HomeНаше життяЗустрічі для васАнатолій Остапенко: «Рівнятися на школи світу"

Анатолій Остапенко: «Рівнятися на школи світу"

( 0 Votes )

 

8 липня у стінах Верховної Ради України розглянули одне з найважливіших питань освіти – профільне навчання. Освітяни провели круглий стіл, де з доповіддю на проблемну тему виступив директор Володимирецького районного колегіуму, голова асоціації директорів шкіл Рівненської області Анатолій ОСТАПЕНКО. Скориставшись нагодою, ми звернулися до Анатолія Федоровича з кількома запитаннями.

 

– Анатолію Федоровичу, хто, крім вас, брав участь у засіданні круглого столу?

– До участі були запрошені науковці Національної академії педагогічних наук України, вчителі-практики, керівники профільних загальноосвітніх навчальних закладів та представники освітянських громадських організацій.

 

– І порушені питання профільної освіти в Україні, звісно, були актуальними?

– Безперечно, адже в Україні прийняли нову концепцію профільного навчання, про яку йшлося на засіданні круглого столу. Старша школа має бути профільною, тобто діти і їхні батьки мають обирати напрямок, за яким дитина рухатиметься назустріч професії, яку здобуватиме у вищому навчальному закладі. Про деякі проблеми цього вибору я і говорив.

 

– І якою була тема вашого виступу?

– Я розповідав про проблеми профільного навчання в Україні. На жаль, їх доволі багато, і кожна потребує детального розгляду. Сама ж концепція наразі навіть не допрацьована.

 

– А з якими проблемами доводиться найчастіше стикатися?

– Однією з таких проблем вважаю репетиторство. Загалом, це одна з форм профільного навчання у містах. І тут міські діти мають перевагу над сільськими, тому що батьки деяких з них мають змогу найняти репетитора. Особисто я проти репетиторства і вважаю, що всі повинні мати однаковий доступ до знань та якісної освіти. Деякі вчителі навіть нехтують службовими обов’язками задля того, аби займатися репетиторством. Зрозуміло, додатковий підробіток для них важливіший. Але навчальний процес загалом потерпає.

 

– Як можна подолати цю проблему?

– Думаю, директорів і вчителів потрібно перевести на контракти. Адже це змушує вчителя інакше, вимогливіше ставитися до своєї роботи, адже він має працювати на кінцевий результат.

 

– Чи не потрібна вчителям профільних предметів у вищій школі якась особлива підготовка?

– Ось тут ми зіштовхуємося ще з однією проблемою, тому що програму реформи профільної школи впроваджуємо, а вчителя не підготували. Без належної підготовки по програмах вищого рівня вчитель не забезпечить дітям потрібний їм рівень знань.

 

– А непрофільні предмети? Їх взагалі не вивчатимуть у старшій школі?

– Вважаю, що дев’яти класів дітям цілком достатньо для вивчення базових предметів. Якщо у школі не завершать курс вивчення цих предметів до 9-го класу, то у вищій школі виникають проблеми. Не можна вивчати 15-17 предметів, а ЗНО здавати з трьох. Навіщо ж так завантажувати дітей непотрібними їм предметами у профільному класі? Вони мають вивчати саме профільні предмети. Це підтверджує приклад багатьох країн Європи.

 

– Чи не вважаєте, що такий підхід до навчання надто радикальний?

– Так, це радикально, але саме такий підхід і потрібен. Можливо, моя позиція не викличе оплесків і навіть викличе дискусії, але вважаю її правильною. Зрештою, поки що лише радикальне бачення, а не втілення.

 

– А регулювання з боку держави? Є ж спеціальні програми, які необхідно виконувати.

– Так, але я вважаю, що старшу школу не потрібно завантажувати «сміттям». Є непотрібні конкурси. Є і програми, які тільки заважають дітям навчатися. Натомість можна запровадити багато нового, дійсно корисного.

 

– Наприклад?

– А хоча б створити більше закладів для обдарованих дітей у концепції вищої школи – гімназій, ліцеїв, колегіумів. На сьогодні немає кінцевого положення про ці заклади, тому директорам важко визначитися, вони не мають чіткого бачення роботи цих установ.

 

– Що наразі необхідно усвідомити освітянам?

– Україні потрібно рівнятися на школи світу, але при цьому виробити власну модель, концепцію. Але не потрібно хапати окремі елементи зі шкіл Європи і необдумано, без належної підготовки та кадрового забезпечення їх насаджувати.

– Дякую за змістовну і цікаву розмову.

  

Записала Анна ЛОГВИНЕНКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.