HomeНовиниВ Районі"Дипломатія", яка веде до "імпічменту"?..(+фото)

"Дипломатія", яка веде до "імпічменту"?..(+фото)

( 0 Votes )

Нотатки з 19-ї позачергової сесії Володимирецької районної ради

ВІДРАЗУ обмовлюся, що нинішня сесія особлива вже тим, що у ній взяв участь наш парламентський обранець Василь Яніцький. Василь Петрович розповів про свою депутатську діяльність, нагадав, що вдалося, як народному депутатові, зробити і які плани намічаються на найближче майбутнє. А відтак трьом заслуженим володимирчанам вручив пам’ятні відзнаки – Почесні Грамоти Верховної Ради України й іменний годинник.

Під керівництвом т.в.о. голови Володимира Савоніка (Василь Ковенько перебуває у відпустці) райрада легко й невимушено прийняла план власної роботи на нинішній рік. Затвердили також три рішення по земельних питаннях (стосовно нормативної грошової оцінки земельних ділянок). А розібравшись із розмірами виплат на харчування дошкільнят і школярів у навчальних закладах та схваливши програму по інвалідах і дітях-інвалідах, депутати взялися за внесення змін до цьогорічного районного бюджету.

Не применшуючи важливості всіх згаданих питань, нинішня сесія по праву вважалася бюджетною, адже питання бюджетних змін – розподілу наявних у бюджеті вільних залишків коштів – було найбільш очікуваним. Про те, на що планувалося спрямувати кошти і кому який «шматок» від наміченого розподілу мав дістатися, депутатам докладно розповіла начальник фінуправління Олена Шикало. Усе ж, озвучених Оленою Єгорівною п’яти-, шести- й семизначних чисел повторювати не будемо: далеко не всім їм судилося перерости у конкретну дію.

Після непростого бюрократичного шляху, який пройшов пропонований до затвердження розроблений в РДА проект бюджетного рішення (депутатські комісії, партійні фракції та президія райради зазвичай придивляються до кожного зазначеного у проекті пункту!),  депутати, здавалося, дружно піднімуть руки – і всі територіальні громади вже з наступного дня заживуть з відкоригованим бюджетом. Але не це, видно, було вписано у книгу нашого районного співжиття. Сло́ва попросив очільник депутатської фракції ВО «Батьківщина», заступник голови райрадівської бюджетної комісії Арсен Котович. І тоді…

 

І тоді раптом вдарив грім!

ПРОЕКТ постанови про внесення змін до бюджету-2018, повторюся, пройшов через усі можливі адміністративні сита й решета. Здавалося б, усе, що треба, додали, а що не треба – вилучили. Однак своїм виступом Арсен Павлович хрест-навхрест кресонув не просто по розробленому в РДА, а й схваленому депутатськими комісіями та райрадівською президією документу.

Що крамольного крив у собі цей документ, сказати важко. Його майже математичними параграфами передбачалося фінансування районних програм «Діти Володимиреччини» та по наданню медичної допомоги хворим із хронічною нирковою недостатністю, продовження будівництва Озерецької і Степангородської шкіл, дотування сільських рад для забезпечення їхньої життєдіяльності у першому кварталі 2018 року та підтримка інших важливих для району об’єктів. Частина коштів, щоправда, планувалася на виконання райдержадміністрацією та її структурними підрозділами делегованих РДА повноважень. Але й тут фінансовими порушеннями не пахне. А раз так, то у чому причина для багатьох несподіваного бюджетного демаршу, до якого вдався заступник голови бюджетної комісії?

Арсен Павлович був небагатослівним, зате категоричним. У своєму виступі він фактично денонсував уже прийняте комісією рішення й у проекті намічених бюджетних змін запропонував залишити фінансування Степангородської та Озерецької шкіл, двох згадуваних медичних програм і сільрад, в яких у лютому-березні навіть на зарплату власних коштів не вистачить. Усе інше, що стосується розподілу, промовець порадив відкласти до наступної сесії. А свій виступ звів до висновку, що в районі так і не налагоджено співпрацю між райрадою, депутатами та районною адміністрацією. І це – прямий шлях до чергового «імпічменту», спрямованого проти голови РДА.

Тут же проскочила іскра між «за» і «проти». А що «за» виявилося мізерним порівняно з «проти», то й поіменне голосування увінчалося переформатуванням уже сформатованого райдержадміністрацією бюджету. Усе відклали на березневу сесію.


А що ж після «грози»?

СКОРИСТАВШИСЬ нагодою, попросив ініціатора бюджетних змін Арсена Котовича прокоментувати запаморочливо-неждане перекроювання вже «освяченого» комісіями і президією районної ради проекту рішення.

