HomeНовиниВ РайоніДруга екологічна експедиція на Володимиреччині

Друга екологічна експедиція на Володимиреччині

( 0 Votes )

ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» спільно з ГО «Українська академія лідерства» організовують експедицію «Екологічна Рівненщина»

У рамках експедиції 17 квітня 2018 року «Центр «Сонячне ремесло» спільно з ГО «Українська академія лідерства», працівниками Володимирецької селищної ради, Володимирецького лісництва, журналістами газети «Володимирецький вісник» та членами громадської організації «Бурштиновий шлях» будуть висаджувати дерева – 100 саджанців чорної італійської сосни.

Таким заходом усі учасники експедиції хочуть донести до співгромадян необхідність оздоровлення лісів і лісонасаджень, боліт, річок та водойм, сприяння збереженню ландшафтного та агробіологічного різноманіття Володимиреччини і Полісся в цілому.

Адже не секрет, що кожного року сотні гектарів земель порушуються внаслідок незаконного видобутку бурштину, тисячі дерев і гектари лісових угідь та заповідників знищуються, змішуються і забруднюються водоносні горизонти, а із надр землі викопуються давні хвороби та радіонукліди...

В Україні нині необхідно рекультивувати від 7 до 18 тисяч гектарів порушених земель. Станом на червень 2016 року на Володимиреччині, лише за офіційними даними Держгеокадастру, біля 1364 гектари площ, які потребують рекультивації. З них було відновлено Володимирецьким держлісгоспом лише 4 га, Володимирецькою селищною радою – 2,6 га.

За останні роки інвентаризація сільськогосподарських та лісових угідь, де нелегально видобувають сонячний камінь, не проводилася. За найобережнішими підрахунками, ця цифра наближається до 5 тисяч гектарів, оскільки масштаби порушених земель щороку ростуть у геометричній прогресії. Збитки обчислюються мільярдами гривень, якщо рахувати неотримані державою прибутки від реалізації каменю бурштину, лісу та сільгосппродукції, і затрати на рекультивацію «клондайків», що нині скоріше нагадують пустельні місячні ландшафти. І при реально показаних цифрах угідь, які потребують рекультивації, владі довелося б уже оголошувати на Володимиреччині зону екологічної кризи…

У той же час «Сонячне ремесло» – реально єдине приватне підприємство в Україні, яке легально видобуває бурштин і рекультивує площі не лише на власних родовищах, а й на ділянках «чорних старателів». Торік було висаджено 10 000 саджанців сосни і берези на площі 1 гектар.

Тож нинішня акція із залученням прогресивної молоді з Української Академії Лідерства є продовженням амбіційного проекту рекультивації земель та запровадження стандартів відновного користування надрами, щоб повернути довіру інвесторів до легального видобутку бурштину в Україні.

До речі, це вже другий візит юних лідерів на Володимиреччину: вони вже побували тут наприкінці минулого року в рамках проекту «Дивотворці». Після поїздки місцевою вузькоколійкою «кукушкою», з вікон якої спостерігали гнітючі «розриті могили» «клондайків», і виник задум хоч на крапельку допомогти оздоровити понівечену природу.

Це лише початки екологічної роботи на теренах Володимиреччини і Полісся – маленька данина батьківській землі за щедрі дари природи…

А 18 квітня більше 30 студентів ГО «Українська академія лідерства» відвідають освітні заклади селища Володимирець. Там вони зможуть поспілкуватися з учнями та розповісти школярам, що таке бути студентом в «Українській академії лідерства», чому там навчають і як ти можеш змінитися на краще.

Запрошуємо всіх небайдужих приєднатися до висадки дерев!

Збір – об 11 годині біля селищної ради (з собою брати хороший настрій, польовий одяг та лопату).

«Творимо себе – творимо Україну».

«Кожне завтра розпочинається уже сьогодні».

 

Сергій СКІБЧИК, ГО «Бурштиновий шлях».

ілюстрація з мережі Internet

 

У вас недостатньо прав для коментування.