HomeНовиниОфіційноНовий порядок реєстрації прав на нерухоме майно

Новий порядок реєстрації прав на нерухоме майно

( 0 Votes )


Законом визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Права на нерухоме майно виникають з моменту такої реєстрації.

4 липня 2012 року Верховною Радою України було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно» від 4 липня 2012 року № 5037-VI, відповідно до якого з 1 січня 2013 року суттєво буде змінено порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Що нового принесуть громадянам України  зміни в порядку реєстрації?

Сьогодні дії по реєстрації прав власності на об’єкти нерухомості здійснює комунальне підприємство – Бюро технічної інвентаризації (БТІ). З 1.01.2013 року в Україні державна реєстрація речових прав на нерухоме майно буде покладена на державних реєстраторів та нотаріусів як спеціальних суб'єктів.

Це означає, що фізичні та юридичні особи не будуть звертатись до БТІ із заявами про проведення реєстрації права власності, а після посвідчення угоди у нотаріуса, зможуть відразу ж зареєструвати відповідне право та/або обтяження на нерухомість у цього нотаріуса. Більше того, дана процедура буде значно скорочена за часом – відомості до Реєстру вноситимуться в той же день. Нотаріуси матимуть печатки державних реєстраторів.

Такий же порядок проведення державної реєстрації речових прав і на земельні ділянки, на яких розміщені ці об’єкти нерухомого майна, а також обтяжень таких речових прав. Тим самим буде наближено функціонування цієї процедури до принципу «єдиного вікна». Вся необхідна інформація про нерухоме майно буде зібрана в одному реєстрі – Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, який міститиме в собі відомості, що на сьогоднішній день розміщені в багатьох реєстрах.

Державну реєстрацію прав та обтяжень, які виникатимуть з інших підстав (в т.ч. у випадках, коли право власності виникає на новостворене майно, не в результаті нотаріальних дій, арешти тощо), – будуть здійснювати структурні підрозділи Державної реєстраційної служби України, які створені в районах та містах.

Наталія Гузовата,

приватний нотаріус Володимирецького районного нотаріального округу.

 

Нововедення в законодавстві коментує директор Всеукраїнської асоціації БТІ Дмитро Павленко (газета «ФАКТИ»):

Зі стовідсотковою упевненістю можу сказати, що ця процедура стане набагато дорожчою. За нашими підрахунками, лише за нотаріальні послуги при реєстрації права власності в ході операції доведеться сплатити мінімум тисячу гривень. Це крім держмита, податків та інших офіційних витрат. Тобто загальна вартість процедури реєстрації виросте в три рази в порівнянні з нинішніми тарифами БТІ.

Справа в тому, що «нагородивши» нотаріусів функціями реєстраторів, на них поклали масу додаткових витрат. По-перше, кожен повинен одноразово заплатити державі 10 тисяч гривень за підключення до реєстру. По-друге, введено обов'язкове страхування відповідальності нотаріусів на суму мільйон гривень, у зв'язку з чим вони будуть щомісяця сплачувати страхові внески у розмірі близько 10 тисяч гривень. Природно, нотаріусам, які є приватними підприємцями, доведеться відшкодовувати ці витрати за рахунок підвищення вартості своїх послуг.

Причому я думаю, що суттєво подорожчає не тільки реєстрація прав власності на нерухомість, але й усі інші послуги нотаріусів.

 

У вас недостатньо прав для коментування.