HomeНовиниВ РайоніСтихійні ринки Володимиреччини – небезпечні для здоров’я

Стихійні ринки Володимиреччини – небезпечні для здоров’я

( 0 Votes )

На вулицях – мало не тропічна спека. Так хочеться з’їсти морозива, купити кавуна чи випити пива із таранею, яка продається мало не на кожному кроці, на стихійних вуличних ринках! Та чи безпечний такий товар? Адже від неперевірених харчових продуктів можна запросто підхопити якоїсь хвороби або інфекції: від риби, молочних продуктів та яєць – ботулізм і сальмонельоз, від м’яса у шаурмі чи в чебуреках – кишкові інфекції і навіть сибірську язву.

Отже, на часі – моніторинг стихійних вуличних та офіційних ринків.

 Самі подумайте: що у спекотний день буквально за кілька годин станеться з отим бабусиним молоком у пластикових пляшках чи сиром у торбинці? Та й кавуни, фрукти і овочі з вуличного лотка не завжди безпечні. І навіть не стільки тому, що продаються «з-під ноги», у пилюці, а тому, що не знаєш, на чому вони вирощені і скільки в них нітратів.

З початку 2013 року ветеринарна служба району веде постійну  роботу щодо недопущення до продажу на офіційних ринках району небезпечної продукції тваринного та рослинного походження. Зокрема, проведено 2054 ветеринарно-санітарних експертизи м’яса тварин та тваринницької продукції, виділено 1 випадок інвазійної хвороби (продукцію вилучено та направлено на утилізацію).

Окрім того, лабораторіями на ринках району та м. Кузнецовськ проведено дослідження 670 проб молока та молочних продуктів, 510 проб риби та рибопродукції в кількості, овочів і фруктів – 348 експертиз (виділено 4 позитивні проби на вміст нітритів, продукцію знято з реалізації). А також проведено 3451 досліджень готових харчових продуктів промислового виготовлення. На ринках району постійно ведеться державний ветеринарний контроль та нагляд як завідуючими лабораторіями на ринку, так і державною ветеринарною інспекцією.

Так, 7 серпня відбувся рейд ветеринарної служби спільно з працівниками міліції, представниками сільських та селищної рад і редакції районної газети по перевірці стихійних ринків у Володимирці, Городці та Ромейках.

Зокрема, у райцентрі рейдова бригада перевірила вуличних торгівців молоком та молокопродуктами і попередила їх про відповідальність за порушення умов реалізації такого типу швидкопсуючих продуктів в літній спекотний період на стихійних ринках. У Городці в поле уваги учасників рейдової групи потрапили 3 реалізатори ковбасних виробів та риби свіжомороженої, які продавали свій товар не з холодильників, а на відкритому повітрі при температурі повітря +35 градусів. У Ромейках стихійну торгівлю ковбасних виробів здійснював один продавець.

Не вся перевірена продукція мала відповідні супровідні документи, які підтверджують її походження, якість та безпеку. На перший раз усіх продавців-порушників попереджено правоохоронними органами та роз’яснено ветеринарно-санітарні вимоги щодо реалізації харчових продуктів.

Всього з початку 2013 року до адміністративної відповідальності притягнуто 14 осіб за порушення вимог продажу продукції тваринного та рослинного походження, без відповідних ветеринарних документів, продаж живих тварин без ветеринарних документів, порушення температурного режиму та без ветеринарно-санітарної експертизи, що є порушенням «Ветеринарно-санітарних правил для ринків».

Наведемо основні вимоги до продажу продукції тваринного та рослинного походження, які мають витримуватись при реалізації сільськогосподарської продукції на ринках.

До продажу допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження, яка в установленному порядку пройшла контроль в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

М'ясні, молочні продукти, яйця, мед допускаються до продажу тільки з господарств, благополучних щодо заразних хвороб тварин та птиці, що має підтверджуватися відповідними ветеринарними документами (довідками, ветсвідоцтвами форми N 2).

М'ясо і м'ясопродукти, допущені до реалізації лабораторією ветсанекспертизи, розміщуються в окремих павільйонах або окремих торговельних рядах, на прилавках, столах або підвішуються на металевих лужених гачках. Торгівля м'ясом і м'ясопродуктами з автомашин і причепів забороняється.

Живі тварини та птиця допускаються до продажу тільки після огляду і дозволу держветнагляду (при пред'явленні довідки, ветсвідоцтва) на спеціально відведеній території.

Молоко і молочні продукти реалізуються в критих ринках, спеціально обладнаних павільйонах. Вони допускаються до ветсанекспертизи при наявності у власника "особистої медичної книжки" та довідки місцевої установи державної ветеринарної медицини про клінічний огляд тварини і епізоотичний стан місцевості, після чого власнику видається експертиза про доброякісність продукту.

Мед приймається на ветсанекспертизу при наявності у власника ветеринарної довідки або ветсвідоцтва (форма N 2), при реалізації меду за межі району – ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку. Після проведення ветеринарно-санітарної експертизи власнику видається етикетка про доброякісність продукту.

Продаж овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів проводиться зі столів, машин, ящиків, корзин, мішків, які розміщуються на підставках, настилах або піддонах. Торгівля із землі чи підлоги забороняється.

Нагадаємо, що кожен покупець має право вимагати у продавців супроводжуючі документи або сертифікат якості, що є запорукою безпечності продукції для життя та здоров’я споживача.

 

 
 

Олександр ПЕТРУК,

начальник управління ветмедицини в районі.

Марина Козодой,

начальник відділу санітарного нагляду Кузнецовського міськрайоного управління ГУ ДСЕС в Рівненській області.

Сергій СКІБЧИК.

На знімку Олексія Городного: рейдова бригада перевіряє вуличних торговців молоком у райцентрі.

 

У вас недостатньо прав для коментування.