HomeНаше життяЗустрічі для вас«На майданах кайданами міняються…»

«На майданах кайданами міняються…»

( 0 Votes )

Наша країна зараз переживає неспокійні часи. Розбурханий непідписанням угоди про асоціацію з ЄС український народ рветься на майдани, мітингує і страйкує. Але попри все життя триває; ті, що працюють, хочуть отримувати зарплатню, а пенсіонери – пенсії. Почалася календарна зима, отже, зростуть витрати на енергоносії. Як виживає район у цю нелегку пору, з чим бюджетники стрічатимуть завтрашній день, – про це ми й розмовляємо напередодні дня працівників органів місцевого самоврядування з головою Володимирецької районної ради В.В. КОВЕНЬКОМ.

Василю Васильовичу, як голова районної ради як Ви оцінюєте призупинення процесу євроінтеграції?

– Понад 20 років наші політики і різні політичні еліти будували незалежну Україну. За цей час Україна стала залежною від Росії і Європи, а українці – від своїх політиків, відтак маємо ряд фінансових, політичних та соціальних проблем. Саме тому Україна опинилася на полі геополітичної гри в якості м’яча, а не гравця. І тому ми змушені обирати між поганим і ще гіршим. Переконують нас не методом вмовлянь і пропозицій, а методом ультиматумів і погроз. При цьому думають не про наші проблеми, а про свої вигоди. Тому всім раджу прочитати «Посланіє до земляків» Т.Г. Шевченка, і тоді стане зрозумілою моя позиція щодо процесу євроінтеграції.

Якщо розбирати ситуацію, що склалась в реаліях нашого сьогодення, то шлях до євроінтеграції буде тривати і угоду буде підписано. Адже ті, хто впливає сьогодні на курс держави, визначились давно, і тому в заяві Президента України В.Януковича, озвученій на саміті у Вільнюсі про те, що Європейський вибір залишається для України стратегічним, я не сумніваюсь.

На Вашу думку, чи вдасться без особливих фінансових криз і казначейських «колапсів» закінчити поточний рік?

– Завершення бюджетного року рідко проходить без певних труднощів. Але навіть з урахуванням нинішньої ситуації, яка склалася, в районі забезпечуються у повному обсязі виплати заробітної плати, пенсій та ряду соціальних платежів.

Тому сподіваємось, що нинішній 2013 рік буде закінчено без особливих потрясінь.

                Попри все, з якими здобутками і досягненнями зустрічаєте день працівників місцевого самоврядування?

– Депутатський корпус районної ради представляє понад 10 різних політсил. Але з упевненістю можу констатувати, що діяльність усіх депутатів об’єднує Стратегія соціального і економічного розвитку Володимирецького району на період до 2017 року, в котрій чітко визначені цілі і завдання, шляхи їх реалізації та виконавців. Її виконання можливе лише завдяки спільній консолідації зусиль районної ради, районної державної адміністрації та її структурних підрозділів і управлінь, інших територіальних органів виконавчої влади.

Сьогодні така консолідація в районі є, тому є й результат. А це – оновлені і відремонтовані ФАПи, житло для лікарів, центр по наданню адміністративних послуг населенню. Про це було у попередньому номері газети «Володимирецький вісник» за 28 листопада 2013 року. Огляд згаданих об’єктів провів сам В.М.Берташ, голова Рівненської обласної державної адміністрації. І це далеко не вичерпний перелік будівельних робіт, проведених в цьому році. Крім цього, відремонтовано школи та дошкільні навчальні заклади, будинки культури та комунальні дороги. Дещо про це буде сказано в звіті голови районної державної адміністрації В.Ф. Ткачука про виконання соціально-економічного розвитку Володимирецького району за 2013 рік та опубліковано.

На даний час у районі діють 94 програми, з них прийнято у 2013 році 16, а профінансовано 30 програм на загальну суму 2911929,72 грн.: це освітянські програми, лікування хворих на цукровий діабет, соціального захисту, оздоровлення та відпочинку дітей, соціально-економічного та культурного розвитку та інші.

За рахунок субвенції з державного бюджету у районі відремонтовано комунальних доріг на 19 вулицях. Капітальні ремонти проведено в 7 населених пунктах, поточні – в 13.

