HomeНаше життяЗустрічі для васА вільний час – на «тихе полювання»!..

А вільний час – на «тихе полювання»!..

( 0 Votes )

Служба карного розшуку вважається ударною силою міліції. І не випадково, адже виконує чи не найважчі завдання у кримінальній міліції: розкриття тяжких злочинів, виявлення і затримання злочинців, розшук безвісти зниклих людей, розслідування квартирних крадіжок, майнових злочинів і крадіжок автотранспорту. Про спокій доводиться тільки мріяти, бо і в будень, і в свято доводиться заступати на пост. Далеко не кожен витримує таке навантаження, тому й випадкових людей тут немає, каже начальник сектору карного розшуку Кузнецовського міського відділу міліції, майор міліції Роман БОСЮК, з котрим ведемо бесіду.

      КОЛЕКТИВ підпорядкованого Роману Босюку сектору складається з десяти чоловік. Це профі своєї справи, бо виконувати завдання, покладені на карний розшук, під силу лише кращим із кращих, переконаний він.

– Вважається, що сищики, які пройшли гарт у карному розшуку, можуть упоратися з будь-якими труднощами, – каже опер. – Найважливіше у нашій роботі – знання психології, внутрішнє чуття та інтуїція. А також уміння працювати з людьми – ставити питання так, аби не тільки привернути до себе свідка чи підозрюваного, а й з отриманих відповідей зробити висновки, які допоможуть розкрити злочин. Сищик повинен уміти формувати цілісну картину за деталями, бути свого роду художником у цій справі. Звісно, досвід приходить з практикою, але визначальним у нашій справі, все ж, зостається бажання працювати.

Роман Петрович розпочав службу в органах правопорядку дещо незвично. Після закінчення Херсонського державного технічного університету роботи за спеціальністю  йому не знайшлося. Але Роман не розгубився: вирішив втілити в життя свою юнацьку мрію – носити міліцейську форму. Закінчивши у 2005 році Волинську школу міліції, повернувся в район з дипломом та званням лейтенанта і був призначений дільничним інспектором тодішнього Володимирецького райвідділу міліції. Пройшов лише рік – і здібному дільничному начальник володимирецької міліції Іван Андрійович Стрибулевич запропонував іти оперуповноваженим у карний розшук. Професійні ази непростої нової служби початківцю відкривав Денис Михайлович Масловський (теоретичну підготовку треба було підкріпити практикою). А вже з 2008 року випускник Національної академії внутрішніх справ України Роман Босюк сам очолив «убойний» відділ карного розшуку на Володимиреччині. Коли Кузнецовського і Володимирецького відділи у червні 2012 року обєдналися, його призначили начальником сектору карного розшуку Кузнецовського міського відділу міліції з обслуговування м. Кузнецовськ та Володимирецького району.

Здається, вісім літ небагато, однак для оперативника вони сповнені подій, яких вистачить на ціле життя. У розкритті скількох злочинів брав участь, годі й сказати. А от найрезонансніші запам’яталися. У жовтні 2012 року район сколихнула звістка про жахливе вбивство: поблизу села Ромейки у лісі знайшли обгорілий до невпізнання труп. До честі розшуковиків, убивць затримали досить швидко. Тіло виявили в обідню пору, а вже наступного ранку опери з карного розшуку знали, що це замовне вбивство, і затримали всіх винуватців. Допомогли професійне чуття  й елементарна спостережливість Романа Петровича, який, як завжди, прискіпливо оглянув місце злочину і таки знайшов зачіпку: пошматований, обгорілий  листок  із паспорта (вочевидь, вітер вихопив його з полум’я). Саме це допомогло встановити особу 50-річного жителя Кузнецовська. Опрацювавши всі можливі версії, опери були шоковані: вбивство батька замовила… рідна донька. До цього вона проживала у Молдові, а приїхавши в Кузнецовськ, захотіла заволодіти квартирою. Не діставши батьківської згоди та документів на квартиру, розгнівана донька найняла трьох хлопців, і ті по-звірячому розправилися з батьком у його ж квартирі. Згодом, підкупивши ще й таксиста, вона наказала злочинцям їхати в напрямку Сарн і в  Полицях на заправці купити бензин. Перед самими Ромейками звернувши в ліс, злочинці й звершили свою чорну справу: за наказом дочки облили  та підпалили ще живого батька. Як останній доказ, горе-дочка пошматувала паспорт. Але злочин має бути покараним. Елементарна спостережливість нашого героя допомогла виявити п’ятьох злочинців, які вже зізнались у причетності до злочину, і зараз проти них порушено кримінальну справу…

начальник сектору карного розшуку Кузнецовського міського відділу міліції, майор міліції Роман БОСЮКРоботи у карного розшуку вистачає. У сфері його діяльності –розкриття убивств, грабунків, розбійних нападів, зґвалтувань, квартирних крадіжок і багатьох інших злочинних діянь. Життя періодично приносить ситуації, які вимагають не просто оперативного втручання криміналістів, а й уміння миттєво зорієнтуватись у мінливій обстановці. За словами Романа Петровича, серед злочинів переважають крадіжки металу, телефонів, пограбування магазинів та авто.

– Як не прикро стверджувати, але спостерігається зростання злочинності,  і не останню роль у цьому відіграє економічна криза. Цей процес «підігріває» і процвітання наркоманії, особливо у Кузнецовську. Традиційним місцем хуліганів зостаються дискотеки. Тож у ширшому аспекті першочергове завдання правоохоронців – профілактика правопорушень. Неправильно, що вся відповідальність за криміногенну ситуацію у місті та районі покладається на міліцію. Візьміть адміністративний чи кримінальний кодекси. Там чітко вказано, що організація профілактики злочинності лежить на органах самоврядування. Ми ж самотужки не проконтролюємо дозвілля юних у клубах та дискотеках і вживання ними алкогольних напоїв. Є ж закон про заборону продажу спиртного неповнолітнім, а в нас на кожному кроці підлітки з пивом. Плануємо відповідні відпрацювання з районними відділами у справах дітей. Нехай люди бачать, що міліція неупереджено ставиться до законослухняних громадян, і лиш до порушників застосовує належні санкції.

Загалом роботу підпорядкованого Роману Босюку сектору, з урахуванням складних економічних, соціальних і моральних умов, можна вважати успішною. І це підтверджують не тільки цифри, а й відзнаки Міністерства внутрішніх справ та облуправління, подяки і медалі Департаменту карного розшуку.

Звісно, серед службових проблем Роман Петрович не забуває про «позитив» і черпає його у люблячої родини. Дружина Валентина розуміє, що робота у чоловіка складна і небезпечна, тому підтримує, як ніхто. А ще молодого тата зігріває любов донечки Даринки та двох синів, Владислава і Дмитрика, які навперебій приміряють татову фуражку. І мало хто з пересічних громадян здогадується й усвідомлює, наскільки важкою буває робота у карному розшуку, скільки часу, сил і здоровя забирає і як часто міліціонерам доводиться жертвувати домашнім спокоєм задля спокою громадського. В опера Босюка вільного часу практично не буває, а якщо і трапиться, то присвячує його найдорожчим людям: їде до батьків в Антонівку (там так гарно пахне маминими пирогами) й не пропускає можливості прогулятися осіннім лісом. Це його улюблена пора. А улюблене заняття – «тихе» полювання. Саме тому побажаймо молодому сищику і його команді якомога нижчого рівня злочинності. А це автоматично подовжуватиме вільний час для тих, що носять зірочки на погонах.

Олена ЯРОВА.

На знімку: Р.П. БОСЮК. 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.