HomeНаше життяЗустрічі для васТ.в.о. військового комісара Юрій Місько: "Справжній чоловік має знати, що таке армія"

Т.в.о. військового комісара Юрій Місько: "Справжній чоловік має знати, що таке армія"

( 0 Votes )

“Упродовж багатьох століть свято Покрови було головним для українських вояків – від козацтва до Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Сучасна Українська держава є історичним та політичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.

День захисника України призначений на свято Покрови стане важливим свідченням цієї спадковості та відмежування нашої держави від радянського тоталітаризму” (Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті).

Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Тому велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи присвячувалися цьому святу. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови (Історична довідка з сайту Українського інституту національної пам’яті).

А до цього дня близько двох десятків новобранців з Володимиреччини поповнять лави захисників України.

Що нового наразі в сучасній українській армії? Які перспективи для контрактників та строковиків? Як район справляється з осіннім призовом? Відповіді на ці та інші запитання – в бесіді з тимчасово виконуючим обов’язки військового комісара Володимирецького ОРВК Юрієм Міськом.

Пане Юрію, розкажіть, як нині реформуються ЗСУ? Адже неодноразово в ЗМІ звучало про реформи…

Так, незважаючи на ведення активних бойових дій, реформи проводяться. Змінам підлягають практично всі аспекти діяльності збройних сил: матеріальне забезпечення, структура командування, озброєння, забезпечення житлом, військова медицина, та багато іншого. Одним з найголовніших завдань є перехід сил оборони до стандартів НАТО.

Що варто чекати від реформування ЗСУ?

Що очікуємо від реформ? Це створення ефективних, мобільних, оснащених сучасною зброєю, військовою і спеціальною технікою військ, які гарантують оборону держави. Які будуть адекватно реагувати на воєнні загрози національній безпеці нашої країни.

Розкажіть, будь ласка, про контрактну службу. Чи можете сказати, скільки контрактників пішли до лав Збройних Сил з нашого району?

Ті громадяни, які бажають проходити службу за контрактом, мають подати в військовий комісаріат за місцем перебування на військовому обліку відповідну заяву. Основними вимогами є вік до 45 років, стан здоров’я та придатність до військової служби за медичними показами, відсутність судимостей, фізична підготовка та професійно-психологічний відбір. Тривалість контракту – від 6 місяців до 5 років. Заробітна плата – 7000- 8500 грн. в залежності від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну служби. Також надається грошова допомога на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань. На сьогоднішній день маємо 40 контрактників, всі хлопці молоді (20-35 років), енергійні, патріоти своєї держави.

А як справи із строковою службою? Чи йде молодь до лав ЗСУ? Чи піднявся рейтинг строкової служби серед юнаків? Адже не раз доводилось чути: «А хто буде янтар копати, як я піду в армію?».

Осінній призов тільки розпочався. Сьогодні 12 юнаків призивалися до війська. Оптимістично налаштовані, хлопці вважають за честь служити в Збройних Силах. Справжній чоловік має знати, що таке армія. Я думаю, через призму подій в нашій країні поступово має піднятися рейтинг армії, солдата. Також свою частку вносять курсанти з військових вишів випускники шкіл району. Юнак у військовій формі завжди викликав повагу і захоплення.

Пане Юрію, скільки демобілізованих з АТО отримали звання учасника бойових дій? Чи є в нас бійці, відзначені високими нагородами?

Наразі в районі налічується біля 300 учасників бойових дій. Майже всі відзначені медалями, відзнаками та нагрудними знаками. Але це не основні нагороди; основне повага та пошана від людей, за чий спокій воював боєць.

Чи допомагає військкомат у вирішенні якихось соціально-побутових проблем як УБД, так і контрактника?

Так, ми стараємося всіма силами допомогти цим хлопцям оформити те чи інше посвідчення, вчасно видати довідку тощо.

Чи були працівники ОРВК в зоні АТО?

Так, були. Поки що двоє – я і мій колега, старший солдат Роман Позняков. Наразі колектив молодий, багато нових працівників.

Напередодні свята, Дня захисника України, що можете побажати хлопцям – строковикам, контрактникам, демобілізованим, всім-всім патріотам?

Здоров’я і ще раз здоров’я, сили, терпіння, наснаги, Божої допомоги та ласки вам, хлопці. Тому, хто в окопі, тому, хто в казармі, і тому, хто повернувся до мирного життя, хто пройшов випробовування вогнем і кулею.

Дякую за розмову, пане Юрію. Вас теж зі святом, всіх гараздів!

Другий рік поспіль війна випробовує на міцність наших бійців. Нові часи породжують нових героїв. На зміну радянським приходять теперішні. Орденоносець у 19 років танкіст Юрій Горбатюк, незламний полковник Юлій Мамчур, мужній майор Олександр Петраковський, Герої України, легендарні «Адам» Євген Межевікін, «Майк» Максим Миргородський, «Сумрак» Ігор Гордійчук, волинянин Андрій Ковальчук – командир 80 окремої аеромобільної бригади (нині – перший заступник командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ), командир роти снайперів 79 ОМБР Валерій Чибінєєв. Фото, де два офіцери, яким на параді до Дня Незалежності вручили зірки Героїв України, допомагають тяжкопораненому побратиму підійти до нагородження, на мою думку, має бути в усіх сучасних підручниках історії України, як символ духу, братерства, єдності, незламності нашого народу.

Володимиреччина теж багата своїми Героями. Нехай поки що вони не мають таких високих відзнак, але завдяки їм ми маємо спокій, наші діти ходять до школи, гучно грають музики на весіллях, під мирним небом народжуються діти. В переддень свята хочу привітати всіх воїнів, побажати неба тільки мирного, здоров’я – тільки міцного, щастя тільки безмежного, нехай завжди буде з Вами Матінка Божа, покриє святим своїм омофором, захистить від бід.

Розмовляла Лариса Сарницька

 

У вас недостатньо прав для коментування.