HomeНаше життяЗустрічі для васВони включають Гімн…

Вони включають Гімн…

( 0 Votes )

Сьогодні мова піде про фахівців, які все життя працювали за закритими дверима. Вони працювали з технікою, яка донедавна належала тільки Державі. Скажу про кого іде мова.

                Пам’ятаєте історію про Велику Жовтневу соціалістичну революцію? Вона відбулася в Петрограді 24-25 жовтня 1917 року. Тоді матросам і робітникам був даний наказ першочергово зайняти електростанцію, пошту, телеграф, залізницю. Далі йшли поліція, банки, армія і т.д.

                 Пошта, телеграф…Майже століття названі державні структури, що керувалися і керуються Статутом, як військові, служили державі і народу. Чому окремо «державі і людям», бо насправді поштовий та електрозв’язок є лакмусовим папірцем діяльності кожного із нас, ідеологічного напрямку не тільки маси населення, але кожного дому і окремої людини. Вами виписані газети і журнали, преса виписана на вашій вулиці чи вашими рідними вже складають портрет ваших уподобань. А це – інформація

                Та сильнішим за будь-які сили є сьогодні електрозв’язок. Це наші – мобільні телефони, без яких, як без рук. Це – Інтернет, який з нами снідає і вечеряє, який приносить миттєво найновіші новини у світі і з сусідньої вулиці.

А яку роль грають електрозв’язківці нашого районного Телекому, котрий вже, кажуть, наче приватизований? Що змінилося з 1969 року, коли я працювала телефоністкою під особистим номером «шостий».

Піднімаюся на другий поверх технічного арсеналу районного телекомунікаційного зв’язку. Давно немає телефонки. Прогрес зробив такий виток уперед, що замість колишньої багато габаритної стойки, прийшли на зміну нові покоління апаратури, що займають місце, приблизно, як акумулятор мотоцикла, а то і менше.

Досі тут працюють віддані і закохані у свою роботу майстри. Всі високого класу, бо зуміли освоїти найновішу техніку. Серед них – інженери, механіки , чоловіки і жінки. Через несприятливі умови праці зв’язківці йшли раніше на пенсію. Зараз весь світ «У хвилях і частотах»,

Розмовляю з начальником телекомунікаційних послуг №9 Рівненського управління публічного акціонерного товариства «Укртелеком» Станіславом Смоляком:

– Не пишіть РУС, Руса давно немає. І ЛАЦа немає. Що Вас конкретно цікавить у нашій роботі?

– Мене цікавлять люди, що включають Гімн.

– З якого боку?

– З позитивного…

– Скажу, що позитивно, в технічному плані, міняється наша матеріально-технічна база. Змінилась АТС. Прогрес і модернізація за останні роки зробили такий крок уперед, що ми, освоюючи нові технології стали доступні великому загалу населення. Саме телекомунікаційні послуги – є сьогодні пріоритет в нашій роботі.

Комп’ютеризація відповідно скоротила чисельність працюючих. Сьогодні ведеться інженерний нагляд за роботою всіх систем. Наші спеціалісти знайомі з вітчизняною і зарубіжною телекомунікаційною технікою. Інженер електрозв’язку Іван Аксентійович Джигалюк, інженер АТС (автоматичної телефонної станції) Степан Сергійович Літвін, взяли на себе значну частину роботи і несуть службу на совість. Нічого не вдіємо – сама техніка нас перевіряє і ставить оцінку за роботу. Ви чуєте голос на 2- 31-43 по ремонту телелефонів, це голос нашого механіка Тетяни Миколаївни Сарницької.

А тих, хто вас найбільше цікавить, тих ,хто включає Гімн, назву. Це --- чергові інженер-механіки Володимир Григорович Рахуба, Олена Сергіївна Гришко, Катерина Миколаївна Тишковець, Алла Йосипівна Грицюк.

…Саме на зміну Алли Йосипівні, яка віддала електрозв’язку три десятки років і в цей день їй виповнилося 51-й День народження, з дозволу керівника, пройшла у святая-святих Телекому. Великі зміни! Радіовузол зайняв четверту частину апаратної кімнати.

– Проводове радіомовлення у нас працює, як по всій Україні – розповідає чергова. – Транслюємо передачі першого національного каналу на всі села, де є радіоточки. О п’ятій ранку перевіряємо фідера на Хиночі, Антонівку, Рафалівку і Більську Волю. Перевіряємо телефонний зв’язок із селами, а о 5. 27 включаємо Гімн України. Так починається новий день на нашій території. Раніше радіомеханіки чергували окремо на радіовузлі. Тепер ми освоїли суміжні професії і не тільки. Кожен із нас повинен розумітися в телерадіоапаратурі, сучасних видах телекомунікації, Інтернеті. Зв’язківці завжди йшли в ногу з часом, а зараз час треба випереджати нам, інакше можемо залишитися « в хвості», бо твоє місце займе спритніший…

…Побувавши на Телекомі серед нового сучасного обладнання та апаратури приходиш до висновку: революція іде, інформаційна. Вже не за 18 місяців оновлюються технічний світ: цифрові технології вдвічі скоротили цей термін. І від людини вимагає техніка поспівати за нею, не відставати. І всі зв’язківці, не дивлячись на різний вік, стать, сімейний стан та віросповідання, вчаться всі, слідкують за новинками, опановують нову техніку і технології , аби не відстати від життя, бо сьогодні дуже дороге робоче місце.

 Що ще можна сказати? Вони обслуговують тисячі стаціонарних телефонів, до яких можна підключити радіотелефон і йти з ним в огород чи до сусідки, а будете знаходитися, наче, дома. Обслуговує Телеком ще 986 радіоточок по хатах і 334 радіоточки – в установах, організаціях, підприємствах. (Колись у кожній хаті примусово була радіоточка, «Цивільна оборона» вимагала на випадок… Атомна станція зараз не враховується).

Є багато чого цікавого про них писати. Та досі це закрита структура, яка дає підписку про нерозголошення таємниць. То ж телекомунікаційникам подякувала за розмову, за труд, що ще тримаються на хвилі і нам включають Гімн.

 

Галина Тєтєнєва

 На фото: чергова Алла Грицюк на на радіовузлі.

 Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.