HomeНовиниОфіційноЕкзамен тримають лісівники

Екзамен тримають лісівники

( 0 Votes )

Ліс – це легені планети. Ліс це всенародне багатство, регулятор екосистеми і провідник кліматичних умов. Завдяки йому наш край не знає страшних смерчів і буранів. Адже там, де є голі площі, не заліснені великі території, там народжується сильний вітер.

Ліс нас годує. Ліс нас утримує. На його сторожі стоять працівники лісового господарства. У нашому районі їх функції виконує колектив Володимирецького районного лісового і мисливського господарства на чолі з директором Олександром Миськом.

Олександре Степановичу, в неділю у Вас професійне свято, вітаємо. Вже стало традицією напередодні брати інтерв’ю, розповідати, як живуть і працюють іменинники. Що у них хорошого та нового?

Дякую за вітання. І радий повідомити, що колектив ДП «Володимирецьке лісове і мисливське господарство» живе та працює. На базі нашого лісгоспу проводилися ряд виробничих заходів, колегій міжрайонного, обласного та всеукраїнського значення. Це свідчить, що 16 наших лісництв працюють успішно, і нам є що показати і чим похвалитися.

Нещодавно у Вашій системі відбулися зміни. Які саме?

Так, пройшла реорганізація лісової галузі. Во главу пріоритетних завдань лісовому і мисливському господарств винесено Державну програму по залісненню виведених із виробничого обігу земель, земель запасу, тощо. Перед Україною поставлено завдання довести заліснення території до 20-28%. У нашому районі цей показник сягає 48-50 відсотків. Районні лісівники мають бажання розгорнути масштабну висадку сіянців листяних і хвойних дерев, але ми не маємо “вільних” площ із земель запасу.

Це одне із головних завдань: лісівники мають вирощувати і доглядати ліс, а вже його заготівлю ведуть зовсім інші люди. Сьогодні і майстра лісу із пилою в лісі не побачите…

Олександре Степановичу, свято чи іменини це завжди підсумок зробленого. Який у вас подарунок професійному празнику?

Сьогодні лісівники району опікуються територіями на 88,5 тис. га, в тому числі 77,1 тис. га ліси. З них молодняки до 20 років складають 8,7 тис. га. Хвойне господарство має 49,6 тис. га, м'яколистяне 24,5 тис. га, твердолистяне 3,0 тис. га. Загальний запас деревостану 14549,60 тис. кубометрів.

Щорічно ДЛГ створює близько 300-350 га лісових культур та на площі близько 120 га проводить заходи по сприянню природному відновленню лісу, в тому числі покращеним посадковим та посівним матеріалом.

У господарстві щорічно на площі 3500 га проводяться планові рубки догляду, формування і оздоровлення лісів, та інші заходи, пов'язані з веденням лісового господарства (в тому числі рубки догляду в молодняках на площі 300 га).

В адміністративно-господарському відношенні територія лісгоспу поділена на 16 лісництв. ДЛГ налічує 2 лісопромислових комплекси, 2 автотранспортних цехи, 2 ремонтно-механічні майстерні, 2 нижніх склади на залізничних станціях Антонівка і Рафалівка.

Додам, що згідно урядових рішень нам передаються як структурний підрозділ ліси ДП СЛАП «Селянський ліс». У нашому районі це близько 16 тисяч гектарів.

Ліс – це природа. Як нині охороняється зелене багатство?

Але оберігання природи вже не наша компетенція. З метою збереження болотних масивів, де проростають рідкісні реліктові рослини, на території лісгоспу були організовані заказники республіканського та місцевого значення: «Хиноцький» 2267 га, «Красносільський» 934 га, «Мульчицький» 2897 га, «Партизанський» 1938 га, «Озерецький» 1840 га. Загальна площа заказників складає 9876 га, що становить 11,2% від загальної площі лісгоспу.

– Відзначите когось до свята?

Так. По кожному лісництву є заслужені працівники, які заслуговують на похвалу. Я можу перераховувати від головного інженера до майстра лісу. Та назву нагороджених вищими інстанціями. Подяку Голови Державного агентства лісових ресурсів України одержує помічник лісничого Володимирецького лісництва Василь Мороченець. Іменний годинник від Голови Державного агентства лісових ресурсів України одержує водій Антонівського ЛПК Василь Васильєв. Грамотами Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства, обкому профспілки працівників лісового господарства нагороджуються майстер лісу Красносільського лісництва Віктор Лабунський та головний інженер ДЛГ Михайло Салівоник.

Наші люди сумлінно працюють. І напишіть, що наше підприємство є одним із найбільших платників податків в районі до бюджетів різних рівнів, а трудовий колектив має заслужений авторитет.

 

Лісничий Антонівського лісництва Ігор Івчик з директором ДЛГ Олександром Миськом перевіряють приріст молодої сосни.
 

Записала Галина Тєтєнєва.

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.