HomeНаше життяПро те, що хвилюєЯк правильно придбати продукцію через Інтернет

Як правильно придбати продукцію через Інтернет

( 0 Votes )

На адресу Дерспожспоживстандарту України та територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів надходять численні звернення громадян стосовно порушень суб’єктами господарювання прав споживачів при укладені договорів на відстані (договорів, укладених за допомогою телебачення, телекомунікаційних та інформаційних мереж, поштового зв’язку) з питань неналежної якості, безпеки і торговельного обслуговування при реалізації продукції.

Такі порушення проявляються найчастіше в тому, що суб’єкти господарювання всупереч статей 12, 13 ЗУ «Про захист прав споживачів» та вимогам Правил продажу товарів на замовлення та поза тоговельними або офісними приміщеннями, затверджених наказом Міністерства економіки України від 19.04.2007 р. № 103 (далі Правила), не оформлюють належним чином правовідносини зі споживачем. А саме не надають споживачеві документ, який засвідчує факт укладення договору, що надалі буде підставою для виконання взаємних прав та обов’язків, а також не надають споживачеві необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію, яка передбачена законодавством про захист прав споживачів.

Відповідно до законодавства про захист прав споживачів, такий документ повинен містити інформацію про дату укладання договору; найменування та місцезнаходження виконавця; найменування продукції; ціну; строк виконання робіт (надання послуг); інші істотні умови договору; правила та обов’язки сторін договору.

При цьому інформація, яка має надаватись продавцем споживачу при реалізації продукції за договором поза торговельним або офісним приміщенням, відповідно до розділу І п.1.6 Правил повинна містити найменування продавця, його місцезнаходження та порядок приймання продукції; основні характеристики товару; ціну, включаючи плату за доставку та умови оплати і гарантійні зобов’язання та інші послуги, пов’язанні з утриманням чи ремонтом товару, інші умови поставки або виконання договору; мінімальну тривалість договору, якою він передбачає періодичні поставки товару, вартість телекомунікаційних послуг, якщо вона відрізняється від граничного тарифу; період прийняття пропозицій; порядок розірвання договору.

Відсутність зазначеного документа та інформації призводить до того, що територіальні управління у справах захисту прав споживачів не в змозі виконати покладені функції щодо захисту прав споживачів та вживати заходів до таких суб’єктів господарювання, передбачених чинним законодавством. Найбільшою проблемою при розгляді звернень споживачів в таких ситуаціях є відсутність інформації про найменування та місцезнаходження продавця (виконавця), оскільки провести перевірку в такому випадку є неможливим, а тому звернення споживачів залишаються не вирішеними по суті.

Тому споживачам, які купують продукцію на відстані, необхідно знати вимоги вищезазначених нормативно-правових актів та вимагати їх дотримання від суб’єктів господарювання.

При розрахунку споживачеві видається розрахунковий документ із зазначенням усіх належних реквізитів, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги. А на товари, на які встановлені гарантійні строки, крім зазначених документів, видається технічний паспорт чи інший документ, що його заміняє. У цих документах обов’язково робиться відмітка про дату продажу та найменування суб’єкта господарювання, що здійснює продаж товарів, яка завіряється штампом (печаткою) і підписом уповноваженої особи суб’єкта господарювання.

Уповноважена особа суб’єкта господарювання в обов’язковому порядку повинна проінформувати споживача про найменування та місцезнаходження підприємства, що здійснює функції суб’єкта господарювання щодо прийняття претензій від покупців, а також проводить ремонт, технічне обслуговування проданих товарів.

Якщо права споживача суб’єктом господарювання порушуються і правомірні вимоги, які споживач у письмовому зверненні пред’явив до суб’єкта господарювання, не задовольняються, споживач має право звернутись за захистом своїх прав до управління у справах захисту прав споживачів у Рівненській області (вул. С.Петлюри, 5, м.Рівне, 33000) та інших державних органів і до суду.
 

Тетяна Грищенко,

завідувач сектору інспекції з питань захисту прав споживачів у Рівненській області 
 

У вас недостатньо прав для коментування.