– Порівнюючи із дебатами Верховній раді, сесії у Володимирці проходять оперативно і без дискусій. Чим поясните такий конструктив, Василю Васильовичу?

– Справді, що стосується сесійної діяльності районної ради, то можна сказати, що всі сесійні засідання проходили організовано, відкрито і гласно, із залученням відповідних фахівців, за участю представників засобів масової інформації. Цьому сприяє робота і постійних комісій, і депутатських фракцій, які попередньо детально вивчають всі питання, передбачені для розгляду на сесіях. З початку скликання проведено 23 пленарних засідання, 22 спільних засідань постійних комісій районної ради , на яких проаналізовано понад 350 питань та прийнято 319 рішень.

                – На Ваш погляд, останнім часом зростає роль місцевого самоврядування? Чи можна підвищити активність громад наданням можливості самостійно формувати бюджет?

– Відновлення в Україні, як унітарній державі, інституту місцевого самоврядування об'єктивно пов'язане зі зростанням ролі місцевих органів влади, діяльність яких у попередній період було надзвичайно обмежено. Виразно проявилась тенденція розширення завдань і функцій, котрі покладаються на місцеві органи влади. Разом з тим, помітною є й інша тенденція – відставання процесу становлення місцевих фінансів відповідно до нових завдань місцевої влади.

А що стосується надання певної автономії при формуванні бюджетів, то це можливо тільки у тих сільських та селищних радах, які із своїх надходжень можуть формувати бюджет. А в нашому районі всі сільські та селищні ради – якісь більше, якісь менше – дотаційні.

                Назвіть найініціативніші громади району та кращих працівників органів місцевого самоврядування…

– Сьогодні значно підвищилась активність громадян у житті місцевої громади. Участь у проектах всеукраїнського та європейського значення дозволила вирішити ряд суспільно значимих місцевих соціальних проблем. Реалізація проектів, зокрема, Довговільською, Великоцепцевицькою, Воронківською та Балаховицькою громадами дала можливість повірити у власні сили. Громади зрозуміли, що не пасивне очікування, а тільки власна активна громадська позиція та безпосередня участь кожного приводять до позитивних змін у житті.

Активна громада, яка бере безпосередню участь і в прийнятті рішень щодо основних питань місцевого розвитку, і в реалізації суспільно-важливих проектів та ініціатив (як от у Жовкинях, де створено ГО «Рідне село»), – запорука успішного розвитку на місцях справжньої щоденної демократії, свідомого громадянського суспільства.

Кожною громадою розроблено стратегію соціально-економічного розвитку. На моє переконання, розуміння громадами своїх внутрішніх проблем, вміння виділяти з них пріоритетні та адекватно оцінювати наявні ресурси для їхнього вирішення – відіграють сьогодні вирішальну роль у забезпеченні комплексного та збалансованого розвитку територій. Вперше стратегічний план формує не влада, а жителі територіальних громад.

Щодо визначення кращих працівників органів місцевого самоврядування, то оцінку нам усім дадуть виборці, по завершенню каденції.

                Маєте нагоду для привітання…

– Дякую. Шановні працівники, ветерани органів місцевого самоврядування, депутати районної, селищних, сільських рад та жителі всіх територіальних громад Володимирецького району!

Щиро вітаю Вас з Днем місцевого самоврядування! Саме через органи самоврядування громадяни реалізують своє право брати участь у вирішенні питань місцевого значення, відстоювати інтереси своєї територіальної громади. Сьогодні на органи місцевого самоврядування покладена велика відповідальність за соціально-економічний стан громад, за благополуччя їхніх жителів, за створення комфортних умов для проживання мешканців нашого району.

Завдяки злагодженій роботі представницької і виконавчої гілок влади, тісному співробітництву з територіальною громадою вдається вирішувати чимало непростих питань, реалізовувати багато перспективних планів та задумів. Тож нехай цей урочистий день додасть усім Вам сил і наснаги на добрі справи, впевненості у майбутньому нашої держави, порозуміння і єдності задля добра і благополуччя нашого народу.

Розмовляв Сергій СКІБЧИК

 

У вас недостатньо прав для коментування.