HomeНовиниВ РайоніОдин басейн і купа проблем (+фото)

Один басейн і купа проблем (+фото)

( 0 Votes )

Володимирецький басейн почали розчищати

На минулому тижні у Володимирці сталась грандіозна подія: у парку з басейну спускали воду. Нарешті розпочато перший етап реконструкції паркової зони і облагородження навколобасейнової території.

Отож, хтось на березі ловив гав, а хтось вирішив ловити вдачу за хвіст, а точніше – рибу!

Рибалок там зібралось від малого до великого. Хтось хитріший встиг поставити сітку в тому місці, де басейнова вода стікала в каналізацію. Хтось цілу фатку ставив. Кругом сновигали діти, виловлюючи легку здобич.


– Риби багато, я ось вже дев’ятий пакет різної наловив, – ділиться враженнями один хлопчина. А другий додає:

– Бруду і сміття багато, щоправда...

Трохи далі хлопчик спіймав тутешню черепашку.

– Пущу її в якесь озерце. А то їй тут життя не буде…

На питання, що будуть робити з уловом, хлопці соромляться відповідати,

– З’їмо, що ж іще. Посмажимо.

А хтось тихенько шепче:

– Продам.

Дорослі менш балакучі. Перед камерою трохи ніяковіють. Можливо тому, що в сітці у них, на відміну від хлоп’ят, які упіймали по 5 штук кілограмових карасів, – лише мальок, хоч і зайшли далеко в озеро.

 

На берегах басейну також зійшлось немало роззяв – від простих смертних до справжнісіньких депутатів і публічних людей райцентру. Хтось незадоволено спостерігав за подіями, а хтось, випивши пляшку-другу пива та горілки і залишивши сміття у себе під ногами, з азартом слідкував, кого б то на свою нетверезу голову зачепити.

Ще кілька днів потім діти сновигали практично осушеним басейном, сподіваючись вловити щось іще, крупніше за малька.

А трохи згодом незадоволення на обличчях багатьох глядачів отримало своє пояснення. Як виявилось, риба у басейні – справа рук громадської організації рибалок Володимирця. ГО «Поплавок» у свій час запустила у озеро мальок, і лише члени ГО скинулись на нього грошима. То чи мали моральне право виловлювати ось так – сітками і фатками рибу ті, хто до її розведення ніяк не причетний? Зрештою, хто відновлюватиме флору і фауну після реконструкції басейну?

– Громадська організація «Поплавок» ще років 5 тому запустила в басейн мальок. Риба підросла, ми навіть кілька років на День рибалки організовували змагання, селищна рада виділяла призи для переможців…  Дітям ловити дозволялось, членам ГО – теж. Ну, а всі інші знали, що ловити тут рибу можна лише тим, хто дав на неї гроші. Спочатку ми охороняли територію, намагались слідкувати за порядком на березі і у воді. Але коли, вибачте, б’ють тобі морду за благе діло, то відпадає все бажання робити добро. Рибу вночі сітками тоді виловлювали, спеціально наносили шкоду берегу і басейну… Я вже давно відійшов від цієї справи і організації, хоч душа і боліла, коли побачив нашестя людей у басейні, як воду спускали. Там більшість риби або залягла на дно, якщо встигла, або, що ймовірніше, загинула. Бо люди її заганяли, воду скаламутили. Правду кажучи, упіймана риба і до вживання непридатна: басейн брудний, нечищений, риба смердить. Розумніше було б покликати охорону, щоб спеціалісти виловили рибу, а не натовпом людей топтати басейн. Та вже як сталось, так сталось, – ділиться думками Сергій Бачинський, який колись очолював ГО «Поплавок».

