва.

– Готову продукцію в «Рікос» постачає ресторан «Володимирчанка». Оновлюється вітрина виробів із власного цеху щоранку.

– Як часто протираються полички з продукцією, особливо там, де виставлені молочні продукти? Часто звідти в магазинах чути запах зіпсованого молока…

– Це наявна проблема для всіх магазинів. Адже застояне молоко дає сильний запах. Працівники нашого магазину завжди в кінці робочого дня промивають полички кругом і, звісно, увага в першу чергу приділяється молочному відділу.

Щоб прояснити ситуацію, ми звернулись до Володимирецького РУГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області. Начальник цього управління Олександр Петрук розповів, що дійсно, фасована продукція має обов’язково маркуватись датою фасування і термінами придатності згідно ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

-        Кожен товар повинен мати сертифікат якості. Продавець просто має виконувати умови зберігання, які вказані на етикетці товару. Коли порушується цілісність упаковки під час нарізування запакованих сирів і ковбас в магазині, обов’язково варто дотримуватись санітарно-гігієнічних норм, аби через відріз до продукту не потрапили збудники небезпечних хвороб. Місце відрізу треба як мінімум закривати харчовою плівкою, а при відрізуванні частини сиру чи ковбаси місце попереднього зрізу треба окремо відрізати і утилізувати (що рідко хто робить – ред.) Ножі і кухонні дошки повинні щоденно дезінфікуватись. Нашій службі заборонено проводити перевірки магазинів і їхніх продуктів харчування, ми можемо надавати зауваження лише рекомендаційного характеру. Загалом вживання протермінованих продуктів харчування небезпечне реальними і високоймовірними харчовими отруєннями. Уцінені продукти харчування (наприклад, овочі і фрукти) не заборонено продавати, але вони також мають відповідати нормам свого сертифікату якості.

Отож, якщо ж овоч чи фрукт вже місцями гнилий, очевидно, що продавати його не можна. Проте, дуже часто в магазинах в корзинці з уціненими продуктами можна зустріти й гниль, й цвіль. Після порушення цілісності упаковки через нарізування, терміни придатності, наприклад, у сирних і ковбасних виробів автоматично зменшується до кількох діб. Магазини не завжди дотримуються цих вимог, проте вони споживачу можуть про це й не сказати. Трапляються смішні казуси, коли в магазині через несправність годинника на апараті, який друкує чек з датою і точним часом фасування, виходить, що дата фасування старіша за дату виготовлення. Цей факт взагалі підводить під сумнів будь-яку інформацію, зазначену на етикетці товару.

  Разом із тим ми вирішили провести ще один експеримент, аби перевірити точність вагів у різних магазинах. Для цього взяли два банани, і зважили їх у кількох магазинах. В усіх магазинах банани поважили 248 грам. Ну що ж, вага у магазинах точна.

 

Чого не скажеш про вагу на продуктовому ринку, який знаходиться в центрі біля кафе «Володимирчанка». На момент нашого експерименту там було три продуктові палатки. І якщо в перших двох наші банани зважили без проблем, то в останній продавчиня почала обурюватися, мовляв чого я маю зважувати «не свої» банани. Жінку все таки вдалося вмовити. Так ось, у кожного продавця вага різна, в когось 246 грам, у когось 247 та точних 248 грам. Різниця невелика, але вона є.

Вибрати якісний продукт – справа не така вже і важка. Все що від вас потрібно – елементарна пильність. Звертайте увагу на зовнішній вигляд, запах та структуру продукту, а якщо він запакований – читайте уважно упаковку.

Якщо прийшовши додому, ви раптом розчарувалися у покупці, яку щойно здійснили, або все ж придбали  зіпсований продукт харчування, ніколи не соромтеся його повернути назад, навіть якщо коштує він не дорого. Пам'ятайте, кожен споживач має право на якісний товар.

 

P.S.Огляд продуктів проводився 2 тижні тому. На прохання усунути недоліки та прибрати прострочений товарів із прилавків не всі продавці відреагували.

 

Досліджували Олена Стельмащук та Ольга Пешко.
 

У вас недостатньо прав для коментування.