HomeНовиниВ РайоніВідключення аналогового телебачення: чи готові жителі Володимиреччини? (+опитування)

Відключення аналогового телебачення: чи готові жителі Володимиреччини? (+опитування)

( 0 Votes )

Інформаційні повідомлення про відключення аналогового ТБ на території України вже незабаром активно розповсюджується у ЗМІ. Так, з червня Кабінет міністрів ухвалив остаточні терміни, коли в Україні буде відключено аналогове мовлення. Перший етап розпочнеться вже в серпні цього року, а до травня 2019 року ця технологія залишиться у минулому.

Тож ми вирішили розпитати у жителів Володимиреччини про те, чи готові вони до відключення аналогового ТВ та що зміниться в такому разі для них.

Олександр, 29 років:

Особисто для мене не зміниться нічого. Телевізор не дивлюсь з 2014 року. Користуюсь інтернетом. Для батьків це буде чергова витрата коштів, бо маємо супутникову антену. З досвіду знаю, що приймачі Т2 не завжди якісні і досить часто виходять з ладу. А купити більш-менш щось якісне, то потрібно заплатити гривень 700, не менше.

Валерій, 28 років:

Особисто для моєї сім'ї  відключення аналогового ТВ вже не має значення, тому що час диктує свої правила. Ще раніше довелося купувати новий телевізор і, відповідно, супутникову антену до нього. Сучасній людині хочеться дивитися якісне кіно. А от бабуся в її 90 років не вибаглива до розмаїття телеканалів, але і їй необхідно проводити цікаво вечори, з улюбленим серіалом. Тому й бабусі на її День народження подарували приймач Т2. Гадаю, що для більшості пенсіонерів відключення аналогового ТВ стане потрясінням, особливо з їхніми маленькими пенсіями.

Наталія, 47 років:

Я не володію інформацією стосовно того, який відсоток населення користується аналоговим ТБ, але в мене і у родичів супутникове телебачення. Я думаю, що не всі люди, зокрема пенсійного віку, готові (фінансово) до цих змін. Люди просто залишаться без інформації, бо й  проводового радіо вже давно немає.

Петро, 29 років:

Я уже років два, як перейшов на цифрове ТБ. А сусіди всі віруючі, тож у них немає телевізора взагалі. Дідусь з бабусею дивляться аналогове, але тюнер коштує недорого, тому перевести їх на Т2 не буде проблем. Взагалі всі мої друзі і знайомі дивляться цифрове ефірне чи супутникове телебачення. Аналогове, на мою думку, залишилося лише в старших людей. Крім того, колись була програма, за якою видавалися безкоштовні тюнери в УСЗН.

Мирослав, 59 років:

Для нас нічого не зміниться, бо ми користуємось послугами кабельного телебачення. Ми можемо приймати як цифровий, так і аналоговий сигнал.

Інна, 43 роки:

Ми давно підготувались. А для мами ще 2 роки тому купили в подарунок  Т2.

Тетяна:

Я чомусь навіть впевнена, що люди давно готові до такого кроку. Ми давно вже не користуємося аналоговим ТБ. Особисто я більше часу проводжу із планшетом чи електронною книгою.

Олександр, 31 рік:

Фактично нічого не зміниться для мене, адже вже більше 15 років не користуємось аналоговим ТБ, віддаючи перевагу супутниковому: і якість краща, і вибір каналів більший. У батьків Т2, у рідних нібито уже й ні в кого немає аналогового ТБ. У всіх не знаю, але по вулиці теж давно немає аналогового ТБ ( років 5 так точно, а може й більше, ніж 5). Зараз уже й самі телевізори йдуть з вбудованими Т2 і супутниковими  ресиверами, тому я не думаю, що це якось позначиться. Люди старшого віку більш завбачливі, і, на мою  думку, вже давно виконали потрібні дії.

Інна, 30 років:

У нас вдома супутникове ТБ, а у бабусі в селі вже 2 роки як Т2. То, думаю, для нас це буде непомітно.

