HomeНаше життяПро те, що хвилюєТарифи атакують: кусок мила чи кілограм рису?..

Тарифи атакують: кусок мила чи кілограм рису?..

( 0 Votes )

1 вересня як сніг на голову впало нове «щастя» на українців: підвищення тарифів на електроенергію. А подорожчає електрика нам майже на 25%.

Якщо раніше ми платили 57 копійок за 1 кВт/год, то віднині доведеться сплачувати 71 копійку за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць (включно) і 1,29 грн за обсяг, спожитий від 100 кВт∙год до 600 кВт∙год електроенергії на місяць (включно).

Жити не стало легше і веселіше, особливо тим, хто живе на мінімальну зарплату. А нараховує вона станом на вересень 2016 року аж 1450 грн.

Навряд чи можна догукатися до народних депутатів, чого та зарплатня така мала. Вони на бензин для своєї іномарки в тиждень витрачають більше, ніж мінімальна зарплата українця…

Тож навряд чи хтось з депутатів читатиме цю статтю чи будь-яку подібну. Але хочеться прикинути, що ж можна купити на 1450 в місяць.

У середньому (оскільки паски нам затягнули добряче ще років 2 тому, те «середнє» дуже звузилось) сім’ї з трьох чоловік (якщо, наприклад, 2 працюють, то загальних доходів 2900 грн. на сім’ю) комунальні платежі обійдуться в 500 гривень (і це по мінімуму, дуже занижена цифра). З них електроенергія – близько 300 грн., сплата за прибудинкові території, вивіз сміття – 80 грн., вода (якщо є центральне водопостачання) – близько 100 грн. На зиму вже треба відкладати гроші на дрова або на електроопалення – в середньому це обійдеться у 2000-3000 тис. грн. (відклали 200 грн).

От і відраховуйте від основної суми.

На життя до наступної зарплати залишається 2200 грн.: на тиждень по 540 грн. Ця сума не така вже й велика, якщо зайти в магазин і зібрати кошик найнеобхідніших продуктів на тиждень. М'ясо – близько 70-80 грн. за кілограм, риба – в середньому 60 грн. за кілограм, молоко – 10 грн. за літр, сир – близько 50 грн. за кг, курятина – близько 70 грн. за кілограм, олія – більше 30 грн. за 1 літр, хлібина, якої вистачить на 2-3 дні, – біля 10 грн., яйця домашні – близько 20 грн. за десяток, гречка, рис – приблизно по 25 за кг, макаронні вироби, цукор – близько 15 за кг.

З овочами на початку осені трохи легше – врожай зібраний, картоплю віддають за безцінь (тут і чума постаралась, нема кому ту картоплю згодовувати), морква, капуста, цибуля, буряки, помідори, перець – це все можна купити менше, ніж 15 грн. за кілограм кожного продукту. Чай можна попити і травяний, у лісі зібраний, нічого з нами не станеться, а кава взагалі шкідлива! Можна не купувати! Печиво та цукерки шкодять зубам. А зуби лікувати дорого! Отож, не купуємо.

Якщо господарка буде щось випікати в духовці, то скоріше за все треба ще й масло, сметана та борошно. Це потягне як мінімум на 50 грн, а то й більше, якщо брати не найдешевше, а більш-менш якісне.

Якщо м'ясо «можна розтягнути» на місяць (а куди діватись, зарплата не гумова, не тягнеться), то інші продукти підуть менше, ніж за пів-тижня. Практика показує: якщо жити скромно, пропагуючи здоровий спосіб життя без смаженої їжі (економія олії), без здоби (економія електрики, борошна, масла, сметани, яєць, цукру), їсти мало, рідко і без ентузіазму, то в ТИЖДЕНЬ піде не більше 1000 грн. на самі лишень продукти. В принципі, жити можна, але нащо? Сум-печаль…

Окрім їжі, в житті людини є інші й потреби. Це і особиста гігієна (зубна паста коштує близько 20 грн., туалетний папір близько 3 гривень за рулон, шампунь – від 20 і вище, пам’ятаємо про якість, мило – від 3 грн. і вище), і необхідність взутися – вдягнутися… Прийшла осінь – отже, треба шукати теплий одяг і взуття.

