HomeГромадиГромадиЩо змінилося після Майдану?

Що змінилося після Майдану?

( 0 Votes )

20 лютого українці відзначають День Героїв Небесної Сотні. В цю пам’ятну дату вшановують відвагу, силу духу і стійкість тих громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року). Тих, хто відстоював права і свободи людей, і прагнув здобути європейське майбутнє для України. Події на Майдані та на Східному фронті проявили вражаючу незламність, патріотизм та хоробрість українських захисників, які ціною власного здоров’я і життя боронять від агресора незалежність та цілісність нашої країни.

Чимало людей з нашого району на собі відчули атмосферу Євромайдану, дух незламності і єдності. Нині хтось захищає майбутнє на Сході, а хтось займається волонтерською діяльністю.

Напередодні річниці Героїв Небесної Сотні, ми вирішили поцікавитися у пересічних жителів: як вони оцінюють наслідки Революції Гідності та діяльність влади після Майдану?

Для багатьох це було складне питання, дехто, почувши про що піде мова, взагалі відмовлявся коментувати. Однак знайшлися ті, хто охоче поділився власною думкою. Публікуємо найвідвертіші відповіді.

Віктор, 41 рік: «Після Майдану жити не стало краще і легше. Однак Майдан – це поштовх для змін, це вияв непокори до влади. Це знак, що так більше жити не можна. Влада почала робити вигляд, наче щось вирішує. Але в очах народу вона не скоро підніметься. Бо люди вже втомилися довіряти, обирати недостойних. Ми прагнемо змін у системі, в уряді. Бо те, що сьогодні відбувається у тій же Верховній Раді, – це ганьба! Соромно, що там гинули люди через таких клоунів і бандитів».

Юлія, 24 роки: «Про "нашу", себто українську владу, можу сказати афорично: була спочатку ніч, люди очікували ранку, сонця й тепла, але після темної ночі сталося затемнення сонця... Я викладаю історію дітям, і не раз наголошую, що Майдан 2014 року не перший, а лише черговий. Проте свідомість українців не змінилася і не змінюється. Не можна робити й великі ставки на молодь. Переважна більшість старшокласників намагається старанно списувати. Усі зауваження, пересаджування, відбирання телефонів молоді люди сприймають "нормально". Люди не хочуть жити, вони й надалі виживають, обманюючи... А маленька брехня породжує велику. Змінився трохи "екстер'єр" країни: багато прапорів, національних кольорів, співанки українською, зменшилося "ленінів", а інтер'єр думок та поглядів, на жаль, той самий лишається…»

Олександр, 25 років: «Я був на Євромайдані з друзями не один раз. Можу сказати, що влада не виконала половини того, за що ми з вами боролися. Майдан зміцнив народ, показав, що українці дружні і за свою державу будуть боротися до кінця. І якщо буде потрібно, десятки тисяч громадян вийдуть на ще один Майдан. Нам не був страшний ні «Беркут», ні лютий мороз, адже в кожного у серці була надія і віра в те, що ми переможемо. І саме ця надія гріла нас, закликала боротися. Ми, українці, варті більшого!»

Марина, 22 роки: «Нічого не змінилося. Шкода хлопців, які загинули. З такою владою у нас нічого не зміниться. Влада продовжує займатися своїми справами – грабувати державу».

Ганна, 67 років: «Ой, краще б того Майдану не було… Тільки війна почалася через нього. Жили собі якось. Янукович крав, а Порошенко не менше краде? Всі вони думають за себе. Раніше краще жилося. А тепер ціни ростуть, пенсії малі. А що ви хочете від влади? Кожен йде туди, щоб привласнити більше грошей».

Тетяна, 58 років: «Я там не була. Після нього почалася війна, багато хлопців загинуло, в країні таке робиться. Влада нічого не робить. Вони тільки сваряться і б’ються в тій Верховній Раді».

Володимир, 36 років: «Майдан згуртував людей і показав, що людям не байдуже на те, що робиться в нашій державі, що українці варті кращого життя. Владаж, у свою чергу, не оправдала надій майданівців. Зміни є: на Сході війна, Крим не наш, замість міліції – поліція. Та от що принесуть ці зміни і якими вони будуть для нас – покаже тільки час».

Олексій, 38 років: «Майдан є символом еволюції українського народу, переможною сторінкою історії державотворення! Наслідок основний – Україна є на карті світу демократичною країною з перспективою розвитку громадянського суспільства. Влада, на жаль, не встигає за динамікою змін в країні. Немає політичної волі до боротьби з корупцією. Немає готовності вищих посадових осіб до самопожертви! Значно зріс вплив ЗМІ як четвертої влади в державі. Реформа поліції розпочалася та є надзвичайно важливою для суспільства. Країна еволюціонує!»

Олександр, 28 років: «Насправді, Майдан – це початок змін, знак непокори українців. Однак завжди варто брати до уваги, що ті чи інші події можуть бути комусь вигідними. Так само й війна: якби прикро це не звучало, але вона вигідна комусь. Хтось заробляє на волонтерстві, а хтось бореться з корупцією. Головне, аби суспільство не деградувало, а більше думало! Перш, ніж сприймати ту чи іншу інформацію, – варто її проаналізувати. Сьогодні дуже багато маніпуляцій з боку влади та з боку агресора. Щодо діяльності влади, то тут у нас серйозні проблеми – наша влада не вміє швидко реагувати. Коли з'являється проблема, вони чухаються і розводять руками. А багато проблем можна було б уникнути, якби правляча «верхівка» вміла думати. До Майдану і після – одна і та ж картина. Навряд, чи щось зміниться найближчим часом…».

