HomeНовиниДСНС повідомляєЗа хибний виклик – кримінальна відповідальність

За хибний виклик – кримінальна відповідальність

( 0 Votes )

На лінію екстреного виклику «101» щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики.

Так, 17 вересня о 2:00 до Служби порятунку за номером 101 надійшло повідомлення про пожежу в с.Радижеве. Чоловік, який телефонував повідомив що горить хлів, продиктував точну адресу та сказав, що люди вже приступили до гасіння пожежі підручними засобами. До місця пожежі відразу направили вогнеборців найближчої пожежно-рятувальної частини. Але по прибуттю за вказаною адресою виявилося, що ніякої пожежі немає, і там ніхто не проживає. Про всяк випадок рятувальники оглянули господарство, навіть об’їхали всю вулицю, але ніяких ознак пожежі на щастя не виявили. Слід зазначити, що про даний виклик, як виявилося хибний повідомляли не діти, а доросла людина і чому вона це зробила і з яких причин наразі залишається тільки здогадуватися.

Специфіка пожежно-рятувальної служби полягає в тому, що вона не може залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «пожежу», «замінування», чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування працівників Держслужби з НС у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим. Щороку рятувальникам і платникам податків, тобто нам із вами, неправдиві повідомлення обходяться близько 15 млн. грн.

Головною причиною хибних викликів є безкарність за подібні жарти. Які шляхи вирішення даної проблеми. Це роз’яснювальні бесіди з батьками, чиї діти обрали для розваг телефон екстреної допомоги, також відповідна робота у навчальних закладах, доведення до людей, яку відповідальність вони можуть понести у разі невдалих жартів (кримінальна – стаття 259: свідомо неправдиве повідомлення про погрозу безпеки громадян, знищення або ушкодження об’єктів власності, що карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років, теж саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавлення волі на строк від двох до семи років; адміністративна – стаття 183: свідомо хибний виклик спеціальних служб веде за собою штраф від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Тож закликаємо громадян серйозно відноситися до роботи Служби порятунку 101 і думати про наслідки, до яких може призвести хибний виклик.

Начальник 16-ої ДПРЧ

ГУ ДСНС у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.