Селищний голова Олександр Осмолович також прокоментував ситуацію:

– Згідно умов договору усі права на початок та проведення робіт по очистці дна басейну передано підряднику робіт. Загальна вартість по об’єкту становить близько 6,5 млн грн., що виділені з бюджету селради. В цю суму входить розчистка басейну, влаштування доріжок, облагородження прилеглої до басейну території – доріжки, пірс, літня сцена біля водойми, яка даватиме змогу там проводити різні святкові і урочисті заходи, альтанки. У нинішньому році виділено 2 млн 400 тис грн. За ці кошти розчистять дно басейну і облаштують пірс. Через систему електронних закупівель «Прозорро» провели торги, визначили переможця і виконавця технічного нагляду по об’єкту. На сьогодні подано весь пакет документів на отримання дозволу на початок робіт. Об’єкт по акту прийому-передачі передано генпідряднику (Рівненська фірма ПП будівельна фірма «Будреконструкція»).

При селраді була створена громадська комісія, що має здійснювати громадський контроль за виконанням робіт. В ту комісію увійшли ініціатор даної реконструкції депутат селради О. Бульботко, наші рибалки – С. Бачинський, М. Бурма. Ми їх залучали до попереднього обговорення ходу реконструкції басейну. Зауважень вони не мали.

Наш спеціаліст з благоустрою був присутній на басейні під час спуску води, записував на папірець всіх дорослих, хто виловлював тоді рибу. Є домовленість, що після чистки басейну вони візьмуть участь в зарибненні водойми. Наскільки нам це вдасться зробити, не знаю, але сподіваємось на совість і порозуміння цих рибалок.

Додам, що зараз активно обговорюється створення ОТГ. В разі її створення перспектив закінчення реконструкції водойми практично нема. Маю зараз розкладку від фінуправління. З цього приводу були нещодавно громадські слухання. То, судячи з тих цифр, які нам надали, нашій майбутній ОТГ, розглядаючи у цифрах 2018 року, для забезпечення мінімуму у життєдіяльності громади, не вистачатиме 4 млн 395 тис грн. При тому, що тут не враховані ще видатки на енергоносії медицини, а вони мають також фінансуватись із коштів місцевого бюджету, а це, ймовірно, ще 1 млн грн. Тому перспективи завершення даного об’єкта, повторюсь, дуже туманні.

Рятувальники, в свою чергу, теж хапаються за голову:

– Будь-яка водойма може рахуватись пожежною, якщо матиме спеціальний пірс чи облаштований заїзд для пожежної машини для забору води. Ми неодноразово звертались і до депутатів, і до селради з проханням облаштувати такий пірс для наших пожежних машин. Підготовка до реконструкції, розробка проекту була чудовою нагодою виправити ситуацію з відсутністю необхідного нам заїзду до басейну. Дуже прикро, що нас знову не почули. Адже пожежні машини у Володимирці через неможливість закачати воду з басейну і мусять заправлятись по гідрантах, під’єднуючись до водомережі, а це можливо не по всьому селищу (про наслідки таких заправок для навколишніх користувачів водомережі ми вже колись писали). З басейну води набрати легше, але про це лишається тільки мріяти…


Щоб «Око» Володимирця не стало більмом, треба добряче постаратися і підрядникам, і депутатам при виділенні наступних траншів на реконструкцію водойми. Бо якщо її занедбають і залишать без нагляду, то завтра там будуть і копачі, і мийники бурштину шукати свого «янтарного щастя» (старожили кажуть, що там неодноразово знаходили сонячні камінці, а скептики подейкують, що всю реконструкцію якраз заради бурштиновидобувних робіт і затіяли). А після них, як ми вже знаємо з гіркої практики, залишаються пустелі і понівечені водоносні горизонти та смітники. Чим це загрожуватиме жителям довколишніх мікрорайонів, які користуються колодязною водою – страшно й подумати.

Тож якщо почали реконструкцію водойми та паркової зони у Володимирці – треба обов’язково цю справу закінчувати. І тут якраз контроль має бути від громадськості, депутатів та жителів селища.

Підготувала Олена Стельмащук,

фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.