Валентина, 32 роки: «Все почалося з того Майдану. Не було що робити, то пішли люди на Майдан, бо так хочеться у Європу. Через нього війна. Шкода людей, які там гинуть і стають інвалідами, бо з такою владою в нас нічого не зміниться».

Олександр, 24 роки: «Майдан зробив більше, ніж від нього чекали, він згуртував націю. Українці стали нацією, що і дає сили для боротьби з ворогом. Влада, яка прийшла згодом, не засвоїла гіркий урок попереднього режиму: маючи довіру народу, зіпсувала майже все. Хоча є рухи у правильний бік, але не настільки швидко, як потрібно. Головний бій –попереду, і ми обов'язково переможемо!»

Віталій, 18 років: «Майдан довів, що ми сильна нація і що готові до кінця відстоювати свою гідність. А щодо влади, то як вона може навести лад, коли там одні бандити? Треба міняти владу. Щоб там були ті, хто служив на Сході, хто знає, чого вартує життя людини».

Дмитро, 33 роки: «Наслідки… Ну, в цілому позитивні… Таке собі очищення через кров, на жаль, тільки не остаточне. Щодо діяльності влади, то дуже багато не зроблено з того, що обіцяли, але «подвижки» якісь є. На рахунок того, що змінилося… Нарешті ми довели, що народ може впливати на державу і своє майбутнє».

Оксана, 47 років: «Ой, шкода тих молодих хлопців… Шкода, що віддали своє життя за тих, хто не вміє думати, кому вигідно жити в таких умовах. А що владі до нас, простого народу – вони заможні, мають цілі палаци, їм байдуже, що тут не знаєш, як прожити в місяць на 1500 гривень, і прогодувати двоє дітей. Вони роблять добро для себе, але не для нас. Хотілось би, щоб щось змінилося, але мало вірю в зміни».

Вікторія, 28 років: «На жаль, після Євромайдану соціополітична й економічна ситуація у країні дуже загострилася. Майдан став каталізатором проблем, які існували десятиліттями. Хоча ми їх добре знаємо, але вирішувати особливо не поспішали й не поспішаємо. Приміром, корупція: про неї не говорить хіба лінивий, aле от до реальної боротьби справа рідко доходить. Багато хто чекає директив зверху, a сам і далі несе пакунок за працевлаштування, оформлення довідки. Додам, що одразу легко стати й не мало. Багато чого перешкоджає зробити війна, aле не все залежить від влади виключно. Якби суспільство було консолідованим, то легше було б робити видимі зміни».

Анатолій, 33 роки: «Нічого не змінилося, і не зміниться! У нас тим, кому має боліти, – байдуже. В країні нема лідера, нема депутата, який робив би добрі справи просто так, не заробляючи собі імідж, а просто з чистої совісті».

Інна, 21 рік: «Не була на Майдані, але знаю, що люди, які там були, хотіли у Європу. Чи змінилося щось… О! Тепер в нас є поліція. А так за новинами не слідкую, тому не знаю».

Сергій, 51 рік: «Маємо такі наслідки після Майдану: влада не бажає змінюватись і діє в інтересах людей лише тоді, коли відчуває страх бути скинутою. Влада, в особі чиновників, які живуть за наші з вами податки, зневажає людей і продовжує красти. Красти стали більше і нахабніше, бо не бояться покарання. Корупція пронизала все суспільство. Прокуратура та інші правоохоронні органи продовжують обслуговувати лише владну верхівку. Суди відчули вседозволеність та всемогутність. Люди стали більш активними. Молодь почала займати певні позиції у політиці, хоча більша частина політикуму – «мерці», які ще живуть завдяки перефарбовуванню».

Олександр, 40 років: «Майдан був для того, аби ми відчували себе європейцями, аби влада дала нам всі умови для цього. Однак нам до Європи ще далеко, в нас люди некультурні, невиховані і байдужі. Ви гляньте на ці вулиці, на цей безлад в країні, на уряд. Мені соромно, що ми так живемо. В наших сусідів-поляків штрафи за те, що недопалка викинув, а вулиці Володимирця рясніють від сміття. У нас не той рівень культури. В свідомості кожної людини має бути закладено, що кожен із нас винен у тому, що зараз відбувається, що ми можемо змінити багато чого. Але змінитися потрібно перш нам самим».

Анастасія, 20 років: «Майдан перевернув світогляд українців, але, на жаль, не більшості політиків. Я теж, як і багато моїх співвітчизників, у той час "заразилась" ідеєю майдану, ідеєю змін. Не шкодуючи ні сил, ні часу, покинувши навчання, поїхала боротись за нашу свободу. Події, що сталися потім важко, назвати просто "майданом". Небесна сотня – найбільше горе незалежної України, як на мене, тому говорити про наслідки майдану, не згадуючи її, – важко. Що ж стосується діяльності влади, я не бачу разючого контрасту з минулим урядом. Так, намагаються провадити реформи, так, намагаються замилювати очі, але народ не отримав навіть третини того, за що боровся!»

Анна, 21 рік: «Після Майдану у нас з'явилося більше шансів щось змінити і жити тим життям, яким хочемо. Бо ті, хто раніше плював на думку народу зрозуміли, що стискати його волю у своїх руках більше не зможуть. Бо люди тепер можуть прийти і скинути будь-яку владу. Майдан, власне, і був тим перехідним періодом, коли ми переступили страх. Громадський сектор активізувався. Не вважаю, що тепер ми живемо саме так, як хотіли, як мріяли, йдучи на майдан. Я не думаю, що до влади прийшли гірші чи кращі. Гадаю лише, що влада є відображенням народу. Тому, якщо кожен захоче брати на себе відповідальність бодай за свої вчинки і діяти так, як того вимагає від інших, у нас все буде добре».

Спілкувалася Ольга ПЕШКО

 

У вас недостатньо прав для коментування.