HomeНаше життяЗустрічі для васІгор Куц: Ми працюємо над перезавантаженням курсу влади (+відео)

Ігор Куц: Ми працюємо над перезавантаженням курсу влади (+відео)

( 0 Votes )

Уже так повелося, що в Кузнецовську наболіле є завжди. Та, власне, де його немає? Актуальних питань, відповіді на які хотілося б почути читачам не лише міста атомників, але й жителям Володимирецького району, назбиралося чимало.

Тому я вирішила звернутися до Ігоря Куца, міського секретаря і тимчасово виконуючого обов’язки міського голови. До речі, Ігор Валерійович – людина, з якою спілкуватися з якою легко і приємно на будь-які теми.

 

– Ігорю Валерійовичу, давайте одразу перейдемо до найважливіших питань. Чи виконується сьогодні соціально-економічна програма розвитку міста?

– Оскільки соціально-економічна програма міста вже затверджена, то основним її акцентом є підготовка до осінньо-зимового періоду. Вирішені деякі питання щодо закупівлі додаткової техніки КМКП, в тому числі й снігозбиральної. Однак гостро стоїть проблема освітлення деяких районів міста, зокрема освітлення мосту та пляжу в районі річки. Також ми зараз займаємося питаннями забезпечення шкіл та садочків усім необхідним до початку навчального року 2013-14 рр., закупівлею необхідного обладнання; вирішуємо питання щодо харчування дітей та ремонту навчальних закладів. Одним із особливих досягнень стало відкриття парку культури і відпочинку, який вперше за 40 років зазнає ґрунтовного ремонту і буде упорядкований.

 

А як щодо пам’ятника Тарасові Шевченку? Ходять чутки, що його мають встановити на місці стели перед міськвиконкомом. Та чи є необхідність у її знесенні?

У 2009 році було прийняте рішення міськради, яким затверджено план побудови бронзового пам’ятника до 200-ої річниці з дня народження Тараса Григоровича. Наразі вже проведено конкурс та ухвалено проект. Зараз ми займаємося кошторисом і визначаємося з вартістю (попередньо десь біля 500 тис. грн.). А коли будуть погоджені організаційні питання, маємо провести спільне засідання всіх голів комісій та запросити мешканців до обговорення. Стосовно знесення стели, то ніякої необхідності у цьому немає, оскільки немає відповідних звернень громадян.

 

– Нещодавно також стало відомо, що у Кузнецовську з’явиться власний гімн. Хто ж стане його автором?

– Дійсно, у цьому році було оголошено конкурс на написання гімну. Комісією було розглянуто декілька пропозицій, але найбільше до душі припала «Пісня про Кузнецовськ» авторами якої є журналіст Петро Комнацький та заслужений працівник культури України Федір Гощук. Незабаром буде підготовлено звукозапис композиції, і після його прослуховування депутати прийматимуть рішення.

 

Чому, на Вашу думку, питання про створення гімну підняли тільки тепер?

Я думаю, що особливих проблем тут немає. Просто так склалося, що дуже багато соціально-побутових, іміджевих та управлінських питань не було піднято і розглянуто. Керівництво займалося вирішенням поточних, більш важливих проблем. Але нині ми розуміємо, що слід створити стратегічний план розвитку міста. Але не на 1 чи 2 роки, а на років 10, щоб бачити основні напрямки роботи та пріоритети.

 

Ігорю Валерійовичу, а як місто співпрацює з районом?

Зараз у нас налагоджені прекрасні відносини з володимирецьким районним керівництвом, і я хочу подякувати голові райдержадміністрації Володимиру Ткачуку та голові районної ради Василю Ковеньку за розуміння в багатьох питаннях. Ми завжди домовляємося, бо усвідомлюємо, що не можемо бути відокремлені одне від одного. Так, Кузнецовськ є містом обласного підпорядкування, але розташовуємося ми у Володимирецькому районі, і з керівництвом району працюємо злагоджено. Взяти до прикладу нещодавній фестиваль «Бурштиновий шлях», активну участь в якому брала і РАЕС, і творчі колективи нашого міста. Свято проходило на високому рівні, а ми максимально сприяли його проведенню, розуміючи, що наш край потрібно популяризувати. Адже ми маємо такі багатства чудову культуру, традиції, кухню!

 

Чи є іще проекти, створені спільно з районом?

