HomeНовиниВісник без цензуриНа Рівненщині благодійні фонди не виправдали сподівань кандидатів

На Рівненщині благодійні фонди не виправдали сподівань кандидатів

( 0 Votes )

Політики, які використовували у своїй передвиборчій кампанії благодійні фонди, масово «пролетіли» у всіх округах Рівненської області.

 Провальними результатами завершилися кампанії кандидатів, що використовували благодійні фонди для прихованого підкупу виборців на Рівненщині. Задовго до офіційного старту передвиборчої кампанії окремі кандидати почали активно працювати із населенням через цільові фонди. Свої «благодійники» були практично у всіх виборчих округах області. 

 Так, у 152-му з центром у Рівному роздачею міні грантів від імені благодійного фонду балувався кандидат - самовисуванець Віктор Матчук. За декілька місяців до початку виборчої кампанії екс-губернатор розпочав активну програму допомоги місцевим Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Крім цього кандидат виділяв кошти на благоустрій дворових майданчиків та збирав у населення ідеї щодо можливих шляхів покращення життя в обласному центрі. 

Варто зазначити, що перед стартом виборчої кампанії Віктор Матчук повністю припинив займатися благодійністю та зосередився на агітації. Завдяки цьому, у порівнянні з рештою «меценатів», які працювали до дня голосування включно, політикові вдалося зекономити певну сумку коштів. У підсумку, екс-губернатор зайняв почесне третє місце, обійшовши на три відсотки міського голову Володимира Хомка. 

Найвидатнішим благодійником 153 виборчого округу був мажоритарний кандидат Олексій Хахльов. Цей самовисуванець започаткував фонд «Синій птах надії». Під цим брендом кандидат матеріально підтримував навчальні заклади, започаткував конкурс для школярів та організовував культурно-розважальні заходи у межах свого округу. Відсутність імені політика у назві фонду компенсували кількістю публічних оголошень про те, що саме Олексій Хахльов є тим, хто фінансує концерти Дзідзьо та канцелярію для школярів. У підсумку самовисуванець зайняв третє місце, програвши 14% заступнику губернатора Анатолію Юхименко. Останній, до речі, теж по-своєму використовував у своїй кампанії бренд благодійника. 

Офіційний кандидат від Партії регіонів у 153 одномандатному виборчому окрузі Анатолій Юхименко будував свою передвиборчу кампанію на результатах роботи органів влади та підтримці православних громад. Організував політик і власний однойменний фонд - «Юхименко», однак, використовував його не надто активно. Натомість, у агітаційних матеріалах кандидатові приписували ремонти доріг, підтримку ФАПів, будівництво шкіл та інші досягнення, профінансовані за кошти платників податків. Крім цього пан Юхименко зарекомендував себе як релігійний меценат. Кандидат вклав чимало коштів у будівництво та підтримку храмів. За ці та інші свої заслуги він отримав привселюдне благословення на похід до Верховної Ради від архієпископа московського патріархату Варфоломія. 

У підсумку, ні соціальні працівники – агітатори, ні додаткові дотації до місцевих бюджетів, ні підтримка церковних лідерів не допомогли кандидату від Партії регіонів отримати перемогу. 

Безспірним благодійником та меценатом 154 округу був голова Дубенської райдержадміністрації, самовисуванець Данило Корилкевич. Задовго до початку передвиборчої кампанії держслужбовець став почесним головою благодійного фонду «Любіть Україну». Від імені фонду Данило Корилкевич реалізовував конкурси підтримки громадських ініціатив. В декілька етапів держслужбовець виділив на реалізацію задумок громадян двісті тисяч гривень. Крім цього самовисуванець активно роздавав грошові винагороди переможцям різноманітних творчих конкурсів, долучався до святкування визначних дат, виділяв кошти на церкви округу та навіть зняв про себе короткометражний фільм. Як результат, Данило Корилкевич програв вибори опозиційному кандидатові із розривом у 11 відсотків. 

У 155 виборчому окрузі активно працював благодійний фонд мажоритарного кандидата Василя Яніцького «Наш Край». Через цю структуру самовисуванець надавав виборцям матеріальну допомогу та організовував культурно-розважальні заходи. Результат – третє місце в окрузі. Перемогу в окрузі отримав кандидат від Партії регіонів, екс-губернатор Микола Сорока. 

Найменш активним у плані благодійності був 156 виборчий округ Рівненщини. За попередніми даними, беззаперечним лідером у цій лісистій частині області був колишній керівник Держлісгоспу, нардеп Микола Шершун. Відтак, він один практично і вів кампанію надання матеріальної допомоги виборцям, яка вилилася у роздачу дров та годинників для лісників. Крім цього нардеп активно рекламувався на таких досягненнях як відкриття мосту чи газифікацією села. У підсумку, перемогу в 156 окрузі отримав опозиційний кандидат, який особисто відвідав чи не всі тамтешні села. Колишній керівник лісгоспу програв опозиціонеру майже чотири відсотки голосів. 

Виборча кампанія 2012 року показала, що використання благодійних фондів для прихованого підкупу виборців не принесло кандидатам очікуваних результатів. Навчені попередніми благодійниками, мешканці Рівненщини залюбки використовували кошти «меценатів», однак, проголосували не за тих, хто давав найбільше грошей.

 

Роман Мартин


Джерело:  http://opora.rv.ua/vibori/677-na-rivnenshchyni-blahodiini-fondy-ne-vypravdaly-spodivan-kandydativ.html


 

У вас недостатньо прав для коментування.