HomeНовиниОфіційноДобровільне пенсійне страхування сьогодні – пенсія в майбутньому

Добровільне пенсійне страхування сьогодні – пенсія в майбутньому

( 0 Votes )

Наше сьогодення заставляє кожного свідомого громадянина задуматися за розмір своєї пенсії та про стабільну і забезпечену старість. Відповідно до діючого пенсійного законодавства громадянам України, аби претендувати на пенсію за віком після досягнення 60 років (жінкам до 1961 р.н. після 55-60 років), потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. Крім того, для призначення мінімальної пенсії та для підвищення пенсії за понаднормативний стаж необхідно мати 30 років страхового стажу жінкам та 35 років чоловікам.

 Нагадуємо, що поняття трудового стажу вже відсутнє після набуття чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з 1 січня 2004 року. Натомість з'явився стаж страховий, що передбачає обов'язкову сплату страхових внесків на державне пенсійне страхування, які пропорційно враховуються при нарахуванні пенсії.

Попри все, держава через структури Пенсійного фонду дбає про своїх громадян, розробивши у вищезгаданому законі нововведення – мова йде про добровільну участь у системі загальнообов'язкового пенсійного страхування. Йому підлягають особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола застрахованих осіб. До них відносяться: іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України; громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України; студенти та інші непрацюючі категорії населення (крім пенсіонерів).

Тепер, якщо людина навчалася, перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 6 років, працювала нелегально або узагалі не працювала все життя, але сплачувала внески до Пенсійного фонду, може цілком розраховувати на пенсію.

 Для добровільної участі в обов'язковій системі пенсійного страхування необхідно укласти відповідний договір з управлінням Пенсійного фонду за місцем проживання особи та подати наступні документи: заву про добровільну участь, копії ідентифікаційного коду, трудової книжки та документа, що посвідчує особу.

 Договір укладається на термін не менше одного року і визначає порядок сплати внесків, умови набуття застрахованою особою права на пенсійні виплати відповідно до Закону, обов'язки, права, відповідальність страхування. Розмір внеску визначається в Договорі, але сума сплачених внесків за кожний місяць не може бути меншою, ніж мінімальний cтраховий внесок.

 За період з 1.01.2004 року по 30.03.2005 року розмір внеску становив 32%, за період з 31.03.2005 року по 31.12.2005 року – 32,3%, за період з 1.01.2006 року по 31.12.2006 року – 31,8%, за період з 1.01.2007 року по теперішній час – 33,2%.

Хочемо зазначити, що саме зараз дуже вигідно укласти договір про добровільну участь, оскільки розмір мінімального страхового внеску буде вираховуватись від мінімальної заробітної плати, встановленої заканодавством за період з 1.01.2004 року по теперішній час.

Для прикладу візьмемо такі дані: вам треба зробити доплату за чотири роки, період з 2004 по 2007 роки; сума страхових внесків становить за 2004 рік – 828,16 грн., за 2005 рік 1161,78 грн., за 2006 рік 1391,25 грн., за 2007 рік 1713,12 грн., загальна сума мінімальної пенсії за 2012 рік складає 10108 грн.

Отже, з наведеного прикладу ми бачимо переваги даного Договору. Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата застрахованою особою страхових внесків за попередні періоди, починаючи з 1 січня 2004 року (саме тоді почало діяти положення про добровільну участь). Розмір суми заноситься в договір і сплачується однією сумою впродовж 10 днів з дня підписання договору.

Пенсійний фонд України потурбувався також і про громадян, що працюють за кордоном, розробивши «Порядок добровільної участі в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування за спрощеною процедурою» (від 10 березня 2009 року № 10-1). Українці, що працюють за кордоном, можуть платити страхові внески, не виїжджаючи з країни проживання, і страховий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині. Для цього такі громадяни повинні повідомити про свої наміри управління, де їм нададуть необхідну інформацію.

Слід пам'ятати, що добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування дозволить вам набути страхового стажу для права на отримання майбутньої пенсії.

 Просимо всіх, кого зацікавила наша інформація, звертатись за конкретними роз’ясненнями до спеціалістів управління ПФУ в Володимирецькому районі.

 

Марина Котлярова,

заступник начальника управління ПФУ у Володимирецькому районі

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.