Що ми їмо?

( 0 Votes )

Спостерігаючи, як люди купують харчові продукти (особливо для дітей та хворих), часто хочеться кричати: «Зупиніться, не труїть організм!». Більшість населення навіть на склад того, що купує, не звертає увагу, не те, що на дату виготовлення. Чи знаємо ми, що купуємо? Напевне, ні. Бо коли б нам стало відомо про наслідки, все було б інакше. Зауважу, що немає в Україні таких виробників, які зазначають на упаковці всі інгредієнти. Що ж ми їмо насправді і як від цього захиститися?

 

Улітку збільшується попит на прохолодні напої, морозиво, соки, концентрати. Загалом їхня якість не така вже й погана. Але дуже багато соків, наприклад, просто розведені водою, а деякі з них – ще й хімічними реактивами (підсолоджувані, барвники, консерванти). Влітку небезпечними для здоров'я є всі продукти, які швидко псуються, особливо якщо вони реалізуються без холодильників і на стихійних ринках. Тут небезпечно купувати навіть олію, яка після тривалого перебування на сонці окисляється і стає непридатною для вживання. Також користується попитом квас. Але у 90% під квасом ми купуємо безалкогольний напій, який готується на основі хімічних есенцій з додаванням вуглекислоти…

Щодо ароматизаторів та барвників, які широко використовуються в кондитерських виробах, безалкогольних напоях, томатній пасті, соках і навіть у вині,   не всі дозволені до використання МОЗ, тому виробники часто не вказують про їх наявність у складі продуктів.

До речі, наказом по МОЗ взагалі заборонено підфарбовувати та ароматизувати червоні вина і томатну пасту. Експерти не задоволені результатами перевірки томатних паст. У продаж продукт надходить із малим вмістом помідорів, з надмірним додаванням крохмалю, барвників і консервантів.

Погані результати мали й деякі торгові марки згущеного молока, в яких знайшли кокосову олію, столярний клей, титанові білила, генно-модифіковані продукти. Тому, частуючи дітей згущеним молоком, ви можете їх навіть отруїти. Недостатня якість і йогуртів, які теж начиняються штучними ароматизаторами, стабілізаторами, барвниками. До речі, живі мікроорганізми в йогурті зберігаються не більше двох тижнів. Найстрашнішими виявилися результати досліджень сметанки та інших сметанних напоїв. Більшість із них взагалі виготовлено без додавання молока, а наповнювачами стали рослинні жири, вода, титанові білила, емульгатори, ароматизатори.

Названо «чорну п'ятірку» харчових продуктів, які мають найшкідливіший вплив на людський організм. Перше місце – газовані солодкі води, друге – пельмені, вареники з м'ясом, млинці з паштетом, третє – кондитерські вироби, цукерки, вафлі, четверте місце – м'ясні та рибні консерви, паштети, п'яте місце – ковбасні вироби.

Їжа впливає на нас по-різному. Одна підвищує кров'яний тиск, інша активує травлення або ж навпаки: викликає дисбактеріоз. А ще варто врахувати, що продукти, корисні для серця, можуть бути шкідливі для шлунка або печінки. Загалом для нормальної життєдіяльності кожного з органів потрібні різні речовини, отже, і різні продукти.

Так, наша рухова активність залежить від стану судин та хрящів. Щоб гарантувати здоров'я опорно-рухового апарату, треба включати в раціон продукти, які забезпечують міцність судин і хрящів. А для цього двічі на тиждень їжте морську рибу, щодня – твердий сир, кисломолочні продукти і сезонні овочі та фрукти (малину, яблука, щавель, чорницю, обліпиху, соняшникове насіння).

Щохвилини наші нирки фільтрують 1 літр крові, очищаючи її, і видаляють з організму шкідливі речовини і продукти життєдіяльності. Для нирок корисні ягоди, фрукти та овочі, які їх „промивають": кавун, огірки, журавлина, апельсини та березовий сік.

Журавлина (клюква) додатково допоможе боротися з інфекціями в сечоводах і сечовому міхурі. Огірки й кавуни – сечогінні, допомагають зменшити набряки і знижують артеріальний тиск. Апельсини містять речовини, що перешкоджають утворенню в організмі сечової кислоти, яка стимулює утворення каменів в нирках.

Органи шлунково-кишкового тракту (печінка, шлунок, підшлункова залоза, кишківник) витягують з їжі поживні речовини і першими реагують на порушення в харчуванні. Шлунок перетравлює їжу, а мед, горіхи, сухофрукти, апельсини, ківі сприяють гарній секреції шлунка та стимулюють роботу печінки, селезінки.

Їжте сухофрукти замість солодкого, додавайте їх у каші на сніданок, а 100 гр. фруктів (яблуко, груша) з'їдайте за 15-20 хвилин до їжі. І пам'ятайте, що найбільше шкодять травленню солодкі газовані води та інші продукти, які містять барвники і ароматизатори.

Щоб очам вистачало вітамінів, щодня їжте овочі та ягоди, в яких є каротин (вітамін А) аскорбінова кислота (вітамін С): буряк, помідори, зелений горошок, капуста. Якщо ви працюєте з комп'ютером чи багато читаєте – за 20 хвилин до обіду випивайте 150 мл. морквяного соку або з'їжте склянку чорниць.

Працюючи в безперервному режимі впродовж доби, серце скорочується 100 000 разів, забезпечуючи притік крові до всіх органів і тканин. Для серця дуже корисні фініки, вони містять багато саліцилової кислоти, що розріджує кров. А калій (яким багаті мед, курага, манго, виноград) зміцнює серцевий м'яз. Сірка, селен, що входять до складу часнику, виводять холестерин, знижують тиск. Морська риба перешкоджає утворенню тромбів. Лікопен, що міститься в помідорах, захищає судини від склерозу.

Зубам та кісткам необхідний кальцій, магній, фосфор. Вживайте молочні продукти, сири, персики, виноград, баклажани, яблука, цибулю і кунжут. Щоб кальцій добре засвоювався, у раціоні мають бути продукти, які містять відамін Д (печінка тріски, риб'ячий жир, яєчний жовток). А от фосфору багато в морській рибі, зернобобових, м'ясі птиці.

Тож вибираючи харчові продукти – оберіть здорове харчування!

Ірина ПЕТРОВА,

лікар-санолог

 

У вас недостатньо прав для коментування.