HomeНаше життяПро те, що хвилюєЩо бачить школяр на своєму обідньому столику?

Що бачить школяр на своєму обідньому столику?

( 0 Votes )

Відразу хочеться зазначити, що школяра, учителя і батька сьогодні хвилює лиш одне: щоб не повторилася торішня ситуація, коли незалежно від організаторів учнівського харчування школярі в уражених чорнобильською радіацією поселеннях упродовж кількох місяців обіцяних державою безплатних шкільних обідів не бачили. Кажуть, на високих владних поверхах невчасно зорієнтувалися з проведенням тендеру. Ситуація вирівнялася лише з початком нового навчального року, й нинішнім організатором харчування, товариством з обмеженою відповідальністю «ГЕУС-ГРУП», школи приємно здивовані

– Якщо вірити назві, відповідальність у товариства обмежена, але насправді воно дуже відповідально підійшло до організації учнівського харчування, – говорить методист райметодкабінету Валерій Галочкін. – Буваючи у школах, в силу службових обов’язків цікавлюся роботою їдалень – і щоразу пересвідчуюся: дитячі обіди готуються сумлінно і зі знанням справи. Їдальні своєчасно забезпечуються сертифікованою продукцією, і старанням кухарів діти одержують смачні та корисні для здоров’я страви.

Своїм висновком Валерій Володимирович офіційно підтверджує те, що напередодні автор почув від менеджера ТОВ «ГЕУС-ГРУП» Олени Блищик. Як розповіла Олена Петрівна, робота проводиться у відповідності з прийнятим у країні Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, а пропоновані учням страви «запозичуються» з найавторитетніших кулінарних джерел, зокрема зі Збірника рецептур страв для харчування школярів. Звісно, кухарі дотримуються санітарно-гігієнічних вимог законодавства, щоденне меню формується на основі двотижневого перспективного, а продукція завозиться у відповідності з графіком, затвердженим організатором харчування. Продукти, як і має бути, якісні, страви збалансовані за поживністю

Наслухавшись упродовж багатьох літ критики на адресу шкільних їдалень, довіритися почутому було непросто. Та заїхавши у Красносільський НВК, і від директора школи Василя Мартинюка, і від працівниць їдальні Людмили Сиротюк та Тетяни Гайдук почув усе ті ж добрі слова на адресу «ГЕУС-ГРУП».

– Уявіть собі, у нас немає проблем із меню, – говорить Василь Данилович. – Нині це дійсно документ, якого чітко дотримуються. Та й випадків неякісної продукції з вересня, відколи відновилося харчування, не траплялося. Словом, стосунки з організатором харчування як ніколи ділові. А зауваження з нашого боку якщо й трапляються, то реакція на них негайна і в інтересах справи. Звісно, так працювати і зручно, і приємно.

– Мали неабиякий клопіт з м’ясорубкою, але звернулися до представника «ГЕУС-ГРУП» – і були приємно здивовані оперативністю, з якою там знайшли запчастини і полагодили потрібне нам знаряддя, – розповіла завідувачка їдальні Людмила Сиротюк. – До речі, ще до початку навчального року в «ГЕУС-ГРУП» зібрали інформацію про шкільні їдальні й усунули виявлені недоліки. Зокрема й нам довезли посуд для дошкільної групи. Тепер ми забезпечені всім необхідним і сповна зайняті роботою.

На власні очі пересвідчився, з якою приємністю першокласники заходили в їдальню і діловито вмощувалися за столиками. На тарілочках виднілися варений буряк із сиром, картопляне пюре зі смаженою рибою і ковбаска, кисіль, печиво та яблука. Через хвилину-другу всі столики зайняли школярі, і було видно, що поданий обід малеча не «прострілює» сторожким оком, а зосереджено працює ложками.

 Із Красносілля завернув у сусіднє село Зелене. Тут школярі вже пообідали, й пообідня зустріч із дев’ятикласниками видалася невимушеною та довірливою. Увесь клас в один голос заявив, що шкільну їдальню відвідує залюбки і вгощенням кухарів цілком задоволений. Зізналися, що у меню час від часу зазирають і все, що там значиться, знаходять на столах у їдальні.

Бува, пригадували педагоги і кухарі, діти кривляться на щось не зовсім, на їх погляд, смачне: буряковий салат, квашенину чи морську капусту. Та якраз це і повинно стурбувати вчителів та батьків. Адже нестача кальцію обертається прискореним засвоєнням радіоактивного цезію, а кремній, якщо його не вистачає, посилено заміщується кальцієм. Так спрацьовує живий організм. Однак замінити кальцій цезієм, а кремній кальцієм – це все одно, що ткачу довірити шевство: усе робитиметься абияк, не до ладу. Якщо кальцій – головний «будівничий» кісток, то при нестачі кремнію життя взагалі згасає. Завдяки кремнію засвоюються й інші важливі мікроелементи. І завдання шкільного меню – разом із обідом дати дітям оптимальну кількість потрібних речовин. Тобто, уміло складене меню не містить нічого зайвого, і саме таким прагнуть його бачити у ТОВ «ГЕУС-ГРУП».

В управлінні освіти почув ще одне свідчення того, що організатори харчування взялися за справу всерйоз. За словами Валерія Галочкіна, не один рік ремонт кухонного обладнання обертався для шкіл чималим клопотом і відчутно налягав на освітянський бюджет. Нині ж за це взялися в «ГЕУС-ГРУП». Ремонтуючи одержане в оренду начиння, багато що й закупили для шкільних їдалень. Узяли на себе й витрати за світло у харчоблоках, на водопостачання та каналізацію. І побачивши таке зацікавлене ставлення, райуправління освіти ступило крок назустріч: усе кухонне майно організатори харчування  орендують безплатно.

Як мовиться, добре роби, добре й буде. І в розмовах із кухарями відчувалося: найбільша для них радість – щире дитяче «дякуємо за смачний обід».

 

 

Олексій ГОРОДНИЙ.

На фото: обідня перерва у красносільській шкільній їдальні.

 

У вас недостатньо прав для коментування.