HomeНаше життяЗустрічі для вас8 березня – на академічній фермі

8 березня – на академічній фермі

( 0 Votes )

…Весна в Городці. Розлилася Горинь, і крики птахів будять округу. Ось і 8 березня. А сюди, на ферму, поспішають жінки. На базі колишнього радгоспу і його землях продовжує роботу державне дослідне господарство «Городецьке», підпорядковане Національній академії аграрних наук України. Статус зобов’язує, хоча й «академіків» держава колошкає реорганізацією і оптимізацією, тримаючи їх на бідному пайку. Тож треба тільки подякувати директору Миколі Соньку, що тримає ДДГ «Городецьке». Скажу, як кажуть місцеві жителі: є ще робота – і слава Богу.

 Розвивається тваринництво, опорядковуються нові тваринницькі приміщення. Розводяться нові породи свиней, привезені з виставок дружиною директора, зоотехніком Тетяною Сонько. А ще корови. Тільки в одній оборі розташувалося понад 200 корів. І працюють тут разом із чоловіками жінки.

Ферма немає вихідних і свят. Тож і на 8 Березня трішки по-святковому дівчата прийдуть на роботу. Їх весело стрінуть горобці, і ще раз своїм цвіріньканням нагадають, що вже прийшла весна.

А сьогодні передсвятковий день. Заступник директора Іван Тарасюк разом із завфермою Ігорем Наливайком дають відповідні розпорядження, перевіряють стан справ, готують звіти, які передають щоденно в академію наук, включаючи, скільки корів отелилося, скільки свиноматок опоросилося. Все тут на обліку. І рай для худоби: кормів вдосталь, сіно навіть продають здавачам молока.

Цікаво і на свинофермі. Вона – під цілодобовим ветеринарним і санітарним контролем. Тут є вимога: всім ноги витирати, халати одівати, і тільки потім проходити у свиняче царство. Поросята є біленькі, а є рябі, червоні. Тепло. Опікуються ними Галина Ярощук, Людмила Москалик підвозчик кормів Валерій Феськов (на фото). У відпустці нині Олена Жирун, яка теж їх доглядає.

Жіноче свято співпаде із трудовим днем у господинь молочної ферми Оксани Жирун, Галини Салівонік, Людмили Мойсюк, Рози Бортко, Надії Басик. За якістю продукції, за новим приплодом, за молочним виробництвом наглядає бригадир Ніна Токміна. Ось і нині разом із дояркою Надією Басик (на фото) вони прийняли двоє телят.

Розтели корів ідуть до піку. Пологи теж не вибирають ні свят, ні буднів. А після підкорму цих симпатичних створінь передадуть у руки Ганни Сернюк та Олександра Головача (на фото). Вони в телячому дитсадку, де вже поміняли старі вікна на великі пластикові, утримують і доглядають 70 теличок і бичечків.

… Весна прийшла на городецьку ферму. Недалеко котики верболозу своїм провіщенням тепла вітають невтомних працівниць. А ми бажаємо їм здоров’я, хорошої зарплати і жіночого щастя – сьогодні, завтра і завжди.

 


 
 
 

 

Г. ШТЕРН

Фото автора

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.