HomeНовиниДСНС повідомляєПід час пожежі в Заболотті ледь не вибухнули балони з пропаном

Під час пожежі в Заболотті ледь не вибухнули балони з пропаном

( 0 Votes )

22 жовтня о 14:09 за тривожним номером «101» надійшло повідомлення про пожежу в одному із приватних господарств с. Заболоття. На місце події відразу виїхав черговий караул рятувальників 4-ого державного пожежно-рятувального поста смт Рафалівка на чолі із начальником караулу старшим лейтенантом служби ЦЗ Русланом Бортніком.

По прибуттю було встановлено, що пожежа виникла в літній кухні. На той час приміщення повністю затягнуло димом. Існувала реальна загроза вибуху, адже в приміщенні знаходилося 2 повних балони з пропаном. Не зважаючи на небезпеку, рятувальники професійно та оперативно усунули загрозу вибуху, охолодивши балони водою та винісши їх на свіже повітря. Зауважимо, що якби ці балони вибухнули, то жертв уникнути не вдалося б, а будівля була б зруйнована.

Як стало відомо пізніше, загоряння виникло через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Напередодні власниця топила дровами у літній кухні піч. На плиті поставила каструлі та вийшла на якийсь час на вулицю При цьому жінка забула прикрити топковий отвір, перед яким до речі не було встановлено металевого листа для захисту дерев’яної підлоги (розмір металевого листа згідно правил пожежної безпеки повинен становити не менше 0,5 на 0,7 м). Повернувшись жінка побачила, що біля топкового отвору горить підлога. Також поблизу місця займання знаходилися домашні речі, які також загорілися. На щастя, рятувальники вчасно ліквідували пожежу та попередили загрозу вибуху. Обсяги збитків, за приблизними підрахунками, склали 5 тис. грн.

З початку осені на Володимиреччині через несправність пічного опалення, або через порушення правил його експлуатації вже сталося 3 пожежі. За минулий опалювальний період 2012-2013рр. на Володимиреччині через пічне опалення виникло 15 пожеж.

Рятувальники закликають: щоб попередити випадки виникнення пожеж у опалювальний сезон, необхідно дотримуватися таких правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням: перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі; біля кожної печі, перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х0,7 м; усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути оштукатурені й побілені; золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

 Під час використання пічного опалення не допускається: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; не розміщувати меблі менше 1 метра до печі; розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини; використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки; закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо; зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу.

Пам’ятайте! Лише дотримання цих простих, але вкрай необхідних заходів, допоможе зберегти Ваше житло та, найголовніше, життя! Будьте пильні, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, а також прищеплюйте це своїм дітям змалку.

Пам’ятайте: в разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером «101»!

Андрій Муравинець, начальник 16 ДПРЧ
 

У вас недостатньо прав для коментування.