HomeНаше життяПро те, що хвилюєРемонт доріг у Володимирецькому районі: Для вас, але – без вас

Ремонт доріг у Володимирецькому районі: Для вас, але – без вас

( 0 Votes )

«Відомий вислів, що на рівненському Поліссі замість доріг збереглися лише напрямки, давно став банальним. Тим не менше, він криє у собі багато прикрої правди, бо дороги Володимирець-Городець, Володимирець-Мульчиці, Володимирець-Степангород, Володимирець-Біле, Володимирець-Озеро, Володимирець-Кідри не витримують жодної критики, а на окремих відрізках стали майже непроїзними», – такою гіркою загальновідомою правдою починається звернення трудового колективу ПП «Володимирець-Агпрошляхбуд» до депутатів Володимирецької районної ради.

На недавній сесії райради його озвучив керівник підприємства Петро Сиротюк. А ще особливість цього послання у тому, що невдоволення районних шляховиків проявилося на фоні досить приємному: облдержадміністрація та облрада проблемі автомобільних доріг останнім часом приділяють усе більше уваги. Країна хоч і в складному становищі, у Києві та Рівному відстебнули частину коштів на ремонт зношених районних доріг. Однак кошти, що виділяється через облбюджет, поки що залишаються не освоєними.

Поки є час і можливість, хтось має ними зайнятися і пустити в діло. Отут і починається з’ясування стосунків районних шляховиків з обласними колегами. «Нас, представників місцевих шляхово-будівельних організацій, непокоїть, що наш професіоналізм і дієздатність, схоже, мало кого цікавлять», – мовиться у згаданому зверненні. І пояснення цьому просте. Річ у тім, що ПП «Володимирець-Агрошляхбуд» збережено технічно і кадрово. Автогрейдери, бульдозери, екскаватори, мотокотки, транспорт для перевезення вантажів готові до роботи. Кваліфікований колектив у кількості 30 чоловік давно довів, на що здатний. Як мовиться, дайте тільки «зелене світло»!

– Наше підприємство готове до будь-яких дорожно-будівельних робіт, – розповідає керівник агрошляхбуду Петро Сиротюк. – Ставимося ми до роботи відповідально. Доручені завдання виконуємо якісно та своєчасно. Наш агрошляхбуд – єдине шляхово-будівельне підприємство в районі, яке вдалося зберегти. Але воно цілком готове до роботи, і його дієздатність підтверджена відгуками замовників і результатами щорічних перевірок.

Як довелося почути, на підприємстві працюють робітники переважно з багатодітних сімей. Нерідко у них на утриманні 8-11, а то й 13 дітей. Тож зарплата – єдине джерело їхніх доходів. Зайво пояснювати, що така сімя потребує чималих затрат на прожиття, зокрема на придбання медикаментів. Район, до того ж, радіаційно забруднений. Тож звістка про виділені на ремонт доріг кошти обдарувала тутешніх трударів надією на роботу і зарплату.

– Дуже добре, що цьогоріч з обласного бюджету маємо субвенцію на комунальні дороги Володимиреччини, – каже Петро Миколайович. – Але у тому й прикрість, що під ці  кошти область присилає «своїх» підрядчиків. На практиці це означає, що наше підприємство залишається без роботи, штучно доводиться до банкрутства, а сім’ї парцівників залишаються без джерела існування.

Власне, цим і пояснюється, чому в агрошляхбуді відбулися збори трудового колективу, на яких працівники одноголосно заявили, що у випадку, коли область не почує їхніх прохань, всі вони вдадуться до рішучих дій і, не виключено, перекриють автотрасу Київ-Ковель. Це – на випадок непорозуміння з обласною владою. А поки що шляховики попросили депутатів райради вникнути в їхнє становище і допомогти їм зайнятися звичною справою – ремонтом занехаяних районних доріг. Точніше, тієї їх частини, що фінансуватиметься з обласного бюджету, – кілька доріг у Володимирці, Рафалівці та Зеленому.

Таким чином, вважають шляховики, вдасться не лише зберегти і підтримати потрібне Володимирецькому району шляхово-будівельне підприємство, а й утвердити принцип соціальної справедливості по відношенню до його трудового колективу. Тим більше, зазначається у зверненні, що підприємство, крім своїх безпосередніх обов’язків, залучається й до виконання інших робіт у районі: упорядкування сміттєзвалищ, грейдерування доріг та їх очистки від снігу у зимову пору.

Заслухавши й обговоривши звернення, депутати переважною більшістю голосів підтримали шляховиків і спрямували вже власний запит керівництву облдержадмінітрації та облради.

– Розраховуємо на розуміння і підтримку, – каже Петро Сиротюк. А поки що разом із колегами він чекає відповіді з обласного центру. Невже не дослухаються до їхнього прохання і вчинять, як уже не раз чинили, відтискаючи районних будівничих від районних будівельних об’єктів? Поєднавши добро зі злом, тоді і спрацює той горезвісний принцип «Для вас, але – без вас». Та чи варто відтак говорити про хазяйновитість, самодостатність, турботу про регіони і соціальну справедливість? Адже найгірше – коли бажання людей добросовісно трудитися підсікається на корені…

Олексій ГОРОДНИЙ

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.