HomeНаше життяПро те, що хвилюєШкільне харчування: Граблі! Знову граблі!..

Шкільне харчування: Граблі! Знову граблі!..

( 0 Votes )

«Відразу хочеться зазначити, що школяра, учителя і батька сьогодні хвилює лиш одне: щоб не повторилася торішня ситуація, коли… школярі в уражених чорнобильською радіацією поселеннях упродовж кількох місяців обіцяних державою безплатних шкільних обідів не бачили», – писав автор цих рядків 10 грудня в публікації «У нагороду – дитяча вдячність…». Була то цілком хвалебна річ. А от відчуття внутрішньої тривоги не проходило. Бо ж на ту пору вже сталося: у столичних кабінетах невчасно зорієнтувалися з проведенням тендеру – й учні на тривалий час позбулися шкільного харчування.

Кожна сім’я, щоправда, одержала грошову компенсацію. Але одержаних грошей було менше, ніж реально коштували шкільні обіди. Та й копійкою хіба компенсуєш оздоровче їх значення для дитини?

Ситуація вирівнялася лише після проведення тендерних процедур. А оце, два дні тому, від директорів шкіл, що з’їхалися на чергову нараду, вкотре почув схвальні відгуки про нинішнього організатора учнівського харчування – ТОВ «ГЕУС-ГРУП». На жаль, прозвучали вони в ситуації не зовсім приємній: у шкільному харчуванні – чергова заминка, і люди тривожаться: чи втримається й надалі «ГЕУС-ГРУП» при виконанні своїх кулінарних обов’язків?

– Ми з приємністю відпрацювали приблизно п’ять місяців, – розповіла при зустрічі менеджер товариства Олена Блищик. – І надалі готові співпрацювати з місцевою владою та школами. Але договір наразі скінчився, новий тендер не пройшов, і товариство вимушено призупиняє роботу…

Справжня причина того, що батьки знову виряджають чад у школу з домашніми «тормозками» в рюкзаках, – відсутність урядової постанови про проведення тендерних торгів. Але ж хіба не можна було це заздалегідь вирахувати у владних кабінетах? Адже шкільне харчування мало призупинитися ще в січні. Саме тоді кінчалися виділені на нього чорнобильські кошти. А що учнівські походи у шкільні їдальні продовжилися, то сталося це через спричинені грипом позапланові шкільні канікули.

Час для прийняття потрібного школам рішення начебто й був. От і ламають учитель і учень голови, чом у стольному Києві до середини лютого не поставили підпис на потрібній дітям урядовій постанові. А ще ліпше – хай би й тендер за цей час уже відбувся, раз він такий неминучий.

Люди, з якими розмовляв, знизують плечима: чиновництво мимохіть вдруге наступило на вже знайомі граблі або ж… для того їх і поставило, щоб, наступаючи на них, щороку економити на дітях-«чорнобильцях». Бо ж як не крути, від тих ударів лоб потерпає не у посадовців, а в обсипаних чорнобильським попелом поліських школярів.

Коли вже готувався цей матеріал, в управлінні освіти, молоді та спорту з обережним оптимізмом порадували: ситуація ось-ось зміниться – урядовий документ, яким тендерні торги по учнівському харчуванню проводитимуться на районному рівні, з дня на день мають підписати. За словами начальника управління Наталії Сакової, в районі його не тільки ждуть, а й готуються виконати. От тільки… що не роби, а пауза в учнівському харчуванні затягнеться до кінця березня. Бо ж на тендер треба час. Від можливих судових спорів через прийняте тендерним комітетом рішення теж ніхто не застрахований. Та й без реальних коштів школяру у тарілку ніхто нічого не покладе.

Словом, замість обіцяних лютнево-березневих учнівських обідів знову видадуть грошову компенсацію. І тим самим ще раз підштовхнуть людей до невтішного висновку: «Хай би вже перевели школярські сім’ї на адресну допомогу. Було б, може, не краще, зате спокійніше!»

 

Олексій ГОРОДНИЙ.
 

У вас недостатньо прав для коментування.