HomeСпортМотоболМотоспорт повернувся у Володимирець! (+ фото, відео)

Мотоспорт повернувся у Володимирець! (+ фото, відео)

( 0 Votes )

Мотоспорт-2016 вніс яскраву сторінку у життя Володимиреччини. У кінці липня збірна команда України з мотоболу, їдучи на  міжнародні змагання у Нідерланди, попутно завітала у Володимирець.

І це не було випадковістю, адже саме у Рафалівці й Володимирці у 1962 році, коли Володимирецький район був приєднаний до Дубровицького, «проростав» популярний вид спорту – мотобол.

Своїм візитом у Володимирець мотобольна збірна України віддавала шану нашим колишнім майстрам цього виду спорту, зокрема Василю Коростелю, який піднімав мотобольні команди України і Білорусії, а також засновнику районної мотобольної команди Віктору Грушевському і гравцям Сергію Матвєєву, Валентину Рибчинчуку, Михайлу Рижому, Григорію Самбуру, Петру Тищуку, Леоніду Бзіті, Ростиславу Кулаю та іншим їхнім колегам.

Сьогодні збірну України з мотоболу  представляють  полтавські клуби, серед яких Нові Санжари, «Нива», село Вишняки Хорольського району, «Дружба», село Мачухи Полтавського району, а також команди «Восход» із міста Вознесенськ Миколаївської області та «Поділля» з Кам’янця-Подільського Хмельницької області. Головний тренер  збірної  України – фермер Олександр Зімовець з села Стовбина Долина Новосанжарського району. Капітан команди – Олександр Пузик, гравець Вишняківської «Ниви». І шкода, що до збірної не ввійшли гравці ще трьох команд донецьких клубів: «Союз-3» з Єнакієвого, «Антрацит» із Кіровського та «Космос» із Шахтарська.

Та що не кажіть, на слово «мотобол» люди старшого покоління реагують спалахом азарту і захоплення. Бо то не просто гра, а ціла епоха в культурній, спортивній  і  міжнаціональній історії нашого краю.

Як вид спорту, мотобол у Радянському Союзі вийшов на арену в 1937 році. Кажуть, у Франції та Америці він існував раніше. Але наш мотобол – то «наш».  І його історичні віхи – з 1962 по 1976 роки та з 1992 по 1998-й. Третім «пришестям» мотоболу можна вважати 2012 рік, коли на володимирецькому  «Бамі» 26 серпня пройшла гра  між білоруськими і українськими мотоболістами.

І ось – 3 серпня 2016 року. Молодіжний спортивно-технічний клуб «Полісся» та громадськість райцентру щиро приймали мотоболістів збірної України. Відомі українські мотокросмени Артем Мартиненко з міста Червоноград Львівської області та Назар Парницький із Радивилова показали «політ на мотоциклах через легковий автомобіль». Але видовищними були й мотокросівські заїзди, серед яких гарно «засвітився» учень Володимирцької ЗОШ №1 Віталій Шмига та 22-річний кузнецовець Дмитро Остапчук.

Відкриття зустрічі ознаменувалося вітальними словами голови РДА Володимира Хоружого, заступника голови райради Володимира Савоніка, заступника селищного голови Василя Лосінця та інших поважних гостей свята. Тренер збірної команди Олександр  Зімовець  щиро подякував за теплий прийом і зазначив, що мотоспорт хоч і дороге задоволення, зате надійне ангельське крило для молодих сердець, які, закохавшись у спорт, знайшли свою гарну стежку в житті. У цей спорт варто вкладати гроші, бо це вклад у майбутнє.

Спортивне свято висвітлювали з десяток представників медіа. Інтерв’ю давали ветеран і засновник нового мотоклубу Василь Блищик, ветеран  мотобольного руху Леонід Гарбар. Згадали добрим словом володимирецьку «Зорю» Якова Григоровича Паламарчука та мотобольну команду заводу «Ситал», відроджену колись Олександром Хутким.

Кращі спортсмени одержали відзнаки, грамоти, кубки та подарунки.

Галина ТЄТЄНЄВА.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

Фото: Ольга ПЕШКО, Анатолій СКІБЧИК

Відео: Дмитро МАРИНЯК

 

У вас недостатньо прав для коментування.