Ситуація тут виглядатиме зовсім плачевно. Бо грошей в нас уже нема, так само, як і взуття на всю родину, курток, штанів, кофт і шапок.

Чи варто далі продовжувати цю голодну економіку? Сенсу нема, бо грошей теж нема. Люди викручуються як можуть. На поміч приходять секонд-хенди, барахолки. Хтось шукає «халтуру», їде на заробітки, бере лопату, аби знайти додатковий заробіток. Отож, якщо відкладати по гривні, нові штани світять раз на кілька років (нові коштують близько 500 грн.), а нова куртка – і рідше того (близько 600 грн.). До речі, чоловік зможе придбати собі труси за 50 грн., якщо півроку відкладатиме на них. Потроху, бо якщо по більше, то це вдарить по сімейному бюджету.

Що зможе купити собі жінка, якщо відкладати? Якщо потерпіти і відкладати, то може щось і купить, коли до неї дійде черга відкладених грошей і якщо чоловік на ті відкладені гроші не встигне купити собі труси.

Взуття найдешевше осіннє коштуватиме від 400 грн. Класик колись казав: ми не на стільки багаті, щоб купувати дешеві речі. І тому пари чобіт за 400 грн. вистачить, звісно, менше, ніж на сезон. Та й зовсім не факт, що, витративши 400 грн. на взуття з базару, на цьому взуттєві затрати на  сезон закінчаться (а раптом порветься? Та й переміна треба). Сумні реалії. Пам’ятаймо, що тисячі чотири тому в нас закінчились гроші.

І не дай, Боже, комусь в осінню хворобливу пору захворіти. Бо ефективні назальні каплі коштуватимуть близько 50 грн., а таблетки від горла – не менше 40. Я вже не кажу про спреї, інгаляції, порошки, сиропи.

І не дай, Боже, захворіти вашій дитині!

Якщо у вас є дитина до трьох років, то можете забути про м'ясо, рибу, хліб і яйця, бо дитині потрібні пелюшки (від 10 і більше грн.), підгузки (від 200 грн. упаковка), купа одягу для постійно ростучого малюка. Звісно, надходять в сім’ю так звані в народі «дитячі» кошти, які отримує мати після народження немовляти, але чи вистачить їх на місяць? В середньому на дитину мати сьогодні отримує 1000 грн. Підгузки, медикаменти, засоби гігієни, одяг, взуття, харчування  – це все не вкладеться у 1000 грн. Більше того, батькам інколи хочеться побалувати своє дитятко якоюсь іграшкою, певними розвиваючими матеріалами, транспортом (толокар, велосипедик, візок, самокат…), ласощами.

Якщо у вас є дитина після трьох років, то можете взагалі про все забути, бо починається садок, школа, благодійні внески, харчування…

Можна продовжувати і продовжувати все те, на що нам з вами не вистачить грошей. А гроші закінчились десь між куском мила і кілограмом рису.

То що ж нам обрати – чисті зуби чи більш-менш повний шлунок?

Сплатити вчасно і сповна комунальні платежі чи купити дитині взуття та собі чупа-чупс на здачу?

Було б так смішно, якби не було так сумно.

Та якщо відсторонити себе від тлінності буття, харчуватись енергією сонця та думати «об високом», то, в принципі, можна жити. Але справа в тому, що немає такого принципу.

Як пояснити дитині, що не можна купити іграшку чи той персик, бо в гаманці пара гривень до кінця тижня?

Як пояснити класному керівнику, що нема змоги здати вам на подарунок до Першого вересня гроші, бо дитині потрібні штани і труси?

Ніяк…

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.