Так, безперечно. Ми спільні учасники створення FM-радіо «Бурштиновий шлях». Міська рада виділила 100 тис. грн. на цей проект, і він уже на завершальному етапі. Тож незабаром, сподіваюся, почуємо перші позивні нашого місцевого ефірного радіо. Я бажаю, щоб ми й надалі співпрацювали з районом, адже у нас багато спільних проблем, вирішувати які маємо разом.

 

 – А коли вирішиться давня проблема, якій, наскільки мені відомо, більше 9 років? Мова йде про злиття села Заболоття з містом Кузнецовськом, адже чимало підприємств міста розташовані на територіальних землях цієї сільської ради. Та й інфраструктура цього села, міста і РАЕС злита в нерозривну систему…

– Це об’єднання дійсно потрібне як Кузнецовську, так і Заболоттю, а також Старій Рафалівці. Це природно і закономірно, коли місто росте і поглинає довколишні території, даруючи сільським жителям вигоди міської цивілізації. Та й коли є бажання територіальних громад об’єднатися і бути однією громадою для кращого вирішення своїх соціально-побутових проблем, то ми маємо цьому сприяти. На жаль, ця процедура дуже затяжна у часі, потребує уточнення існуючих меж міста і сіл на рівні Верховної Ради, а потім затвердження Генерального плану розвитку об’єднаних територій. Скажу, що все в процесі, але про якісь терміни говорити не буду, бо це не в моїй компетенції. Ще у нас виникає проблема з тепло- і водомережами села Заболоття, які вже сьогодні потрібно брати на баланс КМКП. Але, повірте, це питання партнерське, і ми можемо співіснувати однією громадою.

 

– Наскільки мені відомо, інженерні комунікації зношені відсотків на 70-90...

Ми не знаємо, в якому вони стані насправді. Щоб вирішити цю проблему, створено робочу групу, яка займається аналізом реального стану тепло- і водомереж. Поки що ми не окреслюємо інших проблем, адже якщо стоятиме питання про передачу тепломереж місту чи району (а воно поки що дискусійне), то потрібно знати їх експлуатаційний ресурс. Слід вирішити, чи потрібна реконструкція існуючої в селі комунальної інфраструктури, яка сьогодні є власністю РАЕС, та хто буде її фінансувати. Маємо вивчити і вирішити це питання до кінця 2015 року, тому поспішати не будемо, спочатку все проаналізуємо і обдумаємо.

 

Чи вплине це якимось чином на комунальні тарифи?

Ні, на тарифи це ніяк не вплине, вони залишаться у тих рамках, у яких і були.

– Відомо, що звалище побутових відходів відпрацювало ресурс і потребує розширення. На якому етапі вирішення цієї проблеми?

– Так, у цьому році закінчується строк експлуатації нашого полігону, і наразі ми займаємося пошуком інвестора, який зацікавився б проектом переробного заводу. Спільно з районною владою ми погодили, що для цього проекту нам буде передана земельна ділянка. Також ми провели переговори з київською організацією, яка пропонує свій проект сміттєпереробного заводу, вартість якого до 300 тис. грн. Потрібно ще знайти такі гроші. А потім залучати приватні інвестиції чи просити кошти у Кабінету міністрів, адже вартість будівництва самого заводу – біля 50 мільйонів гривень.

 

– Чи є пропозиції від інших інвесторів?

Були пропозиції від польських колег, але спочатку потрібно вирішити всі питання із землею. Кузнецовське міське БТІ вже видало відповідну технічну документацію, і ми чекаємо її затвердження у Володимирці. Були також переговори і з іншими київськими інвесторами, та й рівненські фірми зацікавилися цим проектом. Але все поки що на стадії перегорів, чекаємо пропозицій від потужних інвесторів.

 

Чи продовжується наразі конфлікт між депутатами та мером і чому він виник?

– На мою думку, міський голова просто не знайшов порозуміння з депутатським корпусом. До того ж, він ігнорував всі ініціативи депутатів щодо розвитку міста, ігнорував питання, які існували в місті: це і збільшення заборгованості комунальних підприємств, і налагодження співпраці з керівництвом району та станції. Сергій Іванович Анощенко, можливо, заполітизував наші проблеми. Наслідком чого і стала незадоволеність мешканців діяльністю міського голови, що зіграло не на його користь. Ми ж вирішили обрати шлях пошуку компромісів і конструктивної співпраці.


 

Розмовляла Анна ЛОГВИНЕНКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.