– Бюджетна комісія – це бюджетна комісія, – сказав Арсен Павлович. – Крім неї, питання розглядає ще й президія райради, лише тоді воно виноситься на сесію. Але після комісії зібралися ще й голови фракцій, які не схотіли підтримувати розглянутий проект. Ідеться, до речі, лише про один-єдиний місяць. Але за цей час маємо напрацювати справедливе рішення, яке враховуватиме пропозиції всіх громад і їхніх депутатів. Нам тільки недавно дали звіт за три роки про зроблене в зоні спостереження РАЕС та за кошти з районного й обласного бюджетів. Тож  до цього часу не могли зорієнтуватися, де і в якій  громаді що зроблено. От і хочемо, щоб сільські голови та депутати подали свої пропозиції.

З аналогічним проханням прокоментувати звернувся й до керівника фракції БПП Юрія Антонюка – і його позиція разюче різниться від озвученої колегою з ВО «Батькіщина»:

– У зв’язку з тим, що був присутнім народний депутат Василь Яніцький, склалося враження, що сесія відбулася із запізненням і там якесь постановочне шоу було. У чому воно полягає? У тому, що перед сесією бюджетна комісія двічі проголосувала за внесення змін до бюджету району. Вів засідання заступник голови бюджетної комісії Арсен Котович. Він теж проголосував, щоб прийняти бюджет. Але на сесії (не знаю, з яких міркувань) виступив за внесення змін у підготовлений проект рішення. Мабуть, це якісь політичні міркування, бажання показати перед людьми, що вони мають іншу позицію, та щоб дискредитувати голову адміністрації.

Керівник фракції БПП, як бачимо, абсолютно критично сприйняв бюджетний демарш свого колеги з «Батьківщини». Якийсь словесний туман огортав депутатське протистояння.

Щоб спробувати його розвіяти, звернувся за поясненням до перших осіб району.

– На розгляд сесії адміністрація подала ряд важливих питань. Це їхнє право. Але й у депутатів є право враховувати або коригувати ці пропозиції, –  сказав т.в.о. голови районної ради Володимир Савонік. – Оскільки адміністрація схильна ділити всі вільні бюджетні залишки «під нуль», депутати та голови фракцій не зовсім це розуміють. Ну чом саме в лютому треба розділити освітянську або якусь іншу субвенцію? Адміністрація депутатам цього не пояснила. Від прямої відповіді на наші питання там ухиляються. Нам же їхнього «так треба» замало. Ми хочемо вичерпних аргументованих пояснень. Коли ж їх не одержуємо – виникають депутатські підозри. Так і з'явилася нинішня неузгодженість між бажаннями депутатів і діями адміністрації. Загалом же зміни до бюджету у депутатському варіанті якихось негативних наслідків для району не матимуть.

Однак, судячи з реакції Володимира Хоружого на результати поіменного голосування (це було видно ще в сесійній залі), щось прикре таки сталося. Ось як це пояснив сам голова РДА:

– За пропозицією керівника фракції «Батьківщина» Арсенія Котовича депутати внесли зміни до проекту рішення про бюджет, який було погоджено профільною бюджетною комісією «одноголосно». По-суті, все зводиться до коштів, які передбачені для райдержадміністрації на виконання повноважень, делегованих тією ж районною радою. А це означає, що працівники адміністрації, ЦНАПу, соціального захисту населення та інших структурних підрозділів не зможуть якісно та вчасно надавати послуги жителям району: відповісти на звернення, оформити соціальну допомогу і здійснити соціальні виплати, зареєструвати право власності на нерухоме майно чи земельну ділянку. До того ж, певний час через відсутність коштів не буде можливості розрахуватися за послуги інтернету, освітлення, тепло тощо, а внаслідок цього – відключення і паралізована робота органу виконавчої влади. Користуючись політичними гаслами «чим гірше, тим краще», деякі депутати за ініціативою голови фракції «Батьківщина» створюють незручності своїм же громадянам, щоб потім говорити, що все погано, нічого не робиться чи немає співпраці.

Зверніть увагу: В.Хоружий і справді не говорить про «фінансове  цунамі», яке найближчим часом нас накриє. Попри створені депутатами труднощі, мало-помалу районний віз як котився, так і буде котитися, везучи свою звичну поклажу. За місяць до нової сесії нічого ультра-ординарного не станеться та й коштів, які можна буде розділити, не побільшає. А от «неслухняному» керівнику РДА депутатську «повагу» в черговий раз висловили. До того ж – із претензією на оригінальність.

Але як не жонглюй словами, під час попередніх обговорень з пропонованими бюджетними змінами всі погодилися. Невже для того, щоб на сесії цю домовленість не підтримати, доводячи, як нам не пощастило з головою РДА? Голова це переживе. Але це ще раз говорить, що між першим і другим поверхами районного «білого дому» бажаної співпраці немає і вона навіть не намічається.

Вина за це, схоже, обопільна. І нічого доброго Володимиреччині це не віщує.

Олексій ГОРОДНИЙ.

На знімку автора: заслужена відзнака з рук народного депутата України В.П. Яніцького.

 

У вас недостатньо прав для коментування.