Тетяна, 35 років:

Ми не готові. Це ж буде все платно? Супутникові є антени, але, мабуть, не у всіх. Цей народ вже й так загнали в куток, ці реформи – жах. Люди соціально незахищені, пенсіонери особливо. Шкода...

Марія, 32 роки:

Ми давно вже перейшли на супутникове. Хотілося мати змогу бути більш інформованим у різних галузях. Але це ми, молоді, які працюємо, отримуємо зарплату. А от пенсіонеру при отриманні 1300 грн. пенсії? Одиниці зможуть собі це дозволити... А це фактично єдина інформаційна мережа, адже про якісний інтернет у селах я взагалі мовчу. Складається враження, що роблять все для того, аби люди не мали ніякого доступу до корисної для них інформації. Але це моя думка. Можливо, я чогось не знаю.


Нагадаємо, цифрове телебачення – це сучасна технологія телемовлення. Вона головним чином відрізняється від аналогового за характером передачі даних, які транслюються у цифровому форматі. Головні переваги – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів. Фахівці відзначають, що аналогове мовлення, яке використовує для передачі даних електричний сигнал, технічно застаріло. Більшість розвинутих країн, зокрема Німеччина, Франція та США, відключили таке мовлення понад 10 років тому. Україна ж через технічні причини декілька разів відкладала терміни переходу. Хоча, відповідно до міжнародної угоди «Женева-2006», відмовитись від «аналога» мала ще три роки тому. Тож українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах.

Наразі ж усі технічні моменти узгоджені, і Кабмін ухвалив остаточні терміни переходу на «цифру». Це буде здійснюватися поетапно. У Києві та Кіровоградській області аналоговий сигнал почнуть відключати з 31 липня 2018 року. В інших областях України, за винятком території проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі та деяких прикордонних районів, з 31 серпня цього року. Остаточне відключення «аналогу» в Україні має відбутися у січні-травні 2019 року.

Аби підключити цифрове телебачення, потрібно встановити тюнер Т2, з’єднати його з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться стартове меню із налаштуванням каналів, які мовлять у регіоні. Найпростіший шлях – автопошук.

Спеціальна антена для прийому Т2 не потрібна, оскільки цифрові канали передаються в діапазоні дециметрових хвиль, підійде будь-яка дециметрова або універсальна антена. Вартість цифрового тюнера стартує від 300 гривень. Глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко запевняє, що той, хто не зможе придбати такий пристрій, отримає його від держави.

«Або за допомогою кредиту, або через програму підтримки соціальної допомоги, яка, до слова, вже існувала. Вже понад 1 млн тюнерів були роздані і вже є у малозахищеного населення», – розповідає Артеменко.

Звичайно, цифрові канали з’являться не в усіх одразу. Експерти прогнозують, що від відключення аналогового телебачення можуть постраждати жителі маленьких сіл, які ловлять телевізійний сигнал на кімнатну або виносну антену. Вони ризикують залишитися взагалі без українського телесигналу (поки що аналоговий їм доступний, хоча б 2-3 національних канали).

Натомість у прикордонних районах і на Сході, і на Заході маємо засилля іноземних ефірних (аналогових і цифрових) телерадіостанцій, а український цифровий сигнал глушиться. Чи варто у воєнний період позбавляти значну частину територій України доступного телебачення і переходити на «цифру», для трансляції якої просто не вистачає передавальних станцій – покаже час.

Чи готові Ви до відключення аналового ТБ?

Так, вже маю альтернативу (супутникове, інтернет-TБ. T2) - 62.3%
Ні - 9.8%
Не розумію що таке аналогове ТБ - 1.6%
Не дивлюся телебачення взагалі - 21.3%
Мені байдуже - 4.9%

Total votes: 61
The voting for this poll has ended on: 25 серп. 2018 - 10:57

Підготувала Вікторія Черпак.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.